Meny
 

Gutten i kofferten

; Agnete Friis ; Elisabeth Bjørnson (Oversetter) ; Elisabeth Bjørnson (Oversetter)

Nina Borg finner en liten gutt i en koffert på Hovedbanegården i København og tar saken i egne hender. Det skal vise seg å få livsfarlige konsekvenser. Les mer
Vår pris
50,-
Spar
319,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 50,-
Spar: 319,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Kristin Valla, redaksjonssjef i bladet Mamma og forfatter

Kjære leser. Slå av mobiltelefonen. Få eventuelle barn i seng. Ha nødvendig proviant innenfor rekkevidde. Eller for å snu det på hodet: ikke begynn på denne boka på toget. Med mindre du skal reise fra Oslo til Bergen, da. For fra det øyeblikket sykepleier Nina Borg finner en tre år gammel gutt i en koffert og oppdager at han er levende, er du solgt. Da kommer du deg ikke ut av huset på en veldig lang stund.

Nytt makkerpar leverer fornem pageturnerunderholdning og hever nivået på krimmarkedet ... absolutt ingenting å utsette.
Politiken

Drivende fortalt
Gutten i kofferten
er en roman som ikke bryr seg med høflige presentasjonsrunder. Det er rett på sak, og noe av det som virkelig imponerte meg, er hvor hårfint forfatterne porsjonerer ut akkurat nok informasjon til at vi bryr oss, til at vi bare må lese videre, til at vi får hvite knoker i stolen der vi sitter. Hovedpersonen, Røde Kors-sykepleieren Nina Borg, vil gjerne redde samfunnets utstøtte, men har problemer med å holde orden på sønnens hentetider på SFO. Hun er en kvinne breddfull av empati som ikke klarer å kommunisere på en fornuftig måte med ektemannen. Jo, man kjenner at man blir litt glad i Nina Borg. Og jeg fryder meg over en helt som for en gangs skyld ikke er en lurvete (eks)politimann med en floke av et kjærlighetsliv.

Advarsel! Hvis du åpner denne boka, setter du resten av livet ditt på vent!
Elle

Ikke snakk med fremmede menn
Fortellingen om Nina og den vesle gutten er stramt bygget opp. Handlingen veksler mellom København og Vilnius, to byer på hver sin side av det tradisjonelle øst-vest-skillet i Europa. I Danmark følger vi Ninas bestrebelser med å finne ut hvor gutten kommer fra og hva hun skal gjøre med ham. Parallelt følger vi historien om Mikas, en tre år gammel latvisk gutt som blir tilbydd sjokolade på lekeplassen av en fremmed. Sjokoladen viser seg å være god. Den fremmede er det ikke. I Vilnius møter vi dessuten Sigita, moren til Mikas, som ikke forstår hvorfor eller hvordan sønnen hennes har forsvunnet. Nettopp dette hvorfor er det som driver handlingen fremover. Nina Borg finner svar, men begynner samtidig å frykte for sitt eget liv. Jo mer hun avdekker av det som har skjedd, desto farligere blir det. Og mens Nina Borg fremstår som en noe uoppmerksom, urban og vestlig mamma, er kvinnen i Vilnius hennes rake motsetning: en alenemor med full kontroll over jobb, barn og penger, helt til hun en dag våkner opp med hjernerystelse og oppdager at gutten hennes er borte.

Stramt regissert
Bortførte barn til tross, her er lite fjas og følerier. Det er først og fremst historien som driver dette fremover i sug-i-magen-tempo. Jeg måtte av og til lage meg en kopp te bare for å trekke pusten, og sjelden har jeg gledet meg sånn til å få ungene i seng for å kunne sette meg foran peisen og lese - ikke ulikt de sterke følelsene man utvikler for enkelte HBO-serier. Jeg måtte lese hjemme. Å ta frem denne boka på vei til jobb var ingen vits. Jeg ville ha vært på den andre siden av Oslofjorden før jeg hadde klart å legge den fra meg.

Jeg velger å ikke avsløre mer av handlingen, bortsett fra å høflig advare om en god del blod, en russisk torpedo og noen lik i lasten. Slik skal det selvsagt være. Hva gjelder den russiske torpedoen, så er han tilsynelatende den eneste sjablongaktige karakteren i boken. Men jammen har ikke også han et anstrøk av menneskelighet. Gutten i kofferten er solid fortellerhåndverk på høyde med stramme og intelligente Hollywood-produksjoner.

Ingen enkle løsninger
Finest av alt er det likevel å lese om forholdet mellom Nina og gutten hun finner. På rørende vis blir vi minnet om barns evne til å lage helter av mennesker som strekker ut en hånd mot dem, hvor klønete denne hånden enn måtte være. Samtidig er vi vitne til hvor langt foreldre er villige til å gå for å redde barna sine, så langt at de setter sine egne liv i fare. I virkeligheten er det ikke bare én, men flere helter i Gutten i kofferten. Felles for dem alle er et oppriktig ønske om å beskytte. Til og med skurkene her har noen de ønsker å verne om. Og selv om historien om gutten finner sin avslutning (og jeg kom ut av min selvvalgte isolasjon), vedvarer nysgjerrigheten omkring vår heltinne. Hun som, i likhet med gutten i kofferten, har opplevd opprivende hendelser som barn. Hendelser vi bare så vidt aner konturene av.

Lene Kaaberbøl og Agnete Friis har lovet oss to bøker til om Nina Borg. Jeg sitter klar.

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Aftenposten

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 298
ISBN: 9788252574265
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Drengen i kufferten
Nr: 9012842
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Lene Kaaberbøl.
               Foto: Lars Bonde/Gyldendal. Agnete Friis. Foto: Ole Bo Jensen/GyldendalLene Kaaberbøl har skrevet fantasy for barn og ungdom. Bøkene hennes er solgt i nesten to millioner eksemplarer i mer enn 30 land.
Agnete Friis er journalist og forfatter og har tidligere skrevet bøker for barn og ungdom.
Sammen debuterer disse to som kriminalforfattere med Gutten i kofferten, kåret til beste danske kriminalroman i 2008.