Meny
 

Drømmen om Amerika og Gullrush

Mye er skrevet om våre forfedres higen etter et bedre liv i det forjettede land. Ingen har gjort det like medrivende som Toril Brekke. Les mer
Vår pris
229,-

(Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 229,-

(Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Med sin helt spesielle evne til å kombinere dokumentarisk kildestoff med levende person- og miljøskildringer, har Toril Brekke etablert seg som en av våre fremste forfattere av historiske romaner. Drømmen om Amerika og Gullrush er de to første bøkene i Toril Brekkes planlagte trilogi om den norske utvandringen til Amerika. Historien er tuftet på virkelige hendelser, og det er sterke menneskeskjebner vi møter. Vi blir blant annet kjent med kvekeren Håvard, som gifter seg med den foreldreløse Elise. Sammen med hennes bror Ansgar legger de i vei, fattige, redde og fullstendig uvitende om den nye verden de kommer til. I en liten koje ved Ontariosjøen føder Elise en datter. Jeg skal ikke røpe for mye om hva som møter det unge paret av utfordringer og motgang, men noe enkelt liv er det ikke de har staket ut for seg selv. 

Drømmen om Amerika
I 1825 reiste 52 nordmenn over havet til Amerika med sluppen Restauration. Hva var det som drev dem? Hva gjorde at de turte å legge ut på den tøffe overfarten i en altfor liten båt?
De som reiste var kvekere og haugianere, forfulgt for sin tro. Senere kom bønder, tynget av skatter. Noen var på kant med øvrighet og embetsverk. Felles for dem alle var lengselen etter frihet og hungeren etter jord, ispedd en god dose eventyrlyst. De første årene var det få som skrev hjem, men så kom beretningene, storslagne og utrolige. Kunne det virkelig være sant at hveteaksene vokste så de rakk en mann til skjegget? Mye av det utvandrerne skrev om, kunne nok være vanskelig å svelge for familien hjemme i gamlelandet.

Gullrush
Året er 1843. Brenda, datter av Elise og Håvard, er helt alene i den nye verden og tjener til livets opphold som gledespike i et vertshus i Chicago. Faren Håvard, som har sittet mange år i fengsel i Norge, utvandrer til Midtvesten med ny kone og hennes sønn Hølje. De bygger seg en koje på prærien, dit Brenda drar i håp om å bli tatt opp i familien. Men det er bare stebroren som bryr seg om henne.
Når ropet om gull lyder fra California i 1849, er det mange fra "det norske" Midtvesten som gir seg i kast med den strabasiøse turen fra Independence, Missouri til gullfeltene ved Sutter’s Mill. Også Brenda og Hølje. Gullfeberen rår, og alle har de drømmer om et bedre liv for seg og sine, om lykken som gullet kan gi.

Fengslende fortelling 
Det er ikke noe enkelt prosjekt Toril Brekke har gitt seg i kast med. Mange store forfattere har skrevet om dette temaet tidligere, mest kjent er kanskje Vilhelm Mobergs Utvandrerne og Innvandrerne. Men Brekke gjør stoffet til sitt eget, og tar leseren med inn i et univers av sterke skjebnedramaer, heftig kjærlighet og mye dramatikk. Språket er drivende, vakkert og til tider brutalt, og det er helt umulig å ikke la seg rive med.

Toril Brekke satte seg fore å skrive noe helt nytt om en spennende epoke i norsk historie. Resultatet er intet mindre enn fengslende.

Pressen skriver:
Drømmen om Amerika
"Brekke har her skapt noen skikkelser som ikke later en leser uberørt. Her er heftige følelser, plagsomme minner, sterke drømmer – levende mennesker."

Svein Johs Ottesen, Aftenposten

"En gripende beretning beregnet på et bredt publikum. Drivende fortalt, en bok som vil nå veldig mange."
Anne Cathrine Straume, Boktilsynet NRK P2

Gullrush
"En storlagen roman om nordmenn i Amerika."

Norunn Ottersen Seip, Dagsavisen

"Virkelig kjempelesning!"
Guri Hjeltnes, VG

"En underholdende story som byr på mye kjærlighet og dramatikk."
Cathrine Krøger, Dagbladet

"Imponerende nok makter Toril Brekke å levendegjøre både sine skikkelser og samtidig gi farge og dybde i det mektige historiske materialet som hun åpenbart kjenner godt."
Finn Stenstad, Tønsbergs blad

Begge bøkene
"Med Drømmen om Amerika og Guldfeber har Toril Brekke skabt en overdådig og i ordets bedste betydning kulørt beretning om norsk emigrantliv."
Katinka Bruhn, Weekendavisen

ANMELDELSER:

Terningkast 5 VG

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252574319
Nr: 9012958
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger