Meny
 

Monark

; Knut Johansen (Oversetter)

England er inne i en brytningstid. Cromwell er avsatt, Henrik VIII sitter på tronen, og politikk og religion er to sider av samme sak i et høyt spill. Les mer
Vår pris
50,-
Spar
329,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 50,-
Spar: 329,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Striden mellom rosene, York og Lancashire, er knapt bilagt. Freden er skjør, mange støtter seg fremdeles til sin gamle tro og skjuler rosenkransen godt i foldene i klærne. Den aldrende Henrik VIII sitter på tronen, men han har ingen mannlig arving, og tiden begynner å bli knapp. Anne Boleyn har møtt sin skjebne på skafottet, og Henrik er allerede gift på ny, med barnebruden Katarina Howard.

Makt og ære
Sommeren 1541 blir et omfattende komplott mot britiske tronen avslørt, og hodene ruller. Når gemyttene har lagt seg, legger Henrik ut på en spektakulær ferd fra London til York. Reisen er en ren maktdemonstrasjon med ett eneste formål: Å bekrefte kongens uinnskrenkede makt og overhøyhet. Yorks adelsmenn tvinges til å sverge troskap. Shardlake og hans assistent, Jack Barack, er allerede på plass i York. Shardlake har et todelt oppdrag. Offisielt skal han legge frem bønneskrifter for kongen, sammen med en lokal sakfører. I tillegg har han, etter ordre fra høyt hold, ansvaret for å holde fangen Broderick ved god helse, så han tåler reisen til Tower. Broderick er mistenkt for å deltatt i sammensvergelsen mot kongen, og arrestert for høyforræderi. Lokale krefter i York har ikke klart å tyne ut av ham det han vet om sammensvergelsen, så han skal sendes til kronens "eksperter" i Tower. Alle forteller alt de vet i Tower, før eller siden.

Underlige hendelser
Mens de venter på Kongens ankomst blir en lokal glassmester myrdet, og saken blir raskt delikat da den synes å ha forbindelser til kongefamilien selv. I tillegg kommer Shardlake uforvarende over sensitiv informasjon som sår tvil om legitimiteten av den kongelige blodslinje - en hemmelighet så farlig at den kan bringe enhver som kommer i befatning med den til Tower og i døden. Etter hvert blir det tydelig at noen holder øye med dem - noen som har ondt i sinne. Master Shardlake må bruke alt han har av kløkt for å holde seg i live, samtidig som han holder en lav profil. Det er ingen grunn til å tiltrekke seg unødig oppmerksomhet fra øvrigheten i Henrik VIIIs skrekkregime.

Forførende spenning
C.J. Sansom er godt kjent for norske lesere etter at suksessromanen Vinter i Madrid solgte i 80.000 eksemplarer. Serien om master Shardlakes eventyr i femtenhundretallets England byr på alt man kan forlange av en roman - her er spenning, romantikk, intriger og, sist men ikke minst, en utrolig besnærende skildring av livet i all sin skjønnhet og grusomhet. Vi møter datidens mennesker, høye og lave, boklærde eller brutale stympere, som prøver å klare seg som best de kan i et samfunn i oppløsning. I denne kritiske historiske perioden holder det med én tilfeldig kommentar som tolkes på den gale måten for å havne rett i Tower, fryktens høyborg.

Sansom tar tak i denne atmosfæren av frykt og undertrykte følelser, og spinner en besnærende fortelling rundt hva som kunne ha skjedd i kretsen rundt Henrik og Katarina. Mer spennende blir det ikke!

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Forlaget Press
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 606
ISBN: 9788252575507
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Sovereign
Nr: 9015043
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger