Meny
 

Tre kopper te

; David Oliver Relin ; Gunnar Nyquist (Oversetter) ; Gunnar Nyquist (Oversetter) ; Greg Mortenson (Omtalt)

Greg Mortenson er den mannlige versjonen av Mor Theresa. En hverdagshelt jeg drømmer om å drikke pakistansk te med. Gjerne tre kopper. Les mer
Vår pris
149,-
Spar
250,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 149,-
Spar: 250,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Noman Mubashir

Braksuksessen Tre kopper te skrevet av David Oliver Relin er en bok som gir håp, inspirasjon og reiselyst. Bestselgeren som er utgitt i 41 land er en vanvittig, gripende historie om fjellklatreren Greg Mortenson fra USA som etter et mislykket forsøk på å bestige verdens nest høyeste fjell, K2, ender opp i den utarmede landsbyen Korphe i Nord- Pakistan. Her overøses den utslitte amerikanske eventyreren med en overdose pakistansk gjestfrihet og uttallige kopper te. Da Greg kommer seg på beina oppdager han til sin store fortvilelse at barna verken kan lese eller skrive. Han lover landsbyhøvdingen å komme raskt tilbake fra USA for å bygge en skole. De tar ham ikke alvorlig. Hvorfor skulle en hvit mann fra det store, rike Amerika bry seg om en forblåst fjellandsby i lutfattige Baltistan? Men Greg holder sitt løfte. Året er 1993. Russerne er ute av Afghanistan, Pakistan ledes av et vaklende og korrupt demokrati, Taliban tar form, mens Bush-senior styrer spakene i USA.

1 skole=12 000 dollar
Tilbake i USA starter Greg det utfordrende arbeidet. Prislappen på en ny skole i Korphe er 12.000 dollar. Småpenger i både norsk og amerikanske målestokk. Han leter overalt. I løpet av noen få uker sender han ut 580 brev til blant annet Operah Winfrey, CNN og USAs 100 rikeste personer. Men det kommer aldri noen brev tilbake. Fortvilelsen øker. Tilslutt er det en gammel fjellklatrer og forsker ved navn Dr. Jean Hoerni som blir hans redning og endelig er det pakistanske eventyret i gang.

Pakistansk Shangri La
Tre kopper te er interessant på mange måter. Boka er så spennende at du nærmest heier på Greg Mortensom gjennom 400 sider med skole - bygging, byråkrati, fatwaer, kidnappinger, tedrikking og pengeinnsamlinger. Mens Pakistan vanligvis havner i medias søkelys på grunn av terrorisme, fundamentalisme og naturkatastrofer gir Tre kopper te leserne en uforglemmelig tur i den pakistanske fjellheimen bedre kjent som Karakoram. Området er pustberøvende vakkert og en hver norsk klatrers våte drøm.

Åtte av verdens 20 høyeste fjelltopper er stuet sammen i denne delen av verden. Så synd at ikke flere norske friluftentusiaster besøker Nord-Pakistan.

Også folket beskrives med kjærlighet og respekt: Stolte fjellbønder, gjestfrie gjetere, sjåfører, landsbykoner, fiksere, hotelleiere, landveisrøvere, mullaer og fundamentalister med en kopp chae på lur. Boka kurerer rett og slett vestlige fordommer. For muslimene vi møter på Greg Mortensons vei gjennom Pakistan er ikke sinte, hevnlystne terrorister men stort sett vanlige mennesker som drømmer om et bedre liv for sine barn. Aller helst en utdannelse. Et privilegium vi tar for gitt her i Norge.

Sats på jentene!
I mange år har amerikanerne slitt med å vinne det pakistanske folks «hearts and minds» til tross for store pengergaver og gunstige lån. De har mye å lære av Greg Mortenson. Hans lune fremtoning og gode manerer gir ham tilpass hos de fleste. Landsbyer etter landsbyer ønsker ham velkommen til å bygge skoler. Til og med de antiamerikanske mullaene som i begynnelsen beskylder ham for å spre kristendommens budskap, lar seg sjarmere. De applauderer hans mot og hans drøm om å bygge skoler over hele Nord Pakistan. Helst for jenter. Ellers som Greg selv sier det i boka: «Så snart du gir gutter utdannelse har de en tendens til å ville forlate landsbyen og søke arbeid i byene. Men jentene blir værende, blir ledere i lokalsamfunnet og formidler videre det de har lært. Hvis du virkelig ønsker å endre en kultur, gi flere kvinner muligheten.»

Ensom og utrettelig helt
Boka spenner over ti år. Et tiår hvor verdensbildet endrer seg drastisk. 9-11, Talibans fall og «war on terror» hvor Pakistan ufrivillig blir amerikanernes nærmeste allierte. Motstanden mot USA øker kraftig i Pakistan i denne perioden. Færre og færre vestlige turister og forretningsmenn tør å besøke landet. Europeere og amerikanere blir kidnappet og drept. Midt i kaoset kjemper likevel Greg Mortenson sin utrettelige kamp for å få flest mulig barn på skolebenken i Talibans bakgård. Ryktet om den hvite mann som åpner skoler sprer seg over hele Nord-Pakistan. Frem til 2009 har Greg Mortenson åpnet eller støttet byggingen av 131 skoler i de mest fattigslige områdene av Pakistan og Afghanistan. Han har gitt 58.000 barn skolegang i et område av verden hvor myndighetene har mislykkes i å utdanne sin egen befolkning. Dette er en historie om håp, kjærlighet og en ekte helt. En hverdagshelts kamp mot fundamentalistene som nekter jenter å gå på skole.

Husk kjære lesere. Hvis du skal ha ekstra stor glede av å lese Tre kopper te på mørke høstkvelder, lag deg en kopp pakistansk te. Da blir opplevelsen uforglemmelig.

Fakta

Om forfatteren

Greg MortensonGreg Mortenson ble født i Minnesota i 1957. Han vokste opp ved foten av Kilimanjaro, Tanzania, der faren hans var helsearbeider. I 1992 døde Mortensons søster Christa, og til ære for henne bestemte han seg for å bestige K2, verdens farligste fjell. Etter klatreturen ble han tatt inn av fattige beboere i landsbyen Korphe. De pleide ham og fikk ham på beina, og som takk bestemte Mortenson seg for å bygge en skole i landsbyen. Eventyret var i gang! til nå har Mortenson bygget 131 skoler, og i 2009 ble han nominert til Nobels fredspris.

Utdrag