Meny
 

Alt om røyk og rak, tørk og grav

; Kjell S. Stenmarch (Illustratør) ; Helge Hagen (Illustratør)

Frist dine venner med hjemmelaget spekepølse eller din egen rakfisk-spesial. Denne boka viser vei til en verden full av matglede og tradisjoner. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
320,-

Veil. pris: 419,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 99,-
Spar: 320,-

Veil. pris: 419,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Hva er sommermiddagen uten spekeskinke og frisk norske grønnsaker eller julen uten rakefisk, lutefisk og pinnekjøtt? Tenk så gøy å kunne tilberede disse delikatessene fra du får ferskvaren i hus - helt selv. Det er slett ikke så vanskelig som du kanskje tror. Dessuten gir det deg en unik mulighet til å sette ditt eget særpreg på smaken. Selvgjort er velgjort - og denne boka er den perfekte veileder og veiviser for nybegynneren.

Start enkelt
Røyking av fisk og kjøtt er vitenskap, både når det gjelder metoder og redskaper, men la deg for all del ikke skremme. Du starter i det små med en liten ABU-røkeovn som du kan ta med deg på tur, eller du tar en gammel gryte og setter i bålet, legger i spon og bjørkekvister som rist, røyker kjøttet en liten time - og vips, så har du det perfekte kjøtt- eller fiskemåltid. Det geniale med varmrøyking er at det tar kort tid og smaker fortreffelig.

For de erfarne
Du blir raskt fortapt i den gode smaken, og da er tiden inne til å prøve seg på de mer avanserte røyke - metodene. Helge Hagen forteller i detalj forskjellen på varm- og kaldrøyking med dertil fristende oppskrifter. Et kapittel er viet konstruksjon av ulike typer røykeovner, med tegninger og bilder, forståelig for både ingeniører og for dem med flere tommeltotter. Visste du at et fraflyttet hundehus lett kan bygges om til et ypperlig hus for kaldrøyking?

Salting og speking
Salting og speking (tørking) er knyttet sterkt sammen, men matvarer saltes også med tanke på konservering uten etterfølgende speking. Blant spekematen finner vi noen av mathistoriens edleste, mest tradisjonsrike og berømte produkter. Forfatteren holder nok en knapp på at pinnekjøtt er ett av dem - forutsatt at det har fått lov til å speke (tørke) tilstrekkelig lenge. Boka gir en systematisk innføring i tørrsalting, lakesalting og sprøytesalting. Forfatteren diskuterer blant annet hvordan du unngår problemer med harsking av spekematen. Salting av kjøtt og fisk ligger til grunn fro det meste av konserveringen, men hvordan beregne saltmengden? De aller fleste med erfaring vil kanskje si litt nonchalant at «det sitter i fingrene».

Helge Hagen henfaller ikke til slike omtrentligheter, han forteller deg nøyaktig hvor mye salt som skal til i forhold til kjøttvekta, og hvor viktig det er at det under salteperioden bør det være kjølig, med temperaturer ikke over 6-8 grader. I Norge har kommersielt framstilt spekemat en tendens til å være unødvendig salt. Dette alene kan være godt nok argument til å prøve seg på hjemmelaget spekemat.

Den beste rakefisken
Rakefisk hører med blant våre mest særpregede matvarer, og har oppnådd en nærmest kultstatus på bordet. - «Da far min tok lokket av rakefiskbutten på kjøkkenet, datt fluene av veggen.» Slik beskriver en erfaren rakefisklegger at fisken er moden. I denne boka blir rakefiskens hemmeligheter avslørt. Forfatteren har hentet inn fagkunnsakp for å gi en utførlig innføring i rakfiskens modning, saltinnhold, og optimal hygiene ved behandling av fisken.

Trinn for trinn
Med sikker penn diskuterer og forklarer Hagen de ulike tradisjonsrike tilberedningsmetodene. Han oppfordrer deg til å tørke din egen fisk og han diskuterer ulike metoder for graving av kjøtt og fisk. Til sist lærer du hermetisering trinn for trinn, og som kronen på verket gir han forslag til tilbehør til de fleste oppskrifter.

Fakta

Om forfatteren

Helge HagenHelge Hagen (f. 1951) er bosatt i Brumunddal. han er utdannet naturfor valter fra norges landbrukshøgskole, og har i en årrekke arbeidet som frilanser for norsk Skogmuseum og tidsskriftene Jakt og Fiske, Jakt, villmarksliv og hytteliv. Hagen er levende opptatt av jakt og fiske og har en spesiell interesse for den norske tradisjonelle høstekulturen samt tilberedning og konservering av mat med utgangspunkt i fisk og vilt. Helge Hagen har utgitt en rekke bøker.