Meny
 

De udødelige

Ketil Bjørnstad tegner et sammensatt portrett av Thomas Brenner - lege, ektemann og curlingpappa. De udødelige er en treffende samtidsskildring med brodd og humor. Les mer
Vår pris
79,-
Spar
290,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 79,-
Spar: 290,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Turid Birkeland, forfatter og tidligere kulturminister

Vi møter den pliktoppfyllende fastlegen Thomas Brenner i hans livs høst, akkurat på det tidspunktet hvor det er forventet at man endelig skal puste ut og lene seg tilfreds tilbake. I stedet kan Thomas Brenner konstatere at det er novembergrått rundt ham. Det er døtre som skal forsørges, til tross for at de langt har oversteget myndighetsalder. Det er foreldre og svigerforeldre som skal pleies. Det er gjeld som skal håndteres, og formuen er stadig i null. Det er en hær av pasienter som skal ha hjelp til å holde virkeligheten, og særlig døden, på avstand. Kort sagt - det tar jo aldri slutt!

Det er gjeld som skal håndteres, og formuen er stadig i null. Det er en hær av pasienter som skal ha hjelp til å holde virkeligheten, og særlig døden, på avstand.

Verden er full av bekymringer, og det er et helsikes press av forventninger fra alt og alle. Brenner har en indre trykktank med opphopede usagte meninger og følelser. Ikke rart hjertet hans galopperer.

Fornektelsens edle kunst
Det finnes et lyspunkt: hans kone Elisabeth. Hun er en sterk kvinne med "oppmerksomt nærvær" som mantra. Thomas beundrer henne til det selvutslettende. Sammen utgjør de familiens nav. Sammen håndterer de både døtre og foreldres manglende grep om tilværelsen - og sammen tier de også om problemene. Elisabeth og Thomas kan med et blikk vise hverandre hva de tenker. En kjærlig, mangeårig samforståelse. Likevel, blikkene viker og ordene stopper lenge før diskusjonen om den ene datterens overvekt eller den andre datterens tynnslitte nerver starter. Eller sagt på annen måte - lenge før de innser det triste produkt av egen innsats som curlingforeldre.

Midt oppi egne foreldres og svigerforeldres alderdom, preget av bæsjebleier, fornedrelse og surrete tanker, finner han daglig venteværelset fullt av pasienter som paradoksalt nok vil bli som dem - veldig gamle.

Foreldrenes økende pleiebehov og gjeld er heller ikke tema. Og slett ikke kulen i Elisabeths bryst eller Thomas' hjerteflimmer. "Det
oppmerksomme nærvær" er et mantra som er varmt til stede i deres handlinger, men som i bunn og grunn viser seg å være ubrukelig.

Midt oppi egne foreldres og svigerforeldres alderdom, preget av bæsjebleier, fornedrelse og surrete tanker, finner han daglig venteværelset fullt av pasienter som paradoksalt nok vil bli som dem - veldig gamle. Ingen vil selvsagt dø. Ingen, heller ikke utenfor legekontoret, vil snakke om døden eller forholde seg til at det finnes en ubønnhørlig slutt for alle. Vi vil bli udødelige. Velstanden gjør oss blinde for finalen, og det forplanter seg et manglende alvor, en manglende forståelse av tilmålt tid - langt ned i generasjonene. Alt kan fikses og kjøpes. Andre kan ta ansvar. Hauger av ressurser brukes på livsforlengende medikamenter. Her skal ingen dø.

Den store festen
Slik er det Thomas tenker når han vasker faren i rumpa eller kjører moren til sykehjemmet. Det er slik han tenker når den vakre småbarnsmoren avslører sin grenseløse narsissisme og doper ned babyen for å leve minst mulig påvirket av det brysomme ansvaret som uheldigvis følger med det å bli mor. Og for første gang i historien sprekker pliktoppfyllende Brenner. Han raser! Det er absolutt ikke slike episoder som gjør ham til en verdig kandidat til Kongens fortjenestemedalje.

Men han bryr seg ikke så mye om den medaljen heller. Den kan vente. For nå er det Elisabeth som skal stå i sentrum. Hun fyller 60, og Thomas vil sørge for at hans kvinne får litt av den oppmerksomheten hun har gitt ham og familien i retur. Det skal bli stor fest, og familiereise til Chicago. Når hans eldgamle svigermor spyr og får slag midt under Thomas' tale, legger det selvsagt en viss demper på festen, men overraskende nok gjennomføres den planlagte bursdagsreisen.

Drømmereisen
Med galopperende hjerte og tilhørende angst fører Brenner jentene til sin elskedes drømmeby. Han tror Elisabeth går svanger med en roman, og hva er vel bedre enn å la henne vise dem byen til sin yndlingsforfatter Saul Bellow? Han sier ingenting om at hjertet hans har løpt løpsk i to døgn, bortsett fra til damen i resepsjonen. Han trenger henne for å få medisiner. For nå skal det feires, tenker Thomas Brenner. Det er lenge siden de har gjort noe hyggelig sammen. Elisabeth og jentene først, tenker vår helt.

Ketil Bjørnstad setter et originalt tema på dagsordenen. Betraktningene av familiens relasjoner er skildret skarpt og nærgående, samtidig skaper fortelleren tidvis en ironisk distanse som gir et infamt, humoristisk preg. Og det blir champagne på Palmer House Hilton - og en cocktail med hjertemedisin til far.

 

Fakta

Om forfatteren

Ketil Bjørnstad (f. 1952) har skrevet romaner, skuespill, debattbøker og dokumentarromaner. Han er også pianist og komponist. Hans siste bøker er trilogien om aksel Vinding (Til musikken, Elven og Damen i dalen). Til musikken ble nominert til Independent Foreign Fiction Prize, som er den viktigste prisen for oversatt litteratur i England. Da romanen ble lansert på engelsk, fikk den strålende mottakelse i engelsk presse.

Utdrag

Intervju