Lykkeprosjektet

; Lars Lenth (Oversetter)

Én kvinnes private lykkeprosjekt viste seg å ha bred appell. Gretchen Rubin viser at enkle grep er alt som skal til for å gi hverdagen et løft. Les mer
Vår pris: 50,-
Spar: 299,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 3 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Kristin Skogheim, skuespiller, komiker og programleder

Gretchen Ruben sitter en aprilmorgen på bussen og innser plutselig: Jeg står i fare å kaste bort livet mitt. Hun er en vellykket forfatter, utdannet jurist, gift med drømmemannen Jamie og har to nydelige døtre, Eliza (7) og Eleanor (1). De bor i New York City med gode venner og familie rundt seg. Men allikevel er ikke Gretchen Rubin lykkelig. Og forresten, hva er egentlig lykke? Der og da bestemmer hun seg for å bruke et år på å bli et lykkeligere menneske. Lykkeprosjektet er i gang.

Ha realistiske forventninger
I min ungdom hadde jeg en svakhet for selvhjelpsbøker. Det var noe fristende med disse bøkene som lovte at du med små og enkle triks skulle bli et bedre menneske, kjenne kroppen din og bli rik i en fei. Men så gikk jeg opp fem kilo etter å ha lest selvhjelpsboka Tenk deg slank, og deretter holdt jeg meg unna sjangeren. Så jeg innrømmer at jeg gikk Gretchen Rubin og hennes  lykkeprosjektbok litt skeptisk i møte. Skepsisen ble raskt feid til side og begeistringen overtok.

Jeg gikk Gretchen Rubin og hennes lykkeprosjektbok litt skeptisk i møte. Skepsisen ble raskt feid til side og begeistringen overtok.

Gretchen Rubin lover ikke gull og grønne skoger. Hun gir oss et realistisk bilde av hva som må til for å bli et lykkeligere menneske. Du må jobbe, definere hva som gleder, tilfredsstiller og engasjerer deg, men også hva som gir deg dårlig samvittighet, gjør deg sint, likeglad og full av anger. Så må du lage forsetter, der du identifiserer de konkrete handlingene som vil gjøre deg lykkeligere. Og så det interessante: Du må holde forsettene.

Et forsett per måned
Rubin lager seg en kalender der hun noterer alle forsettene sine og gir seg selv en daglig hake (bra) eller kryss (dårlig) for hvert forsett. Ett forsett for hver måned. Forsettene hennes er alt fra å skaffe seg mer energi, bli en bedre forelder til å følge lidenskapen og tenke stort. Februar er måneden for å huske kjærligheten, juni er måneden for vennskap. For å klare å holde forsettene sine lager Rubin tolv bud som skal minne henne på hvem hun vil være: Vær Gretchen! Oppfør deg slik du ønsker å føle deg! Ikke kalkuler!  Budene er svært personlige, og vil være ulike fra person til person.

Gretchen Rubin lover ikke gull og grønne skoger. Hun gir oss et realistisk bilde av hva som må til for å bli et lykkeligere menneske.

Det er interessant å følge Rubin i hennes lykkeprosjekt. Hun er ærlig og deler sjenerøst sine mangler og småligheter med leseren, som for eksempel at hun har en trang til å få skryt for alt hun gjør. Selv ting hun egentlig gjør for seg selv, vil hun at mannen skal applaudere. Det er en uvane hun jobber mye med å få vekk. Og hun må stadig minne seg selv på et av sine tolv bud: Husk: gjør det for deg selv.

Hva er lykke?
Lykken gjør deg ikke nødvendigvis lykkelig, påstår Rubin. Faktisk mener en del lykkeeksperter at selv om foreldre, som Rubin og jeg, insisterer på at barna er en kjempeviktig lykkekilde, så stemmer det ikke. En undersøkelse som tok for seg følelsene til en gruppe kvinner, viste at de syntes det å være sammen med barna bare var ørlite granne mer stas enn å kjøre buss til jobben. Samtidig er det vanligste svaret når folk blir spurt om hva som har gjort dem mest lykkelig i livet: Barn.

Fullpakket av fascinerende fakta og gode eksempler på hvordan hun med små og store endringer forbedret livet sitt. Lykkeprosjektet gjorde meg lykkeligere bare av å lese om det!
Amy Scribner, Bookpage

Rubin går grundig til verks når hun starter sitt lykkeprosjekt. Som en ekte New York-intellektuell graver hun seg ned i verdenslitteraturen og søker svar hos de store tenkerne som Platon, Thoreau og Schopenhauer. Hun er innom de store verdensreligionene, moderne psykologi og populærkulturen ved Oprah og Julie Morgenstern. Alle har brukt tid på det samme spørsmålet som Gretchen Rubin.

Sin egen lykkes smed
Menneskets søken etter det gode liv, lykken, er altså like gammelt som menneskets evne til selvrefleksjon. Men ligger det for alle å bli lykkelige? Rubin skriver at ifølge moderne forskning har genene ansvar for 50 % av en persons lykkenivå. Men man kan løfte seg til toppen av sitt eget potensial eller dytte seg ned til bunnen av sitt eget potensial gjennom sine handlinger. Hvordan vi velger å leve livet vårt, påvirker hvor lykkelige vi er. Mange år er gått siden jeg prøvde å tenke meg slank på begynnelsen av nittitallet. Boka var skrevet av en kineser, og et av triksene var at man skulle massere magen fem ganger mot solen og fem ganger med solen mens man sa til seg selv: Jeg er slank. De fleste med fornuften i behold vet at man ikke blir slank av det. Alle vet jo hva som gjør deg slank. Spis mindre og mosjoner mer. Alle vet egentlig hvordan man skal bli lykkelig også. Man må bare minnes på det.

Fakta

Om forfatteren

Gretchen Rubin er utdannet jurist, men lever nå som forfatter på heltid. Hun er født i Kansas City og bor i New York med mann og to døtre. Les Gretchen Rubins populære blogg her: www.happinessproject.com

Utdrag