Meny
 

Nådens omkrets

Amerikansk ekspertise, en etterforsker med dårlig hukommelse og bestialske drap. La deg trollbinde av en fortelling om disseksjon, gamle bøker og sår som trenger tid for å gro. Les mer
Vår pris
79,-
Spar
220,-

Veil. pris: 299,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 79,-
Spar: 220,-

Veil. pris: 299,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Nye Bøker

Den daglige lederen på Edgar Allan Poe-museet i Richmond, Virginia får en ettermiddag et uventet og ubehagelig besøk. Da vaskehjelpen kommer, finner hun ham drept - og flådd. Den sympatiske etterforskeren Felicia Stone synes det ligner signaturen til en seriemorder og søker etter lignende tilfeller. Ikke før hun søker utenfor USA, får hun relevante treff. For også i Norge har det dukket opp et lik, behandlet på samme bestialske måte. Det er forresten feil å si at liket "dukket opp". Det ble nemlig funnet låst inne i det trondheimske Gunnerusbibliotekets hemmeligste hvelv, der dørkodene bare innehas av to personer, som må taste dem inn samtidig for å åpne døra. Vi har med andre ord et ordentlig mysterium. Og en vrien sak for etterforsker Odd Singsaker, som ikke har fått hukommelsen helt i sving etter en vellykket kreftoperasjon. Men om han ikke husker så godt, har han i hvert fall teft for mysterieløsning.

Et blinkskudd av en kriminalroman
Tom Egeland

Fortid og nåtid veves sammen
En opplagt mistenkt har han også. Jon Vatten, tidligere forsker, nå med ansvar for sikkerhet på Gunnerusbiblioteket, var sammen med offeret rett før hun døde. Men de hadde drukket vin sammen, og Vatten er ekstremt ømfintlig for alkohol og husker absolutt ingen ting av kvelden. En dårlig forklaring i seg selv, og så taler det heller ikke til Vattens fordel at han var under sterk mistanke for å ha hatt en finger med i spillet da kona og sønnen forsvant noen år tidligere. Men Singsaker mistenker at ting ikke er så opplagt som de ser ut. Han ser Vattens sorg. Og når fortellingen virkelig tar av, får han uventet hjelp fra det amerikanske polititet, i form av etterforskeren Felicia. Og der har vi et par som kan bli noe stort i norsk krim.

En stor lesefest [...] Jørgen Brekke etablerer seg umiddelbart med sin egen stil og fortellerstemme, og han kommer til å få et stort publikum.
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Samtidig som fortellingen spinner av gårde i vår egen tid, får vi historien om en fransiskanermunk som gjør et kort opphold i Bergen i 1528. Da han drar fra byen, har han med seg et stort utvalg kniver og et ubehandlet skinn. Ettersom denne historien skrider fram, blir man mer og mer ivrig etter å finne ut av hvordan den henger sammen med fortellingen fra vår egen tid. Det hele er ytterst elegant og fornøyelig utført. Og løsningen er alt annet enn overnaturlig.

Med underfundig og frekk fortellerstemme vever forfatteren en fengslende og besettende historie om galskap og gamle bøker. Jørgen Brekkes krimdebut er intet mindre enn imponerende!
Tom Egeland

Nådens omkrets gir meg mange assosiasjoner. Tankene går til gode, litterære mysterier som Rosens navn og Zafons stemningsfulle Vindens skygge, på grunn av de gamle bøkene og ikke minst; de herlige typene. Når møtte du sist en etterforsker som sliter med hukommelsen? Eller en bibliotekar som forfører slitne menn for å være snill med dem? For ikke å snakke om en norsk middelaldermunk, opplært i kirurgiens kunst av en mester fra Venezia? Legg så til litt fascinerende fakta om anatomi og kirurgi - av den typen som Jo Nesbø nok kunne ønske at han hadde skrevet - og rist det sammen i et spenningsplot som ikke viker tilbake for sistnevntes romaner. Da sitter du med Nådens omkrets - en fortelling om disseksjon, gamle bøker, blodige drap og sår som trenger tid for å gro. En mer fengslende fortelling finner du ikke på denne siden av sommeren.

Brekke har alt i alt levert et solid svennestykke til klart over laud. Vi kan bare glede oss over en ny, dreven forteller i norsk krim.
Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv
ANMELDELSER:

Terningkast 5 Adresseavisen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 376
ISBN: 9788252576924
Utgave: 1. utg.
Nr: 9018735
Norli debutantpris 2011
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
Jørgen Brekke (f. 1968) har vokst opp i Horten. Etter fullførte studier ved NTNU bosatte han seg i Trondheim der han i dag bor med kone og tre barn. Brekke har lektorutdannelse, men har de siste årene jobbet som frilansjournalist ved siden av deltidsjobb i omsorgssektoren. Nådens omkrets er hans debutroman.