50 anbefalte turer i Gudbrandsdalen

Gudbrandsdalen er et av våre store dalfører. Områder som Lillehammer, Gausdal, Hafjell, Kvitfjell, Gålå, Rondane, Lom og Dovrebyr på bra friluftsliv, og her er 50 utvalgte turer! Les mer
Vår pris: 199,-
Spar: 240,-

Veil. pris: 439,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Om boka

Boka 50 anbefalte turer i Gudbrandsdalen av Frank Ivar Hansen gir deg turforslagene med stier, hytter og severdigheter, fakta - stoff om overnatting og nettsider samt masse nyttig bakgrunnsstoff.

Fra Lillehammer til Lesja, fra Valdres til Østerdalen
Mange har tilknytning til dette område som strekker seg fra Lillehammer i sør til Lesjaskogsvatnet i nord og ligger mellom Valdres i vest og Østerdalen i øst. Populære tur og hytteområder er Hafjell, Kvitfjell og Rondane, så hva passer bedre enn en bok som garantert gir deg forslag til nye turer å ta enten du er tilhørende eller til - reisende. Frank Ivar Hansen har gjort et subjektivt utvalg, men du vil nok finne igjen en del klassikere blant de mer ukjente juvelene. Boka er delt i tre; Sør-, Midt- og Nord-Gudbrandsdalen, og begynner oversiktlig med å vise omtrentlig hvor de 50 anbefalte turene befinner seg på et kartutsnitt.

Ryddig og brukervennlig
Hver tur blir presentert på to eller tre oppslag og avsluttes med kartutsnitt samt nyttig faktaboks som angir bruk av tid, lengde på turene, vanskelighetsgrad, hvor du starter og hvor du ender samt hvilket kartblad du bør ha med deg. Er du for eksempel i Lillehammer, kan du ta bilen eller buss til Nordseter og gå opp til Nevelfjell. Det er en lett tur uten stor stigning, men gir utsyn til Rondane, Synnfjellet og Jotunheimen med Galdhøpiggen. Underveis byr turen på vakker fjellskog og idylliske vann. Eller du kan kjøre gjennom Gausdal til Espedalen. Her kan du besøke de enorme jettegrytene i Helvete, som ligger i enden av Espedalsvatnet.

Spektakulær villmark
De fleste turene er lagt til den nordlige delen av Gudbrandsdalen, blant annet til Dovre nasjonalpark. Nasjonalparken utgjør et villmarkspreget område fra Grimsdalen til Dovrefjell med runde og harmoniske topper opp til 1700 moh. Her finner du et unikt dyre og fugleliv samt sjeldne fjellplanter. På myrene og i vannene kan du oppleve svømmesnipe, småspove, sandlo, rødstilk, bergand, toppand, svartand, sjøorre og lappspurv. Grimsdalen ligger mellom Dovre og Folldal og er en av Norges lengste seterdaler. Den er vakker og frodig og har vært en viktig ferdselsvei mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Midtveis i dalen ligger Grimsdalshytta vakkert til, og herfra kan du gå en rekke fotturer. I Grimsdalen og Haverdalen er det også fint å sykle.

Natur og kultur
Boka avslutter med Heidal som kalles Norges største levende museum på grunn av alle de godt bevarte tømmerhusene. Heidal er snøsikkert og har flotte forhold for skiidrett og skiturer. Heidal ligger i Sjodalen som er en sidedal til Gudbrandsdalen. Dette er stedet for deg som elsker gamle setrer, men området besøkes også av friluftsfolk som driver med rafting og elvepadling, da elva Sjoa renner gjennom kulturlandskapet. Sjoa har forresten et godt rykte som ørretelv. Heidalsmuen er 1745 moh og kan for eksempel nås fra de idylliske Mugsetrene i Murudalen. Ja, mulighetene her er mange, som i alle andre av de beskrevne områdene i boka. Og selv om forfatteren har valgt ut sine 50 favoritter, fins det selvfølgelig en rekke andre turer i de samme områdene som er minst like attraktive.

God tur!

Fakta