Meny

Vær + Vikinger

I den nye, norskutviklede faktaserien FAKTISK finner du masse spennende fakta om både vær og vikinger.
Visste du at vikingene hadde tatoveringer, eller at det kan regne frosker? Les mer
Vår pris
312,-

(Bok) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 16 bonuskroner!

Vår pris: 312,-

(Bok) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 16 bonuskroner!

Om boka

Serien FAKTISK handler om det nære og spennende i barnas verden, slik vi har det i Norge. Det er morsomt å lære om ting som kanskje ikke engang foreldrene vet! I tillegg til å formidle enkelt og barnevennlig faktastoff, åpner bøkene for undring og nysgjerrighet. Her er også tips til aktiviteter, som helt sikkert faller i smak hos mange barn som gjerne vil være aktive selv. Begge bøkene har mange foto og tegninger som viser hvordan ting ser ut, samt morsomme små faktabokser.


Om vær og uvær i Norge
Hvordan er været hos deg akkurat nå? Er det kaldt eller varmt? Kan du se sola, eller er den gjemt bak skyene? Blåser det? Regner det? Snør det? Eller er det kanskje lyn og torden? Når vi sier at været er fint, mener vi ofte at det er sol og varmt. I hvert fall hvis det ferietid og bading står på planen. Men for en bonde kan det være mye finere med regn, særlig hvis det har vært tørt en stund. Det er ikke alltid folk er enige om hva som er fint vær. Men uvær betyr det samme for alle. Men hvorfor blir det noen ganger sol og andre ganger regn? Det er spørsmål barn ofte stiller og da er boka Vær nyttig, for i den finner man alle svarene. Den inneholder også oppskrifter på flere morsomme eksperimenter, som å lage sin egen sky eller sitt eget lyn! Høres farlig ut, men er lettere enn du tror.

I boka Vær kan du lese og lære om:

 • Vind - og de ulike vindtypene.
 • Skyer - hvorfor ser skyene så forskjellige ut?
 • Nedbør - lag din egen værstasjon.
 • Regn - visste du at det kan regne frosker?
 • Snø - rekorden for snøfall er på 1,93 meter og det på en dag!
 • Hagl - hvorfor hagler det på sommeren?
 • Lyn og torden.

Vikinger
For mer enn tusen år siden begynte vikingene å reise fra Norden og ut i verden. De dro i viking for å røve, handle eller finne seg et sted å bo. Folk flest holdt seg hjemme og dro ikke i viking. Likevel kalles tiden fra år 750 til 1050 for vikingtida. Boka Vikinger handler både om de som dro avgårde og de som holdt seg hjemme. Her kan du lese om hvordan det var å være barn i vikingtida? Hadde de leker? Hva slags mat spiste de? I utgravinger som er gjort er det funnet barneleker som lekehester, små trebåter og økser. Men barndommen varte nok ikke så lenge. En tolvåring måtte ta mye ansvar, og en femtenåring ble regnet som voksen. Gifte deg kunne du fort gjøre når du var en 13-14 år, og det var foreldrene som bestemte hvem du skulle gifte seg med.

Noen av vikingene reiste langt for å plyndre. Den arabiske forfatteren Ibn Fadlan møtte noen vikinger for over 1000 år siden. Etterpå skrev han at de hadde bilder på kroppen. Det betyr nok at de allerede den gang hadde tatoveringer. I boka Vikinger kan du lese om skipene vikingene brukte, den store oppdagelsen av Osebergskipet, som vi kanskje i 2012 vil kunne se en kopi av. Du får også stifte nærmere bekjentskap med den første vikingebyen Kaupang.

I boka Vikinger kan du lese og lære om:

 • Hva er en viking?
 • Barna i vikingtida
 • Vikingene som handelsmenn og røvere
 • Skipene og gårdene de bygget
 • Hva de spiste
 • Guder i vikingtida
 • Lov og rett

Fakta

Om forfatteren

Dagny Holm er cand. philol. med lærerskole, norsk, kristendomskunnskap og faglitterært forfatterstudium. Hun er gift, har fire barn og bor i Larvik.
Siden 1992 har hun arbeidet som forfatter og oversetter på heltid. Hun skriver hovedsaklig for barn - mest faglitteratur, men også skjønnlitteratur. Dessuten har hun skrevet en rekke artikler, blant annet i Forskningsrådets barnemagasin Nysgjerrigper.