Meny
 

Nansen: oppdageren

; Fridtjof Nansen (Omtalt)

Det mangler ikke på spenning og dramatikk i denne nye biografien om Fridtjof Nansen, en av tidenes største norske helteskikkelser. Les mer
Vår pris
79,-
Spar
370,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 79,-
Spar: 370,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Svein Sæter, journalist og forfatter

Hva var Fridtjof Nansens største innsats? Var det de arktiske ekspedisjonene, var det rollen som nasjonsbygger, eller hva med det humanitære arbeidet som ga ham Nobels fredspris? Spørsmålene forklarer Nansens posisjon i Norge og internasjonalt. Han var allemannseie. Samtidig var han et svært privat menneske bak alle bragdene. Harald Dag Jølles biografi gir oss både helten og privatmannen Nansen.

Det er ikke tvil om at han har skrevet et solid, godt og grundig verk og at han har forsøkt å finte seg ut av det grepet på beretningen om sitt eget liv Nansen ennå har.
Espen Søbye, Dagbladet

Medrivende
Forfatteren er polarhistoriker og har selv vært på ekspedisjon i kalde strøk. I Oppdageren makter han å formidle både historie og polare forhold på en måte som drar leseren med. Boka har en grunnleggende balanse mellom fag og menneske, mellom privatliv og heltedyrking. Dette skaper spenning og nysgjerrighet. Harald Dag Jølle har hatt mer enn nok stoff å ta av, også av mer pikant karakter. Skandaløse kvinnehistorier, for eksempel, eller knallhard akademisk strid. Nansen slipper ikke alltid heldig fra det, uten at disse episodene får større plass enn de fortjener. Denne boka er ikke skrevet med bred pensel, men med presis penn. Jeg gleder meg blant annet over mange fine persontegninger, også i de små detaljene. Som at Nansen døpte den spesialbygde polarskuta si for «Fram» - og ikke «Frem». Selv der lå det en slags nasjonal programerklæring.

Jølles Nansen-biografi er et viktig og vektig bidrag til Norges nyere historie.
Trond Berg Eriksen, Aftenposten

Nansen forteller
I Oppdageren følger vi Fridtjof Nansen fram til 1912. Da har han rundet 50, har allerede vært enkemann i fem år, og har lagt de mest eventyrlige ekspedisjonene bak seg. Kryssinga av Grønland på ski i 1888 gjorde ham med ett slag til nasjonalhelt; en status som ble forsterket og utvidet til store deler av verden etter ekspedisjonen med «Fram» (1893 - 96) og den ubegripelige turen tilbake over Polhavet med Hjalmar Johansen. Snart ble helten Nansen også meget sentral i den nye nasjonen Norges politiske liv.

Jølle lar i stor grad Nansen (og andre som var med) skildre dramatiske situasjoner fra ekspedisjonene. Det gir sannelig spenning nok. Forfatteren siterer også flittig fra Nansens mange brev, og fra brev han mottok, særlig fra kona Eva. Dette gir boka en ekstra nerve og ekthet. Dessuten setter jeg pris på å bli bedre kjent med den gaverike Eva, født Sars; feiret sangerinne, tidvis hardt prøvet ektefelle. Også forholdet til andre mennesker, ikke minst faren Baldur, ble bestemmende for Nansen.

Mer godt i vente
Under lesingen griper jeg meg stadig vekk i å fundere over hva som ville skjedd hvis skjebnen hadde vært litt annerledes: Hvis moras første ektemann ikke hadde dødd tidlig, hvis Nansen ikke hadde valgt akkurat det studiet, hvis han ikke hadde kommet med på sin første ekspedisjon …

Fridtjof Nansens liv er fascinerende fullt av slike vippepunkter. Oppdageren gir et rikt og medrivende bilde av ham. Boka er på ingen måte noen endimensjonal hyllest av nasjonalhelten, selv om den heller ikke river ham ned fra sokkelen. Her stilles blant annet spørsmål ved lederstilen hans, og han var altså neppe den perfekte ektemann til alle tider. Regjeringen har utnevnt 2011 til Nansen- Amundsen-året. Det er 150 år siden Fridtjof Nansen ble født, og 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen. Harald Dag Jølles biografi er med andre ord rett bok til rett tid. Den er godt skrevet, lettlest, og inviterer leseren med på ei spennende reise i et eventyrlig liv. Samtidig har vi mer i vente i neste bind. Siste ord er selvfølgelig ikke sagt om oppdageren, vitenskapsmannen, politikeren, diplomaten, humanisten, fredsprisvinneren og forføreren Fridtjof Nansen. Jeg gleder meg til fortsettelsen!

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 518
ISBN: 9788252578621
Utgave: 1. utg.
Nr: 9022090
Sørlandets litteraturpris 2012
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger