Nilen

historiens elv

Nilen gir liv til millioner av mennesker og dyr, og har alltid vært en betydelig brikke i politiske maktspill. "Nilen" av Terje Tvedt handler om sivilisasjonens utvikling, men er samtidig en eksotisk reisebeskrivelse fra Afrikas lengste elv. Les mer
Vår pris: 454,-
Spar: 45,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 23 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Tom Egeland

Liker du biografier? Liker du historie? Liker du reisebøker? Da vil du elske Terje Tvedts storslåtte verk om verdens mest kjente og omtalte elv: Nilen. Boken er alt dette - og mer til.

I over 30 år har forfatteren arbeidet med boken som må kunne kalles hans livsverk. På side etter side deler han av sin utømmelige kunnskap med oss. Selv om forfatteren er professor, er denne boken langt fra en støvete akademisk avhandling. Tvert imot! Elegant og medrivende vever Tvedt seg selv, sine betraktninger og sine reiser langs Nilen inn i flodens egen historie. Kombinasjonen av forfatterens egen fascinasjon for Nilen, hans elegante penn og dype innsikt gjør boken til en fengslende og lærerik lesefest.

Gudenes elv
Et slikt verk kunne lett ha blitt en gjennomgang av hendelser knyttet til elvens lange historie. Men Tvedt er ikke bare en fagmann og akademiker - han er også en dyktig forteller. Dermed klarer han å formidle sin egen entusiasme for Nilen på en måte som smitter over på oss lesere. Han gjør Nilen til sin elv - og dermed også til vår elv. Slett ikke verst for en elv som i alle år har tilhørt gudene ...

Fra Afrikas indre
Det er lett å sette likhetstegn mellom Egypt og Nilen. Floden - og dens årvisse flommer - var ganske riktig avgjørende for fremveksten av egypternes mektige oldtidssivilisasjon. Men Egypt er bare siste etappe for Nilen. Den renner gjennom elleve land. Ja, snur man Nilen og retter den ut, vil den flyte helt fra Kairo til Nordpolen.

Hvor er egentlig Nilens kilde? Dette spørsmålet har lenge fascinert eventyrere og oppdagelsesreisende. Og lik en vaskeekte oppdagelsesreisende velger Tvedt å fortelle elvens historie ved å følge den fra utløpet i Middelhavet, gjennom Egypt og helt frem til de fjerne kildene. Som han så malerisk skriver:

«For bare ved å følge elven oppover, fra sted til sted, sakte og systematisk som elvens pulsslag gjennom historien, kan dens hemmeligheter og roller avdekkes og dens betydning for samfunnsutviklingen forstås.»

Den blå og den hvite Nilen
Den blå nil og Den hvite nil møtes ved Khartoum i Sudan. Da har Den blå nil tilbakelagt 2500 klukkende kilometer fra den etiopiske høyfjellssletten. Den hvite nil er helt annerledes. Forskjellene er bare én av mange spennende opplysninger i denne boken. Vi blir med Tvedt til Egypt, til Sudan, til Sør-Sudan, Uganda, Kenya, Tanzania, Rwanda og Etiopia. For å nevne noen land. Boken er ikke bare et verk om en elv, men også en oversikt over kulturhistorien, den politiske historien og geografien til landene og områdene Nilen renner gjennom. Den er fylt med anekdoter og forfatterens egne opplevelser og refleksjoner langs elvens endeløse bredder.

Smittende entusiasme
De heldige blant oss har fått seile - om enn bare noen meter - på denne historiens elv. De færreste har fått følge elvens buktninger gjennom Afrika. Terje Tvedt har gjort den jobben for oss. Fylt med smittende entusiasme, fortellerglede og kunnskap tar han oss med fra Alexandria til Etiopia - men først og fremst lar han oss ta del i Nilens langsomme ferd gjennom verdenshistorien.

Fakta