Ute av tiden

Faren til Steffen er spøkelsesjeger. Jobben bringer dem land og strand rundt, og da de kommer til øya blir Steffen kjent med en underlig jente og en død gutt. Hva er det egentlig som skjer? Les mer
Vår pris: 149,-
Spar: 150,-
Veil. pris: 299,- (Innbundet)

Leveringstid: Ikke i salg
 Kjøp NÅ - få 7 bonuskroner!

Om boka

Hilde Røer Johnsrud, deskredaktør

Øya er hjemsøkt. Spøkelser herjer og skaper uro, og ordføreren, fru Grimsrud, har besluttet at nok er nok. Faren til Steffen blir innkalt for å rydde opp. Steffen må bestandig vente i bilen, og det er han grundig lei av. Akkurat denne dagen bestemmer han seg for å følge etter en jente han ser like utenfor bilen.

Rita og Tobias
Jenta er ikke som andre jenter. Hun har hvit, nesten blålig hud, som tynt porselen - og hun er veldig vakker. Hun virker litt forvirret, men rekker å fortelle at hun heter Rita. Steffen får ikke snakket så lenge med henne, for faren kommer for å se etter ham. Noen dager senere blir han kjent med Tobias ved fotballbanen, og på bare noen timer lærer han mer enn han kunne drømt om. Tobias er nemlig heller ingen vanlig gutt. Han kan se og snakke med de døde, og Steffen skjønner etter hvert, hvor utrolig det enn kan høres, at Tobias er død, han også.

På høylys dag
Steffen sitter altså og snakker med et helt ekte (men slettes ikke lys levende) spøkelse. Hvordan kan det ha seg at han i det hele tatt ser dem? Faktisk har han blitt kompis med en som er død, og det kan jo sette hvem som helst på prøve. Etter hvert skjønner Steffen at det er usedvanlig mange hvileløse gjenferd på øya. Hva kan det komme av? Hva er det som gjør at de blir hengende ved de levendes verden, uten å reise videre? Steffen og Tobias bestemmer seg for å lete etter en forklaring, og sammen begynner de å nøste opp en gammel forsvinningssak. Den da 13 år gamle Rita Halvorsen forsvant sporløst på vei hjem fra spilletime. Kanskje er det mye som vil falle til ro på øya hvis forsvinningen blir oppklart? Steffen og Tobias vet jo at Rita er død, men hva om det var noen som tok livet hennes?

Spennende mordgåte
Oppklaringen av saken bringer guttene rundt omkring på øya, ut på brua, og inn på politikammeret. Møysommelig klarer de å konstruere et handlingsløp som virker sannsynlig - og det kan bare lede i én retning. Det er jo tross alt 25 år siden Rita forsvant, og det er ikke så lett for Steffen og Tobias å få overbevist politiet om at deres teorier er riktige. Med kløktige spøkerier og diskret utplassering av gamle utklipp og sakspapirer klarer de å få politiet til å undersøke én gang til. Kanskje går det endelig mot roligere tider på øya?

Underholdning til ettertanke
Arne Berggren er en garvet underholder, og med Dauinger har han levert en skummel og spennende historie. Men Dauinger handler også om noe mer. Den gir rom for å fundere over livet, over hva det vil si å være i tiden, i motsetning til å være død. Steffen må også konfrontere sin egen historie. Han finner svar som forklarer mye, men som også er krevende å forholde seg til, og som bringer opp en rekke nye spørsmål. Steffen har oppdaget sitt kall, og vi gleder oss allerede til flere bøker!

Boka Dauinger filmes i disse dager og vil sendt som serie på NRK 2012.

Fakta

Om forfatteren

Arne Berggren (født 1960) er norsk forfatter, dramatiker og musiker. Han er en aktiv kulturpersonlighet med et omfattende forfatterskap, både innen skjønnlitteratur og som manusskribent for teater, film og tv. Siden debuten Frøken brenner i 1991 har han blant annet skrevet manuset for tv-serien Hvaler, bokserien for ungdom om Aldo Monrad, og suksessoppsetningen Dråpen på Riksteatret fra 2010.