Meny
 

Putin

mannen uten ansikt

; Gunnar Nyquist (Oversetter)

Han er beryktet for manglende medmenneskelighet, forfølgelse av motstandere og for å kastrere demokratiske institusjoner. Journalist Masha Gessen har fulgt Putin siden 2000. Hun forteller en oppsiktsvekkende historie. Les mer
Vår pris
390,-
Spar
39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 390,-
Spar: 39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Bente Einan Eriksen,

Det hender det utgis bøker som virkelig sitter! Som man leser med vidåpne øyne. Masha Gessens bok om Vladimir Putin er en slik bok. Velskrevet, hyperaktuell, spennende og med teorier som er ganske oppsiktsvekkende.

Gir god oversikt over de mest outrerte hendelsene fra Sovjets fall og fram til dumavalget sent i fjor.
Jon Rognlien, Dagbladet

Kritisk portrett
Masha Gessen, forfatteren av denne uautoriserte biografien om Putin, er en russisk-amerikansk journalist bosatt i Moskva. Hun har fulgt Putin siden han kom til makten som president i 2000 og har opparbeidet seg god kjennskap til en av verdens mektigste menn. Hennes portrett av ham er svært kritisk, og hun gir også et uhyre interessant innblikk i russisk historie og politikk de siste tjue årene. Vi husker en rekke hendelser, som drapet på den kritiske journalisten Politkovskaja og varsleren Litvinenko, skolemassakren i Beslan, den ulykksalige historien med atomubåten Kursk, gisseltakingen i et av Moskvas teatre samt russiske styrkers invasjon i Tsjetsjenia. Gessen presenterer interessante teorier som forteller en litt annen historie enn vi har fått presentert tidligere gjennom media. Og hun mener Putin er en hevngjerrig person som er ute etter dem som ikke støtter ham.

Mannen som kom fra intet
Hvordan kunne Putin komme til en posisjon som Russlands presidentkandidat, og hva slags oppfatning har vi av ham? Gessen gir et inntrykk av ham som paranoid, uten de helt store medmenneskelige egenskapene og blottet for karisma. Putin var absolutt ingen typisk presidentkandidat. En kortvokst og ordinær mann som nesten ingen hadde hørt om, selv om han hadde arbeidet seg opp til å bli sjef for Russlands hemmelige politi. Gessen mener valget av Putin som president i 1999 nærmest var resultat av en tilfeldighet. Hun forteller om Jeltsin, som var en skygge av seg selv og stadig mer upopulær. Folk ville ha noe annet. De følte seg sviktet av sine ledere. Jeltsin omga seg med forretningsmenn som hadde kommet til penger og makt gjennom overtakelse av statlige eiendommer for en slikk og ingenting. Oligarken Boris Berezovskij hadde et godt inntrykk av Putin, som en mann uten personlighet og lett å forme. Masha Gessen har besøkt Berezovskij i London, og fått historien om hvordan det hele gikk til. Putin var den første byråkraten Berezovskij hadde møtt som ikke tok imot bestikkelser. Det gjorde sterkt inntrykk på ham og var starten på et slags vennskap. Dermed var veien åpen for den unnselige mannen fra St. Petersburg.

Hva er sant?
Gessen er ikke nådig i sin beskrivelse av Putin. Hun stiller spørsmål ved hans og det hemmelige politiets (FSB) medvirkning når det gjelder flere terroraksjoner og drap på mennesker som taler statsmakten imot. Hun trekker fram eksplosjonen i boligblokka i utkanten av Moskva der 100 mennesker ble drept og 700 skadet i 1999, og noen dager senere eksploderte en ny boligblokk. Man trodde tsjetsjenere sto bak, og det ga en anledning til å sette inn russiske styrker på nytt i Tsjetsjenia, selv om krigen strengt tatt var avsluttet. I sin første TV-opptreden uttaler han at terroristene skal spores opp og knuses: «Selv om det skulle være på toalettet. Vi skal kverke dem på dass.» Putins retorikk er frisk, men han får vist seg fram som en handlekraftig presidentkandidat. Gessen forteller at enkelte var overbevist om at eksplosjonene i boligblokkene var planlagt og gjennomført av det hemmelige politiet. Gessen legger fram interessante teorier som involverer Putin og FSB på en måte som setter både landets leder og det hemmelige politiet i et oppsiktsvekkende dårlig lys. Og som hun fremholder; mekanismer som gjør at de som styrer må stå til ansvar for folket mangler helt.

Styrt «demokrati»
Gessen skriver at Putin ganske raskt ble til en bølle som styrer med jernhånd og ikke den demokratiske reformatoren som Berezovskij trodde han hadde frembragt. Grepet om media og den politiske opposisjonen er fremdeles stramt, og korrupsjonen er framtredende. Kritikk av regimet sensureres ofte. Demokratiet har ikke akkurat blomstret i Putins og Medvedevs Russland. Putin har sørget for at presidentembetet er styrket på bekostning av regjeringen, og at statsmakten er styrket på bekostningen av regionene, skriver Gessen. Men Putin betegner selv landet som et demokrati, om enn styrt. Landets økonomi har i hvert fall blitt bedre de siste tjue årene, selv om det er stor sosial nød.

Hva nå?
Valget til nasjonalforsamlingen i desember 2011 ga Putins parti Forente Russland en solid trøkk. Til tross for påstander om valgfusk, fikk partiet en nedgang i oppslutning. Et sterkt signal om synkende popularitet, og valget ble fulgt av store demonstrasjoner. Opposisjonen rører på seg, og det blir spennende å se om demokratiet har en nær fremtid i Russland.

Fakta

Om forfatteren

Masha Gessen

Masha Gessen (f.1967) er amerikansk journalist, men født og oppvokst i Russland. Hun skriver på både russisk og engelsk og har vært bidragsyter og korrespondent for en rekke internasjonale aviser og tidskrifter. Hun har utgitt flere bøker om russisk historie og samfunnsforhold.