Naturens spiskammer

høst av naturens overflod

; Bjarni B. Jacobsen (Illustratør) ; Ann Kristin Hermundstad (Oversetter)

Å sanke av sommerens og høstens overflod er en tradisjon som bør bevares! råvarene er gratis, ferske og gjør godt. Naturens spiskammer gir deg oversikt over spiselige vekster samt et vell av gode oppskrifter. Les mer
Vår pris: 345,-
Spar: 34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

For mange er det å ferdes i naturen den beste rekreasjonen. Skuldrene senker seg, og sinnet finner ro. Anette Eckmann elsker å gå tur - og hun følger alltid med rundt seg når hun er på tur: Finnes det noe hun kan plukke med seg hjem og trylle fram noe lekkert av? De beste oppskriftene har hun samlet i Naturens spiskammer. 40 spiselige ville vekster er presentert - fra granskudd, hyll og brennesle til skvallerkål, sopp og fioler. Boka byr på mer enn 200 oppskrifter, samt gode råd om hvor godsakene finnes og hvordan de kan brukes.

Kortreist og sunt
Restaurant Maaemo i Oslo fikk nylig to stjerner i Michelinguiden, blant annet for sin innovative bruk av lokale, viltvoksende råvarer. Det er all grunn til å tenke som Maaemogründerne - våre hjemlige super-råvarer finnes tilgjengelig stort sett over alt, sunne og gratis for alle som vil plukke. Å sanke mat i naturen har menneskene drevet med til all tid. Mye tyder på at den maten våre forfedre spiste, er like bra å ha i grytene også i vår moderne tid. De fleste råvarene man kan finne i naturen smaker godt, og er samtidig sunne og bra for kroppen. Ved å være litt framsynt og konservere mens det er sesong, kan man nyte sommerens delikatesser til langt utpå vinteren. La den intense, søtlige smaken av hjemmelaget nypesalsa bringe fram minner om hvor nypene ble plukket, hvordan været var og hvordan sommerdagen duftet. Sopp bringer med seg duften av mose og skog, mens strandkål eller tørket blæretang minner om sol og salt sjø.

If you can’t beat it - eat it!
Mange blader egner seg godt i salater. Løvetann og meldestokk har de fleste sikkert prøvd - men visste du at unge bøkeblader og hundekjeksblader blir utmerket salat? En annen god salatplante er det forhatte ugresset skvallerkål, som mang en hageeier har fått hekseskudd og depresjoner av å kjempe mot. I stedet for å fortvile over de lange røttene, kan man heller satse på å spise den ut av hagen. Så fort de første nye skuddene stikker opp av jorda er det bare å plukke i vei. Skvallerkålen kan også brukes i supper, brød og stuinger. Det spørs nok om du klarer å bli helt kvitt den, men det er i alle fall befriende at den også kan føre noe godt med seg. Brennesle er et annet ugress som du enkelt kan omdanne til lekker superfood. Rik på A- og C-vitaminer og en rekke viktige sporstoffer er den en ressurs vi bør bli flinkere til å utnytte. Prøv gnocchi med brennesle eller deilig grønn mojo, som blir perfekt følge til sommerens spekemat. Ramsløk vokser også vilt langs kysten fra Østfold til Trøndelag, og har i de senere åra blitt gjenoppdaget av gourmeter. Disse løkplantene inneholder mer enn dobbelt så mye C-vitamin som sitron, og setter fin løksmak på maten. Ramsløken er skogens hvitløk!

Godt i glasset
Snaps er noe av det enkleste å lykkes med. Nesten alt kan gi grunnlag for en deilig, smaksrik snaps. I Naturens spiskammer finner du et vell av ideer og oppskrifter. Slåpetorn, tindvedbær, perikum og bøkeblader er blant ingrediensene, og snapsene kan også brukes til å smakssette marinader og andre matretter. Lindeblomster blir grunnlaget for en leskende punsj som både smaker himmelsk og ser ut som en drøm på midtsommerbordet. Lindeblomster blir også god te, udødeliggjort av Michel Proust. Deilig te kan man også lage av bjørnebærblader eller roseblader. Svenskene er begeistret for sin hyllebærsaft - og du kan lage like god saft hjemme. Både epleblomster og pæreblomster gir leskende saft med smak av juni. En bonus med egenproduserte lekkerbiskener, er at de også blir populære gaver. Skjem bort slekt og venner med spiselige gaver til fødselsdager eller som vertinnegave. Et glass syltede bær eller en flaske snaps gjør alltid lykke. Hold også utkikk etter blomster, bær, greiner, kongler og andre vakre naturting som ikke er spiselige, og plukk til pynt og buketter når du likevel er ute på tur.

Naturens spiskammer er en gjennomført lekker, inspirerende og lærerik bok for alle som setter pris på alt naturen byr på, både når det gjelder rekreasjon og deilig mat.

Fakta