Meny

Englemakersken

; Gry Brenna (Oversetter)

Patrik og Erica står overfor et nytt mysterium: Hva var det som skjedde på ferieøya Valö i Fjällbackas skjærgård den påsken for lenge siden? Les mer
Vår pris
199,-
Spar
200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 199,-
Spar: 200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben

Camilla Läckberg traff noe vesentlig hos leserne da den første Fjällbacka-romanen, Isprinsessen, kom ut i 2002. Med en hovedperson man lett kunne relatere seg til, plassert i en hyggelig vestsvensk småby, avdekket hun ondskapen som skjulte seg under den fine fasaden på en svært medrivende måte. "Den kan både stoppe og varme hjertet," sa den engelske krimlegenden Val McDermid om debuten.

"Englemakersken" har gjennomgående høy spenningsfaktor, og Läckberg klarer ganske elegant å få den til å stige hele veien fram til slutten.
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

Ti år senere har Läckberg finslipt fortellerteknikken, vekslende mellom fortid og nåtid, der ondskapen ser ut til å gjenta seg. Og gjennom hennes dyktige fortellergrep presenteres vi for plott spekket med overraskelser og en solid spenningskurve. Erica Falck og Fjällbacka er de samme, men historien i Englemakersken har du garantert ikke hørt før.

Les om Englemakersken i Bokklubbens nettmagasin

Påskemorgen
En påskedag i 1974 er det dekket på til middag i et hus på Valö utenfor Fjällbacka. Men det som skulle bli en fin påskemiddag, blir et stort og vondt mysterium. Den eneste som er igjen i huset, er den ett år gamle datteren Ebba. Resten av familien er forsvunnet - for godt. Ble de utsatt for noe kriminelt, eller dro de rett og slett fra lille Ebba? Det er fortsatt et mysterium da Ebba mange år senere vender tilbake til den lille øya der hun tilbragte sitt første leveår. Hun og ektemannen, Mårten, har mistet sin lille sønn og vil nå forsøke å overvinne sorgen og komme seg videre. Middelet skal være å sette i stand huset på øya for å drive et slags bed and breakfast. Fram til den mystiske forsvinningen drev faren til Ebba en internatskole her - med hard hånd.

... en meget dyktig forteller.
Terje Stemland, Aftenposten

Mordbrann og gammelt hat
Erica Falck blir nysgjerrig da hun får høre om parets planer. Hun har forsket en del i historien om den forsvunne familien, men uten å finne noen forklaring. Derfor klarer hun ikke la være å oppsøke Ebba for å høre hva hun vet. Dessuten kan hun fortelle Ebba en god del om kvinnene i hennes slekt - fortellinger med mange tragiske skjebner og mange store hemmeligheter. Ebba og Mårten får knapt begynt på renoveringsarbeidet på øya, før de blir utsatt for noe som etter alt å dømme er et mordbrannforsøk. Noen dager senere finner de inntørket blod da de tar opp det gamle gulvet i matsalen. Det kan se ut som om fortidens ondskap har innhentet dem. Brannetterforskningen fører til at Patrik Hedström og hans kolleger på nytt prøver å finne ut av den gamle saken: hva skjedde egentlig med Ebbas familie? Og selvsagt er det Erica som graver fram mye av det som skal bli et høyst overraskende svar.

Englemakersken er som et kinderegg – man får både sjokolade og overraskelse i ett.
Aftonbladet

Stort spenn
For det er jo Ericas nysgjerrighet som setter mye i sving og trekker fram både de godlynte, åpne fortellingene og de mørke som har ligget skjult i tiår etter tiår. Det er et fornøyelig trekk når småbarnsmoren har fått teften av et mysterium, stapper sine tre barn inn i bilen på jakt etter sannheten, og juger til svigermor om at de har fått formiddagsmat. Läckbergs styrke ligger kanskje aller mest i måten hun presenterer mordmysterier på gjennom en kombinasjon av kjøkkenbenkrealisme, historie, myter og den politiske virkeligheten i Sverige anno 2011.

Det er et stort spenn i Englemakerskens intrige. Men den beholder spensten tvers igjennom. Läckberg vever nennsomt sammen ulike handlingstråder til en stor, enhetlig fortelling gjennom passe korte kapitler, som også skaper et godt tempo. Samtidig som mysteriet rundt Ebbas liv på Valö skrider fram, avdekkes historier om fortidige drap, hjerterå barnehjemsforhold og Görings forbindelse til den svenske vestkysten - og nazistenes mentale arvtakere på 2000-tallet. For visse ubehagelige elementer av historien går dessverre igjen. Og det er i dette henseende Läckberg kopler denne underholdningsromanen sterkest til virkeligheten. Dermed får en særdeles godt sammenskrudd krimroman også relevans som en roman om vår egen tid. Rett og slett.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 414
ISBN: 9788252579222
Utgave: 1. utg.
Nr: 9023828
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg (f. 1974) debuterte som kriminalforfatter i 2003 med Isprinsessen (på norsk høsten 2008). Denne boken er tildelt flere internasjonale priser. Hun har skrevet ytterligere sju romaner om forfatteren Erica Falck og politimannen Patrik Hedström i idylliske Fjällbacka på den svenske vestkysten. I 2006 ble hun tildelt Folkets litteraturpris. Läckberg har i et intervju sagt at selv om storbyen gir mer underlag for kriminalhistorier, er det i lokalsamfunnet at menneskets natur settes på spissen. Der holdes instinkter og drifter nede til det bare må eksplodere.