Meny

Maya

; Kjell Risvik (Oversetter)

Amerikanske Maya er bare 19 år, men allerede med altfor mye fortid som hun er på rømmen fra. Flukten bringer henne til faren og bestemorens land, Chile, mulighetene og magiens rike. Les mer
Vår pris
50,-
Spar
235,-

Veil. pris: 285,-  (Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 3 bonuskroner!

Vår pris: 50,-
Spar: 235,-

Veil. pris: 285,-  (Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 3 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Børge Skråmestø, forfatter og skribent.

Det er noen forfattere som ikke bare kommer med nye bøker, men med nye begivenheter. Den chilensk-amerikanske forfatteren Isabel Allende er en slik en. Helt siden gjennombruddet med Åndenes hus har lesere over hele verden gledet seg til stadig nye og mystiske litterære reiser sammen med en av vår tids store fortellermagikere.

Maya Vidal, 19 år gammel, reiser i 2009 fra hjemmet sitt i Berkeley i California til avsidesliggende Chilenske regionen Chiloé; "...der havet eter jorden i store jafs, og det søramerikanske kontinentet smuldrer opp i øyer," som det heter med Allendes ord. Det er et øyrike på omtrent ni tusen kvadratkilometer og med rundt 200 000 innbyggere. Her blir Maya tatt i mot av Manuel Arias som er antropolog og venn av Mayas bestemor Nini. I det spartanske hjemmet hans bor de på en av øyene, tre kvarter med motorbåt i smul sjø til nærmeste landsby. Men hva i all verden gjør hun på et så isolert og vanskelig tilgjengelig sted, i et land som hun aldri tidligere har besøkt?

En fantastisk roman som viser at
det fremdeles går an å skrive
pageturnere blottet for klisjeer.
Cathrine Krøger, Dagbladet

På kjøret i Las Vegas
Maya har vokst opp med bestemoren og ste-bestefaren, astronomen Popo, i et gedigent kråkeslott av en villa i Berkeley i California, ikke så langt fra San Francisco. Sammen med den lille sønnen sin Felipe kom Nini til USA som flyktning etter at president Salvador Allende ble styrtet av militærjuntaen i 1973. Mannen hennes ble torturert til døde. Felipe er faren til Maya. Han er flyger på faste ruter på den andre siden av kloden og har stort sett vært fraværende under hele Mayas oppvekst. Moren er en dansk flyvertinne som Maya ikke har hatt noe kontakt med, bortsett fra et 40 minutter langt pinlig besøk i Odense da hun var liten. Om seg selv forteller Maya:
"Hvordan jeg er? En meter og åtti, femtiåtte kilo når jeg spiller fotball og en god del mer når jeg er slapp, jeg har sterke ben, klossete hender, øynene er blå eller grå, alt etter tiden på dagen, og jeg tror jeg er blond, men jeg er ikke sikker, for jeg har ikke sett det naturlige håret mitt på flere år."

Hun er en vill og egenrådig ung dame. Hun havner tidlig på skråplanet og skoletiden hennes er preget av skulk, dop og dårlige venner. Hun lukkes inne på en psykiatrisk institusjon som hun klarer å rømme fra. Etter en haiketur som merker henne for livet, havner hun i Las Vegas hvor hun begynner å lange dop for den mystiske Brandon Leeman og skifter identitet. Maya er på dramatisk vei nedover, helt ned til bunnen.

Maya er en helstøpt kvalitetsunderholdningsroman
med mørke stenk av alvor.
Nora Kringlebotn, Vårt Land

Sanselige Chiloé
Romanen Maya er en spennende pageturner i vakker vev av nåtid og fortid. Rammen er Chiloé, hvor vår unge heltinne befinner seg og i dagboksaktige tilbakeblikk ser tilbake på tiden i Berkeley, på psykiatrisk institusjon og ikke minst i Las Vegas. Persongalleriet er i sveipende Allende-stil: rikt, sammensatt og aldri så lite underlig. Og du hvirvles du inn i en fantastisk miks av det fysisk sanselige og det overnaturlige. For selv om Maya er Allendes første roman som er lagt lagt til nåtiden, betyr ikke det at det ikke dukker opp et spøkelse eller to - og at ting som skjer, kanskje har forbindelser som er logiske på et høyere plan. Spesielt gjelder dette Mayas opplevelser fra Chiloé, fylt med fjetrende naturopplevelser (og væropplevelser, får jeg legge til, det kan være ganske værhardt der), dyreliv og fargerike mennesker.
Spesielt vakker er utviklingen i forholdet mellom Manuel, han som tar seg av Maya, og lærerinnen Blanca. Her er det matskikker som gir leseren vann i munnen og ritualer som knytter an til det overnaturlige. Maya blir blant annet ved fullmåne tatt opp i den lokale hekseforeningen (hvor også Blanca er medlem). Og alt overvåkes av den døde Popo, som nå og da gir seg til kjenne for Maya.
Men intet paradis uten en slange som truer...

... en bok som gir deg timer med god og
meningsfylt underholdning.
Anita Hartviksen Ravn, Rana Blad

Mayariket
Chiloé er ikke en tradisjonell turistdestinasjon. Få turister finner veien dit. Chile har så mye annet storslått å by på. Men jeg må innrømme at det rykket litt i reisefoten da jeg leste boka. Dit vil jeg. Og hvis du nå tror at Maya handler om flukt, så er det både riktig og feil. For enhver flukt innebærer også en reise til noe. Å flykte inn i en roman er også flyktningens reise inn til et sted i seg selv, det vet både du og jeg som liker å lese. Med flukten til Chiloé, finner Maya tilbake til sitt eget rike, som et lite, tørt frø som endelig har landet i en jord å spire i.

Ingen skriver mer inntagende om Chile
enn Isabel Allende.
Kristine Isaksen, VG

Fakta

Om forfatteren

Isabel Allende er født i 1942 i Peru, og vokste opp i Santiago, Chile før hun måtte reise i eksil i USA. Etter å ha arbeidet som journalist og lærer slo hun gjennom som forfatter med Åndenes hus i 1982. Allendes bøker er oversatt til nesten 30 språk. Hun bor i San Rafael, California.