Kroppens fenomenologi

; Bjørn Nake (Oversetter)

Den franske filosofen Maurice Merleau-Pontys (1908-1961) politiske forfatterskap kan karakteriseres som en kritisk videreføring av marxismen. Han hevdet bl.a. at politiske handlinger bare kan bedømmes etter sin virkning, om de lykkes eller ikke, og at personlige intensjoner er irrelevante. Les mer
Vår pris: 378,-
Spar: 42,-
Veil. pris: 420,- (Innbundet)

Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg
 Kjøp NÅ - få 19 bonuskroner!

Om boka

Gjennom en rekke fenomenologiske analyser av patologiske forstyrrelser nærmer Merleau-Ponty seg i Kroppens fenomenologi (1945) en ny innsikt i vår kroppslige væren og den legemliggjorte bevissthet og erkjennelse. Han arbeidet med utgangspunkt i Descartes' og Husserls tanker og hevdet at filosofien ikke må ta utgangspunkt i et vitenskapelig begrunnet verdenssyn, men i den primære form for kontakt mellom bevisstheten og verden som er gitt i persepsjonen. Persepsjonen er den menneskelige bevissthets måte å være i verden på: som inkarnert i en kropp, og ut fra dette perspektiv må den avdekke verden. Det subjektive (bevisstheten) og det objektive (verden) blir da nødvendigvis to aspekter av det å være i verden.

Etter andre verdenskrig utga Maurice Merleau-Ponty tidsskriftet "Les Temps Modernes" sammen med Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir. Fra 1952 var han professor ved Collège de France.

I Kulturbiblioteket utkommer verket i dansk oversettelse ved Bjørn Nake, mens innledningen er skrevet av Dag Østerberg.

Fakta