Sundjata

manding-folkets epos

Ingse Skattum (Oversetter)

Det afrikanske eposet om Sundjata, den lamme kongssønnen som skulle samle Malis tolv kongedømmer til et mektig rike. Les mer
Vår pris: 378,-
Spar: 54,-

Veil. pris: 432,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 19 bonuskroner!

Om boka

Er det denne historien som har inspirert Disney-suksessen Løvenes konge? Flere har pekt på at filmen har fellestrekk med Sundjata, Mali-rikets grunnlegger.

"Jata" i heltens navn betyr løve. I Mali er fortellingen om kong Sundjata, som regjerte på 1200-tallet, et symbol på fortidens storhet, den gang riket strakte seg fra Atlanterhavskysten til Timbuktu. Eposet er delvis historie, delvis legende. Det ble fortalt og gjenfortalt på språket manding av såkalte griots, eller skalder, som var knyttet til fyrstehusene.

"Denne boken er egentlig en ukjent griots verk ... Jeg er bare en oversetter", skriver den guineanske historikeren og forfatteren Djibril Tamsir Niane i forordet til eposet, som han ga ut på fransk, og som for første gang kommer på norsk i Ingse Skattums oversettelse.

Eposet anerkjennes som historisk kilde til Afrikas kulturarv; og reflekterer også tidlige stadier i Vest-Afrikas tradisjon under ulike kulturelle påvirkninger.

Fakta

Om oversetteren

Ingse Skattum er professor emerita ved Universitetet i Oslo, afrikanist og spesialist blant annet på Mali-området og det øvrige frankofone Afrika.