Meny

Og fjellene ga gjenlyd

; Elisabeth W. Middelthon (Oversetter)

Afghanistan, 1952. Abdullah og søsteren Pari bor sammen med faren, Saboor, og stemoren i den lille landsbyen Shadbagh. Saboor er arbeidsledig, og familien lever i fattigdom. Søsknene legger en dag ut på en reise til Kabul sammen med faren, lykkelig uvitende om skjebnen som venter dem. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
100,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 299,-
Spar: 100,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, pressekontakt i Bokklubben

Og fjellene ga gjenlyd spenner over generasjoner og kontinenter, fra Kabul til Paris, fra San Francisco til den greske øya Tinos. Med sin umiskjennelige sans for visdom, dybde og innsikt skriver Khaled Hosseini om mellommenneskelige forhold, det som definerer vårt liv, hvordan valgene vi tar gir gjenklang i fremtidige generasjoner og hvordan vi ofte blir overrasket av dem som står oss nærmest.

Khaled Hosseinis beste roman.
Cathrine Krøger, Dagbladet

Hosseini inviterer leserne med på en reise gjennom politisk tøvær, opptil flere kriger og et stadig mer undertrykkende taliban-regime, men dette er likevel på ingen måte noen politisk roman. Som alltid i Khaled Hosseinis bøker er det menneskeskjebnene som står i sentrum, det handler om svik og kjærlighet, og det er sterke historier vi får ta del i.

Rik og sammensatt
Landsbyen Shadbagh, 1952. Abdullah og søsteren Pari bor sammen med faren, Saboor, og stemoren, etter at moren døde i barsel. Saboor ble sittende igjen med Abdullah og lille Pari, og han er arbeidsledig. Familien lever i fattigdom, og det hender de går sultne til sengs. Abdullah forguder lillesøsteren, og tar nærmest foreldrenes plass i livet hennes. Saboors svoger Nabi kommer av og til på besøk fra Kabul, i bil. Besøkene hans er som en hvisken om en bedre tilværelse, om håp og velstand. Han har arbeid hos det velstående paret Wahdati, i byen. Denne kontakten blir et skjebnesvangert vendepunkt i historien. For hvem elsker barnet sitt høyest, den som beholder det hos seg i fattigdom, eller den som gir det fra seg med håp om et bedre liv? Søsknene legger en dag ut på en reise til Kabul sammen med faren. De vender hjem igjen uten vakre, lille Pari.

Lysår foran sine konkurrenter innen sjangeren historisk underholdning.
VG

Mange skjebner
Etter en stund gifter Saboor seg på nytt, med den unnselige Parwana. Parwana har elsket Saboor hele sitt liv, men han hadde bare øye for tvillingsøsteren hennes, den vakre Masooma. Masooma hadde den egenskapen at alle elsket henne - også Parwana. En dag skjer en ulykke, og Masooma blir lam. Parwana pleier henne, dag og natt, helt til Masooma ikke orker mer, verken av det livet hun selv lever eller av å være en byrde for Parwana. Hun trygler Parwana om å ta henne med på en tur ut i ørkenen og forlate henne der.

Alle gode ting er tre ... En melankolsk, men like fullt optimistisk, beretning om kjærlighetens og humanitetens vilkår i det 21. århundre.
Aage Borchgrevink, Aftenposten

Nabi tjener fremdeles ekteparet Wahdati. Han er ute av stand til å ta øynene fra fruen i huset, Nila Wahdati, men hun har sine egne bekymringer. Pari har slått seg til ro, men likevel finner ikke hennes nye foreldre lykken. Nila bryter opp og tar med seg Pari til Paris. Nabi blir trofast værende hos herr Wahdati, som om de var et gammelt ektepar.

Vestens dårlige samvittighet
Lenger nede i samme gate som herr Wahdati bodde det et par rampegutter, Tibur og Idris. Også for dem har skjebnen uforutsigbare planer. De ender opp i California, og skaper seg svært forskjellige liv. Idris jobber hardt, studerer medisin og lykkes som lege. Tibur, derimot, har slått seg opp ved hjelp av sin frynsete moral. Etter krigen kommer de tilbake for å se om de kan gjøre krav på familiens eiendom. For Idris blir oppholdet et kultursjokk. På sykehuset i Kabul møter han en liten jente som gjør sterkt inntrykk på ham. Han ønsker oppriktig å hjelpe Roshana, men det viser seg at det største kultursjokket ikke var å komme til Kabul, men å komme hjem til den grenseløse rikdommen i California. Roshana får hjelp, men kanskje fra uventet hold.

Stor leseopplevelse
Når siste side er lest, sitter man igjen med en overveldende følelse av takknemlighet - både over den storslåtte leseopplevelsen, men også en takknemlighet for at vi i Vesten lever et priviligert liv. God litteratur evner å rykke leserne ut av det hverdagslige og løfte oss opp så vi kan se og oppleve noe annet, ta del i andres liv og skjebner på en helt egen måte. Som Tor Åge Bringsværd har uttalt: God litteratur gjør oss ikke nødvendigvis til bedre mennesker, men den gjør oss mer menneskelige. Les denne boka, bli med på den eventyrlige og samtidig hjerteskjærende reisen den tar deg med på. Det er ingen selvfølge at jenter kan gå på skole, eller at kvinner kan ha egen inntekt, eller at man kan brødfø barna sine. Les, og bli mer menneske.

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Trønder-Avisa
Terningkast 5 Oppland Arbeiderblad

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252582963
Nr: 8037957
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
Khaled Hosseini brakdebuterte med Drageløperen, som gjorde ham til internasjonal forfatterstjerne. Bøkene hans er gitt ut i mer enn 40 land.