Meny
 

Gravrøys

; Kari Bolstad (Oversetter)

Det er trykkende hete når turistene kommer for å feire midtsommer på Öland. Men en av de besøkende har vendt tilbake for å kreve inn en veldig gammel gjeld. Han etterlater død og skrekk i sommernatten. Les mer
Vår pris
332,-
Spar
47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Nye Bøker

Sola skinner. Alt ligger til rette for en strålende øyferie for tusenvis av feriegjester som strømmer til for å feire midtsommer med dansing rundt stangkorsene på Öland. Køen står tett alle de sju kilometerne over brua fra Kalmar. Sommeren er begynt. Lite vet feriefolk eller fastboende om dramatikken og ubehaget som snart skal finne sted.

Gravrøys (...) er det skarpeste Johan Theorin har skrevet.
Stig Hansén, Helsingborgs Dagblad

For sammen med feriestemte ankommer også en eldre mann, en såkalt "hjemvender", født på øya. Nå er han tilbake - med intensjoner om noe helt annet enn nostalgisk sommerhygge. Han har noe uoppgjort med familien Kloss, som driver Ölandic Resort, det gedigne feriesenteret med golfbane, camping, butikker, nattklubb, svømmebasseng. Ja, sågar en hel hytteby kan de tilby de tilreisende. Familien besitter med andre ord en pengemaskin. Hjemvenderen, Aron, har ingen ting. Bare et sterkt hat mot Kent Kloss og hans familie. Og en forhistorie som gjør ham i stand til å utføre temmelig nådeløse ting. Snart forsvinner en vaktmann på feriestedet, så rammes gjester og ansatte av en forferdelig magesjau. Men hjemvenderen har enda større planer.

Johan Theorin om Gravrøys

Romanen starter ganske rolig (...) men akselererer etter hvert til det som skal bli et dundrende crescendo.
Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv

Den som begynner å se sammenhenger i hendelsene, er den gamle sjøulken Gerlof. Han trekkes inn i sakene da unggutten Jonas Kloss en natt svømmer inn til Gerlofs sjøbod. Guttungen er nærmest i sjokk og forteller at han har vært om bord i en båt med både døde og levende døde. En ordentlig marerittscene, men hva er fantasi og hva er virkelighet? Gerlof finner forklaringer på det guttungen har sett, og det setter ham på sporet av den hjemvendte hevneren og på de mer lysskye sidene ved familien Kloss' innbringende feriegeskjeft. Gerlof skjønner også at han har møtt hevneren som ung, da begge overvar en bisarr hendelse på en av øyas kirkegårder.

Johan Theorins 'Gravrøys' kan uten forbehold sies å være en solid og velskrevet avslutning på den såkalte 'Ölandskvartetten'.
Turid Larsen, Dagsavisen

Rystende fortid
Johan Theorin lar dramatikken som utvikler seg på Öland i dagene etter midtsommer være hovedfortellingen i Gravrøys. Men like viktig er det historiske bakteppet som handler om hva Aron opplevde i eksilårene, som gjorde ham til en morder. Han dro ut med en onkel for å finne et bedre liv i et nytt samfunn. Hvor det er, skal jeg ikke røpe, men det blir en rystende historie - mer skremmende enn noe Theorin har skrevet om før. Spørsmålet blir hvorfor han hater familien Kloss så sterkt at han vil knuse dem, og hva er det familien egentlig prøver å skjule?

Theorin har ikke bare skapt en krimgåte med grøsserelementer, han bygger det hele elegant opp mot en thrilleravslutning.

Familiehemmeligheter er verst
Det er vanskelig å komme på forfattere som klarer å utnytte et steds myter og historier i romanoppbyggingen som det Johan Theorin gjør med sitt elskede Öland. Han kan fortelle noe fra en synsvinkel som gjør historien marerittlignende og overnaturlig. Senere kommer synsvinkelen som rasjonaliserer og forklarer hva som skjedde. Det gjør forresten ikke saken mindre skummel når det viser seg at det ikke er en overnaturlig løsning, men handlinger styrt av den menneskelige psyke. Det er familiehemmelighetene som er de verste "spøkelsene". De skaper stadig nye vanskeligheter og nytt, ondt blod.

Velskrevet og ubehaglig
Johan Theorin er en forfatter som tar seg tid underveis. Det er ikke uten grunn at det er en gammel sjømann med sans for myter og historie som er gjennomgangsfigur og den som ser sammenhenger. Man må høre folks fortellinger for å forstå deres skjebne, og på måten Theorin forteller denne mangslungne romanen fram, føler man at han gir personer og historie dybde. Likevel skapes det spenning, av og til grøssende spenning. En svensk anmelder skrev at han virkelig lette etter innvendinger mot Gravrøys, men at han ikke kunne finne noen. Jeg er enig. Gravrøys ligger milevis fra krimklisjeer med sine myter og historier, som gir gjenklang i dagens virkelighet. Johan Theorin er en fullblods forteller, og Gravrøys er i en klasse for seg.

Fakta

Om forfatteren

Johan Theorin (f. 1963) er forfatter og journalist. Han debuterte i 2007 med den første av fire kriminalromaner fra Öland, øya der han har tilbrakt alle sine sommerferier. Den første boka i Ölandsserien, Skumringstimen, ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for beste krimdebut 2007 og The CWA John Creasey (New Blood) Dagger 2009. Nattefokk, som er den andre boka i serien, fikk Glassnøkkelen for beste nordiske kriminalroman 2008. Den tredje boka, Blodleie, utkom sommeren 2010. Johan Theorin utgis i 20 land, blant annet England og USA.

Intervju med Johan Theorin