Meny
 

Den 13. disippel

Serie: Bjørn Beltø 5

Bjørn Beltø må bale med teologiske spørsmål, en familie i dyp krise og den store kjærligheten. Tom Egeland har skrevet sin beste roman. Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Nye Bøker

Tom Egeland er den fremste underholderen i norsk samtidskrim.
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

Kapernaum, 1978: En israelsk arkeolog avdekker en grav fra oldtiden. Samme dag forsvinner han sporløst. Det militære overtar utgravningen og forsegler gravkammeret.

Oslo, 2014: På dødsleiet trygler en kollega av den nervesvake, underfundige og albino arkeologen Bjørn Beltø om hjelp. Samtidig blir hennes mann og sønn overfalt av ukjente gjerningsmenn.

London, Firenze, Jerusalem: Sammen med datteren til en forsvunnet arkeolog reiser Bjørn Beltø ut i verden for å komme til bunns i mysteriet. Løsningen er forbløffende - og rystende.


"Slutten på noe er begynnelsen på noe helt annet. Jeg har alltid likt den tanken. Selv døden fører oss videre, ikke til himmels, bevare meg vel, men kanskje til noe vi ikke riktig kan forestille oss."

Den alltid reflekterende, men noe nervesvake arkeologen Bjørn Beltø er satt på tanken om etterlivet. Hans eldre kollega og venn Victoria ligger for døden. Hun er svært svekket, men forsøker å si noe til ham. Alt han kan oppfatte er "...oshe...". Victorias sønn har et brev til Bjørn fra moren. Han hadde fått beskjed om å gi det til Bjørn etter hennes død, men kommer fram til at det må være så viktig at det ikke bør vente. Konvolutten inneholder en nøkkel og en bønn til Bjørn om å finne ut av et mysterium.

Ny tragedie
Bjørn begynner å lete i Victorias arkiv, selv om hennes usympatiske mann misliker at Bjørn snoker i papirene hennes. Raskt vekkes Bjørns interesse av bilder og tekst om en utgravning i Israel på slutten av 1970-tallet. Det var ledet av en arkeolog som het Moshe Mendelsohn, og som forsvant under merkelige omstendigheter under det arkeologiske arbeidet i Kapernaum, der også Victoria deltok. Er det "Moshe" Victoria prøver å si? Det tror Bjørn, men da han drar for å snakke med Victorias mann og sønn igjen, oppdager han en ny tragedie. I Victorias hjem ligger ektemannen død og sønnen livstruende skadet.

En kvinne å falle for
Med ett har den vonde situasjonen med Victoria utviklet seg til en tragedie. Bjørn Beltø går videre med det israelske sporet. Og etter å ha gjort noen henvendelser til fagmiljøet i det forjettede land, får han oppmerksomhet fra flere med interesse for utgravningen i Kapernaum i 1978. Noen vil at sannheten skal forbli skjult, andre vil vite hva som skjedde: som Mendelsons datter, Rebecca. Hun dukker snart opp hos Bjørn Beltø. Han "skvetter": "Det mest iøynefallende ved henne er håret. Det er flommende langt og kastanjebrunt med et hint av rødt. Eller kanskje sort med et islett av bronse? Jeg og farger ..."

En handlingsmettet thriller av høy klasse.
VG

Og hva det setter i sving av hendelser, kan knapt oppsummeres. Sammen skal de to lete opp noe som kan ryste grunnelementer i den religionen vår kultur er tuftet på. Men sammen skal de kanskje bygge grunnelementer i noe helt eget og mer familiært.

Introduserer politietterforsker Siri Schau
Egeland er unik i den norske forfatterfloraen. Han bygger opp fortellingen sin på en ganske ukrimmete måte, med refleksjon i høysetet. Egeland lar Beltø gå kritisk løs på bibeltekster uten å miste noe av framdriften en spenningsroman som dette må ha. Og den smånevrotiske arkeologen samtaler litt med sin avdøde far, han reflekter over liv og død. Men han handler også - og han forelsker seg. Vi er vant til at Beltø løser sakene, men inn fra venstre kommer denne gangen politietterforskeren Siri Schau. Hennes politifaglige tilnærming til hendelsene blir både kontrasterende og utfyllende. Blikket hennes gir også et annerledes bilde av Beltø.

Men det som gjør denne historien til en bredere, mer komplett Beltø-fortelling enn tidligere bøker, er at plottet også står så stødig på mellommenneskelige relasjoner. Egeland spenner opp og spiller fortellingens handling og idéplan ut på et stort lerret. Men like vesentlig som det historiske mysteriet, er avsløringene av hvilke forhold fortellingens personer har hatt til hverandre. Bjørn Beltø vokser også som person når han tør å tydeliggjøre hvilke følelser han utvikler for Rebecca, og hvordan han takler de emosjonelle utfordringene som oppstår. Beltø er uforlignelig, og det er også denne romanen om ham.

Tom Egeland er i en klasse for seg. For hvem andre klarer å turnere et slikt stoff med en så leken eleganse og et språklig overskudd der det også er et solid tilfang av humor? Egeland har vært god tidligere, men aldri har det klaffet slik som i Den trettende disippel.

Fakta

Om forfatteren

Tom Egeland (f.1959) er fra Oslo. Han er ikke minst kjent for Sirkelens ende (2001) - "den norske Da Vinci-koden" - men har også skrevet en rekke andre thrillere, med og uten Bjørn Beltø. Lucifers evangelium (2009) ble hedret med Rivertonprisen. Egeland har også skrevet skjønnlitteratur som ikke er krim, og for barn og ungdom. Egelands bøker trykkes i stadig nye opplag og er oversatt til 21 språk. Tom Egeland var tidligere nyhetsjournalist. Fra 2006 har han arbeidet som fulltidsforfatter.

Medlemsblad

Intervju med Tom Egeland