Meny
1301780 Mrs Dalloway Mrs Dalloway er en så vakker roman at den aldri vil slippe taket i deg.]]> Mrs Dalloway er en så vakker roman at den aldri vil slippe taket i deg.]]> Presentert av Nina Aspen

Foto: Filmweb/Scanbox "Mrs Dalloway sa hun kunne kjøpe blomstene selv." Med denne setningen åpner et av 1900-tallets aller største mesterverk, Mrs Dalloway av Virginia Woolf. Dermed begir Clarissa Dalloway seg ut i Londons gater, en deilig junidag i 1920-årene, for å kjøpe blomster til selskapet hun skal holde samme kveld.

Det er denne setningen og denne romanen filmen The Hours tar tak i. Filmen gir en gripende skildring av tre kvinneskjebner i tre forskjellige tidsepoker: forfatteren Virginia Woolf i 1920-tallets England, husmoren og Mrs Dalloway-leseren i 1950-tallets USA og forlagsredaktøren Clarissa i New York i året 2001. Michael Cunninghams roman med samme tittel er blitt en fantastisk film. Jeg håper alle som ser filmen begir seg originalverket og inspirasjonskilden i vold; selveste Mrs Dalloway av selveste Virginia Woolf.

En forfinet og omtenksom vertinne
Handlingen i Mrs Dalloway (1925) strekker seg over én dag, en eneste tilfeldig dag i Clarissas ytre sett vellykkede liv. Det er ingen spesielt begivenhetsrik dag, på det ytre planet. Dagen blir i hovedsak brukt til å forberede selskapet; kjøpe blomster, reparere den grønne silkekjolen hun skal ha på seg, hvile, så hun er klar for sin store lidenskap: å arrangere selskap, å være den forfinete og omtenksomme vertinne og skape et fellesskap for menneskene rundt seg.

Men så dukker gamlekjæresten Peter Walsh opp etter mange års utlendighet i India. Peter står plutselig i Clarissas stue den formiddagen, etter at hun har vært ute og kjøpt blomster og nå sitter med den grønne silkekjolen på fanget. Besøket vekker minner: Clarissa ser tilbake på livet sitt, på ungdomstiden, på oppholdene på Bourton, sammen med Peter, den eventyrlystne og lidenskapelige Peter, som hun avslo å gifte seg med. I stedet valgte hun tryggheten i ekteskapet med den velstående politikeren Richard Dalloway. Og hun tenker på venninnen Sally, den livsglade, radikale og utfordrende Sally.

Indre monolog
Minnene refereres ikke kronologisk, men i den rekkefølgen de dukker opp i Clarissas bevissthet, som assosiasjoner, glimt, tanker, usammenhengende bilder og brokker av levd og ulevd liv. Vi aner en ensom og ufri kvinne bak den perfekte og vakre fasaden. Virginia Woolf skildrer Clarissas og de andre figurenes indre liv, og ordene flyter poetisk av sted - som tanken, som vinden, som livet. Synsvinkelen skifter, ofte og ubesværet, fra Clarissa til Peter og tilbake, fra Richard til datteren Elisabeth og flere av kveldens gjester, som deler sine tanker og gjøremål med en leser anno 2003 denne varme junidagen i London en gang tidlig i 1920-årene.

Skjebner som speiler hverandre
I Regent's Park sitter Septimus Warren Smith sammen med sin unge, italienske kone. De hasselbrune øynene hans gjør til og med vilt fremmede fryktsomme. Han lider av grusomme sjelekvaler etter å ha deltatt i kamper under første verdenskrig, så grusomme kvaler at han er i ferd med å bli gal.

Foto: Filmweb/Scanbox Denne ene dagen i Septimus' liv beskrives parallelt med den ene dagen i Clarissas liv. To forskjellige liv, to forskjellige skjebner, på samme dag, samtidig, i samme by. De møtes aldri. Likevel speiler de hverandre og forfatteren selv, som hadde sterke psykiske plager - som Septimus. Som kvinne måtte Virginia Woolf dessuten holde fasaden, være vertinnen, den oppofrende hustruen - som Clarissa.

Den ubarmhjertige tiden
Og tiden går, klokken tikker, Big Ben slår hver halvtime: "I strimler og skiver, i stykker og småbiter, hakket klokkene i Harley Street løs på junidagen, (...)." Big Ben binder menneskeskjebnene sammen, denne dagen, og blir et bilde på tiden som går, livet som beveger seg, uunngåelig og ubarmhjertig, mot slutten, mot døden. Det er som om hvert tikkende sekund skriker ut et varsku om livets forgjengelighet.

Gjennom hele romanen bryter Big Ben inn, uten tanke for Septimus' tiltagende galskap, uten tanke for Clarissas ensomhet, uten tanke for det moderne menneskets desillusjon og fremmedgjorthet. Denne ene dagen i Clarissas og Septimus' liv er en skildring av hele liv, av hele mennesker, av en hel tidsalder.

Det er tredje gang jeg leser Mrs Dalloway. Det er ikke den siste. Det er ikke en bok man blir ferdig med, men en bok man lever med, sammen med, for bestandig.

Virginia Woolf
Mrs Dalloway
Originaltittel: Mrs Dalloway
Oversatt av Kari Risvik
Med etterord av Britt Andersen
Første gang utgitt på norsk i 1980
Omslagsdesign: Aud Gloppen
Ca 180 sider
April 2003
]]>

Tips en venn servlet/VisBildeServlet?bildeId=115448 servlet/VisBildeServlet?bildeId=115448 servlet/VisBildeServlet?bildeId=116552 Woolf, Virginia BK Skjønnlitteratur> Roman> Klassiker 23171 1320182 Se trailer og flere bilder fra The Hours http://www.thehoursmovie.com/home.php Les mer om forfatteren 126463 Utdrag fra Mrs Dalloway 126461