Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Mulla Krekar - en fare for rikets sikkerhet?

Shabana Rehman satt ikke i panelet på tirsdagens FAGforening selv om man kan få det inntrykket gjennom avisene.

Tekst og foto: Erlend Sørskaar

Før Rehman entret scenen mot slutten av debatten, var fokus på mulla Krekars bok Med egne ord. Krekar skriver ikke norsk og har fått tolkehjelp til oversette den til norsk, den ble derfor raskt omdøpt til Med andres ord av ordstyrer Erling Fossen.

Fascist, medienisse eller en fare for rikets sikkerhet? Panelet, her representert med (fra v.) Lars Gule, Mulla
               Krekar, Krekars tolk og ordstyrer Erling Fossen, hadde mer enn nok å snakke om i tirsdagens debatt.

Sammenlignet med fascisme
For Lars Gule, (generalsekretær i Human-Etisk forbund) var europeisk fascisme i mellomkrigstiden den mest nærliggende parallellen han kunne trekke til Krekar og Ansar al-islam. De er totalitære, absoluttistiske og nasjonalistiske og tilsidesetter demokratiet og menneskerettighetene, sa han.

Krekar tilbakeviste de aller fleste beskyldningene fra Gule og hevdet at Ansar al-islam aldri har gitt legalitet til en regjering som ikke er valgt av folket og at de heller ikke gir legalitet til en regjering innsatt av Vesten.

Ansar al-islam har aldri har gitt legalitet til en regjering som ikke er valgt av folket, sa Krekar.


Latterlig og foraktelig
Krekar var dessuten sterkt kritisk til Henrik Hovlands artikkel i Dagbladet for en tid tilbake, der Hovland hadde besøkt en av landsbyene som tidligere ble kontrollert av Ansar al-islam.

"Det er latterlig og foraktelig når Hovland påstår at selv esler måtte bære underbukser og at det vanket 500 dinarer i bot dersom man lo"

Disse opplysningene stemmer ikke, ifølge Krekar benyttet Hovland seg av PUK (Kurdistans Patriotiske Union) -vennlige tolker. Hadde Hovland undersøkt nærmere, ville han ha visst at forholdene i byene der Ansar al-islam regjerte, var de samme både før, mens og etter at vi var der, sa Krekar.

Ingen medienisse
Hovland, som befant seg i salen, fikk kommentere påstandene og var tydelig på at han hadde vært veldig bevisst på å bruke uavhengige tolker og sjåfører under sin reise. Hovlands agenda var "å få frem hvem Krekar er - og han er på ingen måte noen medienisse".

Hovland kommenterer kritikken fra mulla Krekar, mens Krekar selv følger med via tolken sin.


Krekar har vært en av de meste omtalte mennene i Norge de siste årene. Hvem er han, hva har han gjort i livet før han kom til Norge og hvilke forbindelser, om noen, har han til bin Laden?