Fullstendig presentasjonstekst Min Afrikanske reise

Farefylt ferd

I 1998 reiste Anders Magnus til Cape Town som NRKs Afrika-korrespondent. Med base på sørspissen av dette enorme kontinentet var oppgaven å formidle nyheter fra landene sør for Sahara - 48 i tallet.

Presentert av Hege Roaldset

Selv hadde jeg mitt første møte med Afrika i fjor. Fantastiske måneder i Kenya tok slutt i august, og etter hvert som den norske vinteren stadig ble mer påtrengende, vokste savnet etter varme, sol og afrikansk vennlighet. Jeg begynte å lese Anders Magnus' Min afrikanske reise med en forventning om at den kunne bøte litt på lengselen og gjøre mørke, norske vinterkvelder litt varmere. Det viste seg imidlertid snart at boka ikke stemte helt med mine forventinger. Her var veldig mye mer.

En annen verden
Det virket lovende for Afrika da Anders Magnus begynte sin periode som korrespondent, og han så fram til å formidle nyheter om framgang, samarbeid og bedrete levevilkår. Han hadde imidlertid ikke mer enn så vidt gått av flyet før han fikk melding om krigsutbrudd i Kongo. Dette var bare den første av mange konflikter i løpet av den kommende fireårsperioden, og nyheter om krig, aids og sult skulle prege også Magnus' korrespondentperiode.

I Min afrikanske reise tar Anders Magnus oss med til et borgerkrigsherjet Sierra Leone. Vi følger han til frontlinjen i krigen mellom Etiopia og Eritrea og til Zimbabwe, som lider under Mugabes absolutte grep om makten. Han gir oss bakgrunnen for folkemordet i Rwanda og bilder fra dagens Sør-Afrika. En klar styrke ved framstillingen er hans evne til å formidle kompliserte konflikter på en forståelig måte.

Han opptrer ikke som bedrevitende kjentmann, midtpunktet i sin egen historie. Han deler sine observasjoner og inntrykk med oss, formidler sin redsel, sin fortvilelse og sinne. Men han peker også på lyspunkter og lar oss møte modige og sterke mennesker som representerer en håpefull framtid for Afrika. Og det er møtene med menneskene som gjør sterkest inntrykk. Et vidt spekter av enkeltskjebner fester seg i bevisstheten.

Verdifulle møter
Tretten år gamle Emmanuel møter vi lekende på stranda på kysten av Sierra Leone. Han er et barn med en fortid ingen barn burde ha. Ti år gammel ble han tvunget til å delta i krigen og han kjempet tre år i jungelen. Han begikk bestialske handlinger, drepte og lemlestet. Nå har han mareritt om natta, er redd og håper at Gud en gang vil kunne tilgi ham. I Zimbabwe driver Joseph Nyaguse valgkamp med livet som innsats. Han vil heller dø enn å ha Mugabe sittende med makta og gradvis ødelegge landet hans. Lucky driver aidsopplysning på barneskoler i Sør-Afrika. Hun er 29 år, vakker, energisk, myndig og har aids. Smitten fikk hun av mannen sin, og på grunn av den mistet hun jobben. Hun er nå alene med to barn, men til tross for den vanskelige situasjonen utstråler hun et mot og en livslyst som er beundringsverdig.

Makt og misbruk
Anders Magnus' framstilling er kritisk og personlig. Han plasserer ansvar hos despotiske ledere som bryr seg mer om egen velstand og prestisje enn familier som ødelegges av aids, sultende barn og ungdom som dør i krig. Men han stiller også spørsmål ved Vestens rolle og setter den politiske situasjonen i Afrika i sammenheng med vår hverdag og livsførsel. Dermed anskueliggjør han til fulle den globaliserte verden vi lever i. Min afrikanske reise er en viktig, utradisjonell og modig bok. Det er rett og slett en bok til å bli klokere av, og som alle med en viss interesse for globale spørsmål bør lese.

"Respekt for mennesker, kombinert med reflektert og samtidig uredd maktkritikk er gjennomgående i Min Afrikanske reise."
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

Publisert: 17.02.2005
Foto: Ørnelund
Anders Magnus (f. 1952) var Afrika-korrespondent for NRK fra 1998 til 2002, med base i Sør-Afrika men med utstrakt reisevirksomhet over det store kontinentet. Han har over 20 års erfaring som journalist, bl.a. som utenriksreporter i Bergens Tidende og i TV2. Han har intervjuet størrelser som Nelson Mandela, Yasir Arafat, Jimmy Carter og Dalai Lama.