Meny
 
1358774 servlet/VisBildeServlet?bildeId=320378 left Midt i hjertet av Stockholm lå Det Norske Ministerhotellet, som var Norges eneste separate representasjon. Der - og ikke i Kristiania - satt de første norske statsministrene. Fra 1814 til 1905 arbeidet, festet, feiret og sov til sammen 101 norske ministre - derav 14 statsministre - i det herskapelige huset mellom Grand Hotel og Nationalmuseum, rett overfor det kongelige slottet i Gamla Stan. Statsminister Ole Richter skjøt seg her i 1888. Og Bjørnstjerne Bjørnson, August Strindberg, Vivaldi og Bellman er blant dem som er blitt inspirert i sin kunst fra nettopp dette huset.

Viktige symbolsaker
Tre viktige symbolsaker var det som skulle til for å få unionen til å rakne. Drakampen om hvilken utmerkelse som skulle stå høyest av svenskenes Serafimerorden og St. Olavsordenen var ett problem, en tilsynelatende detalj som hvilket nummer kongen hadde etter navnet sitt var en annen. Men til syvende og sist var det den stadig tilbakevendende konsulatavgiftssaken som skulle slå beina under unionen. Konsulatavgiften slo svært uheldig ut for norske handelsinteresser, og kunne ikke tolereres. Til slutt var det Christian Michelsen og stortingspresident Carl Berner som tok det djerve skrittet ut av unionen.

"Norge temmet Sverige. Før 1905 hadde Sverige vært en erobrernasjon. Etter at nordmennene kom i union med svenskene i 1814 - og levde sammen med dem i over 90 år - har Sverige vært fredelig."

Forfatter: Odd Inge Skjævesland
Tittel: Ministerhotellet
Forlag: Arneberg
Innbundet: 312 sider

]]>
servlet/VisBildeServlet?bildeId=320377 https:// https:// 1429644 31.05.2005