Meny
1282115 left Vi lever jo på ingen måte i et vakum, og heldigvis kommer stadig mer av den store, kulinariske verden hjem til oss, her i Norge. Norsk tradisjonsmat tar hele tiden opp i seg impulser utenfra. Pizzaen er snart like norsk som den er italiensk, og auberginer, salsa, foccacia og syltet ingefær er ikke lenger like fremmed som for tjue år siden.

I butikken
All tradisjon starter med tilgangen på råvarer. Uten skikkelig råstoff blir det en fattig matkultur. Det er derfor viktig å sørge for at det er mulig å opprettholde nisjeproduksjon av det som er bærebjelkene i norsk mattradisjon.

Samspillet mellom ulike ingredienser, mat og drikke har i løpet av hundrevis av år utviklet seg i retning av en smaksmessig harmoni. Ikke lag variasjoner over de tradisjonelle rettene - hvitløk i får-i-kålen har neppe noe for seg.

Fredags-snacks
Av og til passer det ikke med de helt store middagene som krever planlegging og tid. Smak er full av deilige måltider som er enkle å tilberede - men som aldri kompromisser verken på råvarer eller smak. Innimellom er det nesten ingenting som er så godt som en skikkelig burger, basert på rent, malt storfekjøtt, og servert med omtanke.

Søndagsmiddag
Når anledningen byr seg er det hyggelig å hedre familie eller gjester med en god, gammeldags søndagsmiddag. La gjestene slappe av med en liten aperitiff, sommerstid passer det godt med et glass Moscati d'Asti med markjordbær, jordbærsorbet og mynteblader, men liflige dufter fyller huset. Server carpaccio eller tigerreker til forrett - eller kanskje en liten tomatsalat med sesongens beste tomater?

Blant hovedrettene er det nesten vanskelig å velge: Lammerygg med syltede auberginer og grønne bønner - eller kanskje ytrefilet av reinsdyr med steinsopp, fennikelpure og kreklingsaus?

Drikke til
For mange av oss er det ikke tilberedningen av maten som er den største utfordringen - men den tilhørende finlesningen av pollistas kryptiske symboler og korte tekster etter Den Ultimate Vinen. Hører du til dem som føler seg på lett gyngende grunn når vinekspertene legger ut om hva som kreves til en syrlig smørsaus, kan du puste lettet ut nå. I Smak følger hver eneste rett av lett tilgjengelige drikke anbefalinger.

Sofistikert og usnobbete
Smak
er en svært brukervennlig kokebok, med gode oppskrifter og vin-anbefalinger, praktiske tips og en lekker, moderne og strukturert utforming. Maten er velsignet usnobbete, men likevel sofistikert - fra pytt-i-panne til reindyrfilet. Oppskriftene er helt overkommelige for glade amatørkokker, og Smak vil definitivt bli et utmerket tilskudd til de aller fleste kokebokbibliotekarer.

]]>
servlet/VisBildeServlet?bildeId=322141 servlet/VisBildeServlet?bildeId=322134 https:// https:// 1477799 01.07.2005