Meny
 
Velg blant 2,6 millioner titler

Bok 4: Jorden rundt på 80 dager av Jules Verne

Jorden rundt på 80 dager ble skrevet av Jules Verne mot slutten av attenhundretallet, og boken har forbløffet generasjon etter generasjon siden da.

Presentert av Tor Åge Bringsværd

Driver man med "litterær slektsforskning", vil man lett komme frem til at franskmannen Jules Verne uten tvil må regnes som alle moderne eventyrfortelleres "bestefar". Uten ham er det nesten ikke mulig å tenke seg nåtidens fabelprosa. Og selv om mange av bøkene hans snart er 150 år gamle, så oppleves de som like friske og spennende den dag i dag.

Særlig slukes historiene hans av barn og ungdom. Og det er ikke det spor merkelig! Jeg husker godt min egen jublende glede hver gang jeg som ti-tolv år gammel gutt fant enda en Jules Verne-bok i bibliotekhyllene. Det var den gang jeg drømte om å reise til fremmede land, oppdage ting som ingen hadde sett før, stige ned på havets bunn og kanskje til og med dra til månen. Alt slikt som det er verdt å drømme om! Og Jules Verne er forfatteren som hjalp meg å drømme og fantasere - slik han har hjulpet tusenvis av andre ungdommer til å sette ord på utferdstrangen og lengselen etter det ukjente. Hvem kan vel noen gang glemme merkelige reisebøker som Reisen til månen, En verdensomseiling under havet eller Reisen til jordens indre?

Men for meg personlig var det likevel ingen som slo Jorden rundt på 80 dager. Å være tolv år og lese om Phileas Foggs dristige kamp mot klokken - samtidig som man forsøkte å holde følge med hovedpersonene ved hjelp av et gammelt skoleatlas - det var ren og uforfalsket lykke.

 

 


Jules Verne kom til verden i 1828. Det skjedde på en liten øy i Frankrike. Da Jules var nesten voksen, krevde faren at sønnen skulle studere juss, for å bli advokat som han selv. Men Jules var mer interessert i å skrive enn å studere. Han lurte veldig på hvordan verden kom til å se ut i fremtiden, og det var den han skrev om i de fantastiske bøkene Reisen til månen (1865), En verdensomseiling under havet (1869) og Jorden rundt på 80 dager (1873). Alle disse reisene - til lands, til vanns og i luften - gjorde Jules Verne i lenestolen sin, med en globus på bordet foran seg. Bøkene til verdens første science fiction-forfatter er oversatt til 140 språk.

 

 

Publisert: 03.12.2007