Meny
 
Intervju med Tore Renberg

Tore på sporet

Jarle Klepp er ikke Tore Renbergs alter ego. Romanfiguren er mye viktigere enn som så. Jarle Klepp er forfatterens litterære åre.

Tenk deg Stavanger. Novembermørket ligger som en kald, våt klut over oljebyen. Høststormen setter de gamle trehusene på stadig nye prøver. I ett av dem sitter Tore. Tore Renberg. En av samtidens mest lovende litterære røster. I to år har han sittet slik. Bøyd over tastaturet. På jakt etter en forløsende idé til det neste litterære prosjektet. Men det vil seg liksom ikke. Forfatter reiser seg fra stolen. Tusler bort til bokhylla og finner fram Mannen som elsket Yngve. Han har akkurat sett filmatiseringen av gjennombruddsromanen. Nå blar han løst over sidene. Registrer Jarle Klepps tenåringsbevegelser. Øvingene med bandet, kranglene og forelskelsene. Og idet handlingen bokstavelig talt når sitt klimaks, kommer forløsningen Tore Renberg har ventet på de siste 700 dagene: En bærende idé til hans neste roman.

- Den slo ned som et lyn. Tankene raste gjennom hodet mitt. For hva er det som skjer med jentene når man ligger med dem? Fy faen Tore, tenkte jeg, de blir gravide. Jarle har et barn. Han har faen meg et barn!

Tore Renberg. Foto: Alf Ove HansenLangt svangerskap
Etter to års ventetid ble det klart for Tore Renberg at det var Charlotte Isabel Hansen han gikk svanger med.

- Det var en helt fantastisk oppdagelse. Sjokket var like stort for meg som det var for Jarle, sier Tore Renberg. -  Etter Kompani Orheim i 2005 hadde jeg en abstrakt forestilling om at jeg skulle skrive Den store norske studentromanen. I lang tid hadde jeg skrevet scener fra studentlivet. Og de var gode nok, det var ikke det. Jarle gikk på fylla og studerte og alt det der, men det var ingenting som kontrasterte studentlivet. Samtidig hadde jeg lyst til å lage et portrett av kraften i et barn og sette det opp mot drøye omgivelser, sier Renberg.

Fødselen gikk glatt.
- Det ble en intens prosess, men romanen er skrevet på kort tid. Fryktelig fort og i stor glede, sier forfatteren.

Jarle forever
Charlotte Isabel Hansen er Tore Renbergs tredje bok om Jarle Klepp. At det ikke er noen trilogi vil verden skjønne etter hvert som hovedpersonen dukker opp i stadig flere romaner.

- Jeg føler meg heldig. Jarle Klepp er mer enn en romanfigur, for meg er han en litterær åre, sier Renberg som lover flere bøker og blir overrasket om ikke Jarle Klepp dukker opp på kino igjen også. Flere selskaper har allerede meldt sin interesse både for Kompani Orheim og Charlotte Isabel Hansen.

- Min våte drøm er at Jarle blir like gammel som meg. At jeg en gang i fremtiden kan skrive en bok der han blir bestefar. Men det betyr at jeg selv må bli det først. Jarle ligger 5-10 år bak meg, sier Tore Renberg.

Proust og prakt
Foreløpig sirkler Jarle Klepps livsløp rundt studietiden. Og det er ikke til å stikke under en perm at Tore Renbergs egne erfaringer dukker opp, også i Jarle Klepps studieliv. Begge har studert filosofi og litteraturvitenskap i Bergen, begge har skrevet om Marcel Proust og egennavnsproblematikken, begge elsker mødrene sine og begge er fedre. Men der stopper det.

- Jarle lyver mye. Ikke av ondskap, men fordi han prøver å ordne verden på sin måte. Til hans fordel kan man si at han er rask til å snu når han skjønner at noe galt.

- Og så har mannen som elsket Yngve blitt veldig glad i damer?

- Ja, nå er han det. He-he.

Renberg ler lett. Hadde du lest boka, ville du skjønt hvorfor. Erotikken har en egen energi i denne romanen.

- Jarle har et ekstremt seksualisert blikk i denne boka. Men å skrive om erotikk er supervanskelig. Jeg liker ikke pornografiske beskrivelser i litteraturen. Derfor hadde jeg et prinsipp før jeg begynte å skrive: jeg skulle ikke bruke vulgære ord. Erotikken skulle være billedlig, metaforisk og stor. Dermed åpnet det seg en egen metaforisk verden. Og til min egen forbløffelse var den poetisk.

Og - kan vi legge til - med denne romanen seiler Tore Renberg opp blant Norges beste historiefortellere.

Publisert: 10-SEP-08
Velg blant 2,6 millioner titler