Hva skjedde med Elna?

Elna Druzika ser noe skummelt på kjølerommet der hun arbeider. Minutter etter blir hun påkjørt og drept. Cato Isaksen settes på saken.

Hva er det Elna Druzika ser den dagen hun jobber overtid på cateringkjøkkenet og lager honningkaker? Hvorfor forsvinner Patrik Øye da han går gjennom den overgrodde hagen? Og hva har de to jentene på trampolinen med saken å gjøre? Og isbilen, hvordan er den involvert?

"Hele veien er det understrømmene
av noe annet som skrider frem.
Som dominobrikker har hendelsene
en uhyggelig sammenheng"

Bak kjøkkengardiner av tyll sitter den overvektige, eldre damen Vera Mattson og følger med på alt som skjer utenfor. Politiet saumfarer området med hunder. I naboens hage hopper to elleve år gamle jenter på trampoline. De skråler og ler, lyden av de skarpe stemmene forstyrrer roen hennes. Så de hva som skjedde da klassekameraten Patrik Øye forsvant da han gikk gjennom den overgrodde hagen hennes? I bakgrunnen klinger den irriterende lyden fra den lyseblå isbilen som kjører rundt på småveiene hver mandag.

Ting er ikke som de ser ut
Jeg må innrømme at jeg har høye forventninger. Helt siden jeg leste ferdig Orkestergraven har jeg ventet på et nytt møte med Cato Isaksen og co. Og allerede fra side én er jeg atter dypt inne i den smårufsete politietterforskeren og familiefarens verden. Boka leses på innpust. Nesten som på film ruller bildene frem i hodet. De varme sommerdagene trer frem med sylskarpe riss. Blomstene, gresset, jordene med gul rasp, insektene og ikke minst maten, som 23 år gamle Elna Druzika tryller frem i cateringselskapet hun jobber i. Jeg føler kulden fra fryserommet vegg i vegg og ser alle detaljene i isbilsjåførenes lunsjrom. Elnas kjæreste, isbilsjåføren Wiggo Nyman, får et forklaringsproblem da Elna blir drept da hun jobber overtid alene i cateringlokalene som ligger i et industriområde på Alnabru.

"Boka leses på innpust. Nesten som på
film ruller bildene frem i hodet"

Noe må ha skjedd den dagen, eller dagen før. Noe Elna vet, som hun ikke bør vite. Og har drapet noen kobling til Patrik Øyes forsvinning? En rød bil blir etter hvert sentral i etterforskningen, men hvem har en rød bil? Og er egentlig bildet riktig slik som vi tror? Nei, selvsagt ikke. Det er noe vi ikke "ser".

Førstebetjent Cato Isaksen er øyeblikkelig på pletten for å etterforske dødsfallet, og han går grundig til verks. Han har også fått en ny kollega å hanskes med. 32 år gamle Marian Dahle inntar arenaen. Hun er insisterende og overlegen. Hennes selvsikkerhet, hunden hun drar med seg på jobben og "oppskriften" hun bruker når hun avhører folk, irriterer Isaksen og forstyrrer selvbildet hans.

"Under overflaten ligger alt det uoppgjorte,
mørket mellom hverdagsmenneskene"

Det viser seg snart at Wiggo Nyman kjørte isbilen den dagen syv år gamle Patrik Øye forsvant fra Høvik-området. Den siste som så ham, var den gamle damen i det brune huset. Sammen drar Cato Isaksen og hans nye kollega til kattepensjonatet i Maridalen, der isbilsjåførens mor og bror holder til. De avhører eierne av isbilselskapet og cateringen. De oppsøker Vera Mattson, som er vrang og innesluttet og som hater hunder, og de snakker med foreldrene til jentene på trampolinen.

Huset med det uhyggelige i
Under overflaten ligger alt det uoppgjorte, mørket mellom hverdagsmenneskene, som Lindell skildrer så suverent. Hele veien er det understrømmene av "noe annet" som skrider frem. Isaksen og Dahles samarbeid blir nærmest eksplosivt. Men det finnes også en nydelig beskrevet sårbarhet mellom dem. Gjennom den interne kampen i etterforskningen vokser det frem en arena der bildet av drapssaken avdekkes på en urovekkende og grufull måte. De to graver til slutt frem noen mørke hemmeligheter som ikke har noe med saken å gjøre. Disse viser seg å være avgjørende for at hendelsene oppklares til slutt - helt på randen av katastrofe.

Overraskende slutt
Lindell har skrevet en særdeles kløktig krim. Den uhyggelige sammenhengen mellom hendelsene blir til slutt like tydelig som forholdet mellom veltende dominobrikker på en rekke. Sakens oppklaring kommer som følge av Marian Dahles erfaringer fra livets skyggeside.

Som leser er det ytterst tilfredsstillende når Isaksen og Dahle har løst saken. Man er deilig mett av spenning - overrasket og fornøyd.

Garantert.

Publisert: 13.08.2007
Velg blant 2,6 millioner titler