Fra surfing i Sidney til Nazi-Tyskland

Den unge forfatterkometen Markus Zusak tok mental pause fra surfing og australsk familieliv for å iklé seg dødens stemme.

Trettito år gamle Markus Zusak har vokst opp i fredstid i et trygt Australia. Livet i Sidney med kone og barn og surfing som fritidshobby gir ikke først og fremst assosiasjoner til død og menneskelig ondskap, men Zusak har likevel nærmet seg dette temaet på sin helt spesielle måte. Foreldrene hans, som er fra Tyskland og Østerrike, fortalte ham gjennom oppveksten om sine egne opplevelser av 2. verdenskrig, om et Europa i brann og om enkeltmenneskers unike overlevelsesstrategier. Historien om jødene som ble ført gjennom morens fødeby på vei til utryddelse var en historie han alltid visste at han en dag ville fortelle. Barnas historie midt oppi det hele er kanskje noe av det aller mest fascinerende.

"Halvbroren av Lars Saabye Christensen var
til stor inspirasjon da jeg strevde med Boktyven."
Markus Zusak

"Vi ser for oss disse guttene som marsjerer på geledd og viser Hitler-hilsen, og vi har en idé om at alle i Tyskland var med på dette sammen. Men det fantes opprørske barn og mennesker som ikke fulgte reglene og folk som gjemte jøder og andre i husene sine. Så det finnes en annen side ved Nazi-Tyskland," sier Zusak i et intervju med The Sydney Morning Herald. Denne andre siden har han til de grader klart å skape et bilde av i Boktyven. Den unge jenta som begynner å stjele bøker, er hans usedvanlige innfallsvinkel til beretningen om hvordan man overlever i en verden som har gått av hengslene.

Dødens stemme
Like usedvanlig er Zusaks valg av fortellerstemme. Det er en personifisert utgave av selve Døden som betrakter menneskene i denne historien. Den unge forfatteren synes ikke å ha opplevd vanskeligheter med å sette seg inn i denne dystre rollen. Han tror alle mennesker har litt av døden i seg, og har lekt seg med tanken om at døden kanskje er like redd for oss som vi er for den. Til BookPage forteller han at det var på denne "ironiske" måten han til slutt valgte å nærme seg romanens forteller: "Da jeg først begynte å skrive, var Døden mye mer makaber - han hadde for mye glede av det som skjedde. Ni måneder senere arbeidet jeg med bokens siste linje, og det var da jeg fant ut at dette var måten å gjøre det på."

"En original beretning om mennesker,
fantasi og litteratur"

Kanskje er det nettopp dette fortellergrepet som gjør at Markus Zusak nå har fått ry på seg som en av sin generasjons mest innovative forfattere. Det er i alle fall med på gjøre historien hans til en original beretning om mennesker, fantasi og litteratur - alt annet enn et dystert dødsbudskap.

 

Publisert: 23.08.2007
Velg blant 2,6 millioner titler