Meny
 

Forunderlige former

Boka Naturens former av Arild Hagen gir innsikt i noe veldig fascinerende, nemlig naturens fantastiske former og fenomener.

Da den store naturforsker Carl von Linné på 1700-tallet holdt sine foredrag om insektenes verden for det svenske vitenskapsakademiet snakket han gjerne om det store i det lille. De uunnselige insektene hadde noen bemerkelsesverdige tilpasninger, egenskaper, farger og former når man først tok seg tid til å kikke nærmere etter. Det gjorde Linné - og det gjør Arild Hagen i Naturens former.

God formidler
Når man har fulgt BBCs spektakulære naturserier, gjerne frontet av en entusiastisk David Attenborough, så blir man slått av at det er vanskelig å konkurrere med disse påkostede produksjonene. De som fulgte med i NRKs TV-dokumentarserie Naturens former, kunne ikke unngå å gripes av den kunnskapen og entusiasmen som ble formidlet, og også visuelt lå dette tett opp til det beste som vises av naturdokumentar. Nå er jo TV et flyktig medium, og det er derfor gledelig å se en utgave av Naturens former mellom to permer. Det er mange ting som gjør Arild Hagen til en god formidler; først og fremst hans enorme kunnskaper, han ikke bare viser oss det vakre, men søker bokstavelig talt å trenge dypere i naturens mønstre. Så er det hans oppriktige entusiasme for temaet, og ikke minst er det hans talent bak kameraet. Han har i mange år formidlet nettopp det store i det lille ved sin mikro-fotografering av planter, dyr og former som normalt er for lite til å oppfattes av øyet.

Fantastiske mønstre
Hva er det som danner naturens fantastiske mønstre både i form og farge? Hvorfor stiller noen med farge- sterke mønstre mens andre forsøker å gå i ett med omgivelsene? Hva slags strategi ligger bak bikubens sekskantede celler, sneglehusets spiraler og solsikkens frø-mønster? Man kan tilnærme seg naturens former på to måter; først ved rett og slett å la seg glede over å oppleve alt dette forunderlige av svar på livets utfordringer som naturen byr på. Så vil det også være naturlig å ønske å forstå litt mer av dette. Hvorfor har naturen «valgt» slike løsninger? Hvilken funksjon har form og farge? Noe av det mest tiltalende ved denne boka er at den formidler begge deler. Både gleden og undringen - og så kunnskapen. Det andre som er verdt å fremheve er naturligvis alle de fantastiske fotografiene av både de store og små mønstre i naturen. Her er Hagen en sann mester.

Naturens smarte løsninger
Så er det eksemplene. Her er ingen oppramsing fra A til Å, men i stedet noen slående eksempler som vever naturens egne former med kulturelle uttrykksformer som har hentet sin inspirasjon fra naturens smarte løsninger, her er den hellige skarabé og dens gjødselkuler som fascinerte de gamle egyptere. Dette bringer oss over til kulefasongen som selve livets urform, her er fenomenet fingre - med fokus på tommelen, og her er tallrike eksempler fra naturens maskeradeball av former og farger som skal tiltrekke (partnere eller bytte), skremme (fiender) eller gjemme. Her viser naturen seg etter Machiavellis oppskrift; det viktigste er ikke hva du er, men hva andre tror at du er. I kampen for å overleve, som jo i korte trekke er snakk om krig og kjærlighet, er alt tillatt. Det er mye bløff i naturen, men det er imponerende former for bløff – falske øyne, falske tenner, falske varselfarger, til forveksling lik de ekte utgavene. Når du går ut i naturen etter å ha lest denne boka vil du se den med nye øyne – og du vil bedre forstå hvorfor det er så viktig å ta vare på alt dette fantastiske.

 

Se flere bilder fra boka her >>

 

Publisert: 01.07.2008
Velg blant 2,6 millioner titler