Meny
 

Hva er det med Elizabeth George?

Bøkene om Lynley og Havers er oversatt til en rekke språk, og er solgt i millionopplag. Ingen vet hvor mange tårer som ble felt da Helen Lynley ble skutt.

Et av de ufravikelige kravene til en kriminalroman, er at det må foreligge en forbrytelse, og at forbrytelsen må søkes oppklart. Altså kreves det en etterforsker. Elizabeth Georges helt, Sir Thomas Lynley, er så irriterende perfekt at han er for god til å være sann. Det er slettes ikke innlysende at det lesende publikum skulle trykke en vakker, velstående adelsmann med utstrakte empatiske evner til sitt bryst. Elizabeth George besluttet å utnytte sin utsøkte sans for motsetninger, og utstyrte ham med en partner av en helt annen klasse, bokstavelig talt. Dermed var suksessen et faktum.

Vår heltinne Havers
Barbara Havers er en uryddig, ufiks og til tider hissig liten kvinne med komplekser for det meste og en total mangel på sosial finesse. Ikke desto mindre er hun en god menneskekjenner og en skarp etterforsker, og sammen utgjør Havers og Lynley et litterært radarpar av første klasse. I Fare i rødt er det Havers Lynley kontakter i det han begynner å vende tilbake til livet etter Helens død. Havers har stått ved Lynleys side gjennom tykt og tynt, og blant trofaste lesere går spekulasjonene skyhøyt om hvorvidt det kommer til å bli et par av dem til slutt. På direkte spørsmål om hvorvidt Havers vil finne ekte kjærlighet, svarer George - kanskje ikke helt uventet

Utvikling av karakterene
Elizabeth George har valgt å la Havers og Lynley utvikle seg som personer, og leserne føler dermed at at de kjenner dem, nesten som gamle venner. Når man skriver såvidt mange bøker om de samme personene, er dette en krevende øvelse. George understreker viktigheten av at alle endringer man gjør åpner historien opp, istedet for å snevre den inn. Dette er et prinsipp som såpeoperaforfattere behersker til fulle: Når Ola og Kari - etter syv års intenst og komplisert forhold - endelig blir sammen, kan du banne på at den hjemlige hyggen ikke varer særlig lenge før noe skummelt lurer like rundt hjørnet. En savnet ektefelle dukker plutselig opp igjen, et uekte barn banker på døra, eller noen blir overkjørt av en buss. Så det finnes kanskje fremdeles et håp om at Lynley tar til fornuften og ser hva (eller hvem) han har rett foran nesa?

Motsetningsfylt dame
Det er en god del motsetninger forbundet med Elizabeth George selv også. Hun er født i Ohio, men skriver så britisk at britene nesten regner henne som en av sine egne. Det er nærmest å regne som en selvfølge at det er BBC som produserer tv-serien om Havers og Lynley. Elizabeth George har også et bevisst forhold til sjangergrensene. Hun klarer det mesterstykket å være tro mot en krevende og undervurdert sjanger, uten at bøkene på noen måte virker utdatert eller konstruert. Tvert i mot klarer hun å behandle temaer som incest, mobbing, tvangsekteskap, narkotikaproblematikk og prostitusjon på en overbevisende måte innen en sjanger med sterke formkrav. Det er heldigvis all grunn til å forvente mer fra Elizabeth George også i årene som kommer! - at man får lese og finne ut!

Publisert: 16.09.2008
Velg blant 2,6 millioner titler