Min side Kundeservice Bli medlem

Det amerikanske paradokset

politikk, samfunn, historie

«... til glede, informasjon og opplysning [...] Well done, Hilde Eliassen Restad!»»

Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no 7. oktober 2022

I Det amerikanske paradokset presenterer Hilde Eliassen Restad på en levende og forståelig måte USAs politiske historie, landets politiske system, og dagens politiske kaos. Forfatteren forklarer det amerikanske politiske systemet som resultatet av et paradoks: USA ble opprettet som en liberal opplysningstidsstat, samtidig som den ble grunnlagt på slaveri og etnisk rensing av urbefolkningen. Les mer

436,-

479,- Spar: 43,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

I Det amerikanske paradokset presenterer Hilde Eliassen Restad på en levende og forståelig måte USAs politiske historie, landets politiske system, og dagens politiske kaos. Forfatteren forklarer det amerikanske politiske systemet som resultatet av et paradoks: USA ble opprettet som en liberal opplysningstidsstat, samtidig som den ble grunnlagt på slaveri og etnisk rensing av urbefolkningen. Hvordan har dette paradokset kommet til uttrykk i amerikansk historie og hvordan preger det den spente situasjonen i dag?

Boken drøfter blant annet:

de ulike fortellingene om USAs grunnleggelse og hvilken rolle disse spiller for den amerikanske identiteten landets oppbygning som føderalstat hvordan makten til presidenten har styrket seg opp gjennom historien høyesteretts rolle i amerikansk politikk den historiske utviklingen til de to store politiske partiene hvordan partiene har «byttet plass» i det politiske spektrumet I tillegg til å diskutere det paradoksale aspektet ved amerikansk historie, tematiserer boken også den økende polariseringen i amerikansk politikk og samfunnsliv, med særlig vekt på radikaliseringen av den politiske høyresiden. Kan noe tilsvarende skje på venstresiden? Restad tar også for seg medias rolle i den tilsynelatende evigvarende kulturkampen som utspiller seg.
Boken avsluttes med en diskusjon av hva det egentlig vil si å være amerikaner. Hvem er de «ekte» amerikanerne, og hva er det «ekte» USA? Vil USA noen gang finne en løsning på «det amerikanske paradokset»?

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm akademisk
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
273
ISBN
9788202771430
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
23 x 16 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Bla i boka

Anmeldelser

«... til glede, informasjon og opplysning [...] Well done, Hilde Eliassen Restad!»»

Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no 7. oktober 2022

«... en stødig, men aldri tørr gjennomgang av USAs politiske forfatning og utvikling.»

Carline Tromp, Klassekampen 12. november 2022

«Mine innsigelser til tross, Hilde Restad har skrevet en utmerket innføring i amerikansk politikk og historie. Winston Churchill skal en gang ha uttalt: Jeg beklager at boken ble så lang, jeg hadde ikke tid til å skrive kortere. Med det i mente er det imponerende at boken ikke er lengre enn 250 sider. Det gjør boken tilgjengelig for alle som er nysgjerrige på amerikansk samfunn og historie. Og vurdert etter nyhetsdekningen skulle man tro at det gjelder svært mange nordmenn.»

Eirik Løkke, minervanett.no 17. oktober 2022

«... en fint strukturert innføring i historiske og nyere forhold [...] Som en røff gaid til USAs politiske historie, systemer og nåværende landskap er boken absolutt leseverdig.»

Kjetil Vikene, Forskerforum 9/2022

«I sum er Restads bok et flott stykke arbeid som yter et viktig bidrag til å forstå amerikansk politikk. [...] de som leser denne boken vil få et meget godt utgangspunkt for å forstå hvilken betydning utfallet av årets kongressvalg, for ikke å snakke om presidentvalget i 2024, vil ha for den fremtidige utviklingen av det amerikanske demokratiet.»

Svein Melby, Internasjonal Politikk, 15. desember 2022

«I alt er dette en svært faglig solid og velskrevet bok som er grundig forankret i både historisk og statsvitenskapelig forskningslitteratur, uten at det går på bekostning av tilgjengelighet og leseverdighet. [...] Det amerikanske paradokset vil stå som et norskspråklig standardverk om amerikansk politikk i lang tid fremover, og det var på høy tid at en slik bok ble skrevet - og av noen med Restads faglige tyngde.»

Hilmar Mjelde, Tidsskrift for samfunnsforskning 2/2023

«Restad greier stort sett balansegangen mellom å analysere akademisk og formidle populærvitskapleg. [...] Ikkje berre har Restad klart å gje ein solid analyse, men ho har også lykkast med å gjere det på lettfatteleg vis.»

James Godbolt, Historikeren 1/2023

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Det amerikanske paradokset:

USA

Geert Mak
Paperback 
249,-

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Stalin

Simon Sebag Montefiore
Paperback 
279,-

Skyldig

Sven Petter Næss
Innbundet 
349,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv