Meny

USA

en reise

; Egil Rasmussen (Oversetter)

USA er et stort og fantastisk land. Nobelprisvinneren John Steinbeck gjorde en lang reise gjennom USA i 1960 sammen med puddelen Charley og skrev bok om turen. Nøyaktig 50 år seinere kjører den feirede historikeren Geert Mak i Steinbecks hjulspor, 10 000 miles gjennom 33 stater. Og ja; det har blitt en fantastisk bok. Les mer
Vår pris
409,-
Spar
40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

  Kjøp NÅ - få 20 bonuskroner!

Vår pris: 409,-
Spar: 40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

  Kjøp NÅ - få 20 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Svein Sæther, forfatter og frilanser

Den nederlandske historikeren Geert Mak har vunnet millioner av lesere og utallige seere med boka og fjernsynsserien Europa. Han har også et nært forhold til USA, et slags elsk og hat-forhold som er typisk for mange europeere. Men forholdet er dypt personlig, preget av tallrike og lange opphold i USA. Derfor føles det helt riktig at nettopp Mak legger ut på en reise i sporene til en av Amerikas store forfattere, nobelprisvinneren John Steinbeck.

Bløffmakeren Steinbeck
Steinbeck startet sin store reise 23. september 1960, sammen med puddelen Charley. Mak startet 50 år seinere, sammen med kona Mietsie. Etterpå skrev Steinbeck mesterverket Travels with Charley (Reisen med Charley). Mak har skrevet USA. En reise. Det har blitt en frodig blanding av reiseskildring, leksikon, historie, fortellinger og veibok, imponerende rik på smak, farge, fakta og analyse. Men i bunnen av Geert Maks uhyre ambisiøse prosjekt ligger noe langt større enn å kartlegge det amerikanske veinettet: han ønsker å kartlegge - og forstå - amerikansk mentalitet, slik den speiler seg i USAs samtid og historie. Det er derfor reisen hans blir så spennende.

Makelig reiseleder, makeløs historieformidler: Mesterskapet til Geert Mak ligger [...] i evnen til å formidle kjent historie, med en letthet og tyngde få andre matcher.
Iver A. Iversen, Dagsavisen

500 miles away from home
Reiseruta? Uhyre kort fortalt: Fra New York, opp til Massachusetts, vestover via Detroit og Chicago til Seattle, nedover til California, østover igjen gjennom Arizona og Texas, til New Orleans. Der kjørte Steinbeck hjem til New York, Mak tar flyet hjem til Nederland. Geert Maks store beretning har, i likhet med bilturen, mange sideveier. I boka er det snarere sideveiene som er hovedveien, med sine historier om historie og møter med mennesker, alltid fortalt i en personlig tone. Og leseren føler raskt forfatterens undring over USAs mange ansikter, og hvor ulike de er. Her er blendende rikdom og hele byer av fattigdom. Her er endeløse ødemarker og hektiske millionbyer. Her er overbeviste anarkister og fundamentalistiske kristne. Her finnes det ypperste av kunnskap, og den mest standhaftige kunnskapsvegring: «Problemet er bare at langt de fleste amerikanere - inkludert kongressmedlemmene - knapt har noen anelse om hvordan det er i resten av verden,» skriver Geert Mak.

USA er sannelig verdt å lese.
Frode Johansen Riopelle, Klassekampen

En rik reise
Forandring og mobilitet er amerikanske honnørord. John Steinbeck reiste i 1960, Geert Mak i 2010. Hva har skjedd på de 50 årene? Det er et spørsmål Mak stadig vender tilbake til, og sammenligningene går ofte i fortidas favør. I 1960 var det ingen som hadde iPhone, men folk så lysere på livet: i babyboomens tid var tre fjerdeler av amerikanerne lykkelige og så positivt på framtida, sa de til meningsmålerne. I dag tror to tredjedeler at det går nord og ned med landet.

I 1960 var Detroit blant USAs fem rikeste byer, og hadde to millioner innbyggere. I dag er bilbyen den fattigste i landet, og folketallet er redusert til en tredjedel. Økonomisk depresjon gjør mennesker deprimerte, men Geert Mak er slett ikke enøyd. Hans store beretning rommer både sol og regn, formidlet med det lune glimtet vi kjenner så godt: «Fremdeles lukter politikken her minst ille som krøttermarkedet,» skriver han om Chicago og Illinois.

De grundige referansene til annen litteratur er en skattkiste for den som ønsker å reise dypere inn i den amerikanske drømmen, eller hverdagen. Geert Maks bok lar meg nyte den gode følelsen som alle vellykkede reiser gir: ved hjemkomsten føler jeg meg rikere enn da jeg dro.

 

 

Fakta