Meny

1945

hat, hevn, håp

Serie: Historien om det moderne Norge 1945-2000 1

«Individet forsvinner ikke i de store linjene. Snarere tvert imot, enkeltmennesket blir eksemplet som gjør historien levende. Språket er både kjapt og medrivende, kapitlene korte og med fengende titler. »

, Dagbladet Terningkast 5
Alf R. Jacobsen kaster nytt lys over begivenhetene som har formet landet vårt. Arkiver som nå er frigitt gir nye svar og dokumentasjon på fredsåret 1945. Les mer
Vår pris
345,-
Spar
34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Vår pris: 345,-
Spar: 34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

Like før midnatt 8. mai 1945 sprengte rikskommisær Josef Terboven seg selv i luften på Skaugum. Fem dager senere ble kronprins Olav tatt imot av et jublende folkehav. Norge var igjen fritt, men få kjente til tautrekkingen som hadde foregått i kulissene. Noen uker tidligere var Berlin blitt inntatt av hevntørste russere, og Nazi- Tysklands forhatte ledere ville bruke Norge som et forhandlingskort for å redde seg selv – under trusler om at samtlige gjenværende styrker ville yte motstand til det siste. I en kaotisk tid utgjorde de væpnede okkupantene en enorm risiko, og de allierte krigslederne nølte.

I 1945 – Hat. Hevn. Håp forteller Alf R. Jacobsen for første gang den hele historien om hvordan frigjøringen langt på vei var en funksjon av krigens sluttfase på Kontinentet. Han beskriver også kappløpet om fiendens våpenteknologi, jakten på krigsforbrytere og maktkampen som fant sted da landet skulle ledes inn i en ny tid.

Uhyggelige vitnesbyrd
Det finnes mange vitnesbyrd om straffeaksjonene mot tapre kvinner og menn og som ikke opplevde frihets- og seiersrus etter at freden kom. Mange hadde tapt alt – dem de var glade i, hus og hjem. Boka markerer starten på forfatterens nye serie om etterkrigstidens Norge, en levende fremstilling basert på til dels ukjente og nylig frigitte kilder.

Fakta

Om forfatteren

ALF R. JACOBSEN (f. 1950) har utgitt over tjue bøker, for det meste innen sjangrene krim- og dokumentarlitteratur. Han er kjent som en skarpskodd journalist og har bred erfaring fra aviser, film og fjernsyn. Han debuterte i 1982 med thrilleren Stalins gull. Han har skrevet en rekke bøker fra norsk shipping- og finansmiljø, og flere faktabaserte bøker om annen verdenskrig. Han ble tildelt Rivertonprisen (1988) og SKUP-prisen (1991) for Iskyss, om spionen Gunvor Galtung Haaviks liv. I 2011 ble han tildelt Petter Dass-medaljen.

Medlemsblad