Min side Kundeservice Bli medlem

1945

hat, hevn, håp

«Individet forsvinner ikke i de store linjene. Snarere tvert imot, enkeltmennesket blir eksemplet som gjør historien levende. Språket er både kjapt og medrivende, kapitlene korte og med fengende titler. »

Fredrik Wandrup, Dagbladet

Like før midnatt 8. mai 1945 sprengte rikskommisær Josef Terboven seg selv i luften på Skaugum. Fem dager senere ble kronprins Olav tatt imot av et jublende folkehav. Norge var igjen fritt, men få kjente til tautrekkingen som hadde foregått i kulissene. Les mer

249,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Like før midnatt 8. mai 1945 sprengte rikskommisær Josef Terboven seg selv i luften på Skaugum. Fem dager senere ble kronprins Olav tatt imot av et jublende folkehav. Norge var igjen fritt, men få kjente til tautrekkingen som hadde foregått i kulissene. Noen uker tidligere var Berlin blitt inntatt av hevntørste russere, og Nazi-Tysklands forhatte ledere ville bruke Norge som et forhandlingskort for å redde seg selv - under trulser om at samtlige gjenværende styrker ville yte motstand til det siste. I en kaotisk tid utgjorde de fortsatt væpnede okkupantene en enorm risiko, og de allierte krigslederne nølte.

I 1945 - Hat. Hevn. Håp forteller Alf R. Jacobsen for første gang den hele historien om hvordan frigjøringen langt på vei var en funksjon av krigens sluttfase på Kontinentet. Han beskriver også kappløpet om fiendens våpenteknologi, jakten på krigsforbrytere og maktkampen som fant sted da landet skulle ledes inn i en ny tid. Boken markerer starten på forfatterens nye serie om etterkrigstidens Norge, en levende fremstilling basert på til dels ukjente og nylig frigitte kilder.

Medlemsvurdering:
Alf R. Jackobsen er ikke historiker, men burde kanskje ha vært det. Som en god historiker er han god til å behandle kildemateriale, men han har samtidig en egen evne til å gjøre stoffet interessant med å sette mennesker av kjøtt og blod inn i historiene han forteller. Etter det jeg forstår skal han skrive flere bøker om etterkrigstiden. Jeg gleder meg til de neste bøkene.

Jarle Aas

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202787592
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Serie
Historien om det moderne Norge 1945-2000 1

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Individet forsvinner ikke i de store linjene. Snarere tvert imot, enkeltmennesket blir eksemplet som gjør historien levende. Språket er både kjapt og medrivende, kapitlene korte og med fengende titler. »

Fredrik Wandrup, Dagbladet

Medlemmers vurdering

J
Jarle Aas – 09.12.2016

– Alf R. Jackobsen er ikke historiker, men burde kanskje ha vært det. Som en god historiker er han god til å behandle kildemateriale, men han har samtidig en egen evne til å gjøre stoffet interessant med å sette mennesker av kjøtt og blod inn i historiene han forteller. Etter det jeg forstår skal han skrive flere bøker om etterkrigstiden. Jeg gleder meg til de neste bøkene.

O
Olav B – 23.06.2016

– Alf J leverer igjen👍

J
Jarle Aas – 29.01.2016

– Dette er god etterkrigshistorie som er vinklet på en annen måte enn tidligere bøker om samme evne. Forfatteren klarer å redegjøre for det som skjedde ute i Europa, og som fikk stor betydning for vår frigjøring. Jeg gleder meg til de neste bøkene.

O
Olav Jenssveen – 27.01.2016

– En fengslende bok som bringer deg nær sentrale historiske personer og begivenheter, selv om disse ligger 70 år og lenger tilbake i tid. Det blir spennende å følge fortsettelsen.

K
Kåre J. Flatmark – 26.01.2016

– Selv om jeg på forhånd hadde mer enn gjennomsnitt kunnskap om 1945 og krigens slutt i Norge, så var det nok av opplysninger jeg ikke hadde kunnskap om, og som jeg satte stor pris på. Litt merkelig undertittel - "Historien om det moderne Norge 1945-2000. " Det hadde vært greit å bare bruke 1950 som slutt. Fornøyd med bok og forfatter.

R
Runhild – 26.01.2016

– Glitrende om stort og smått fra fredsåret 1945. Ikke alle var i gledesrus - mange hadde tapt alt. Alf R. Jacobsens tilgang på stort og unikt kildemateriale gjør denne boka til et "must".

Oppdag mer

Bøker som ligner på 1945:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv