Meny

Ardennene 1944

Hitlers siste sjansespill

; Alexander Leborg (Oversetter)

«Beevor får på mesterlig vis frem hvor avgjørende enkeltindividers personlighetstrekk kan være selv i et gigantisk militært maskineri. [...] Beevors nærhet til soldatenes verden gjør dette til en uromantisk og sannferdig krigshistorie, som lukter krutt, død og djevelskap.»

, VG Terningkast 6
Da soldatene dundret sammen ved Ardennene i 1944, ble et viktig kapittel i historien tilført. Hitlers mektige rike brakk endelig ryggen. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 18 bonuskroner!

Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 18 bonuskroner!

Om boka

Ardennene
                  1944

Enkeltpersoner kan være svært avgjørende selv i et stort krigsmaskineri. Det viser Antony Beevor i den mesterlige boka om det avgjørende slaget ved Ardennene i 1944.

16. desember 1944 igangsatte Adolf Hitler det som skulle bli hans siste og høyst risikable forsøk på å vinne Europa. Han valgte ut de snødekte skogene i Ardennene i Belgia med det for øye å splitte de allierte og presse kanadierne og britene ut av krigen. Flere av Hitlers generaler var tvilende til prosjektet, men de fryktet samtidig Den røde hær som nærmet seg fra øst. Mange var drevet av håpet om at de kunne redde sine hjem og familier. Over én million menn var involvert i offensiven, det største slaget i kampen om Vest-Europa.

Allierte hevndrap
Slaget i Ardenner-skogen nådde et nivå av villskap man tidligere aldri hadde sett på vestfronten, og Beevor tar blant annet for seg det han kaller det siste tabu i historien om andre verdenskrig – de alliertes skyting av krigsfanger. Da 84 amerikanere ble henrettet av en gruppe SS-soldater svarte de allierte med hevndrap på tyske fanger. Det sjokkerende for Beevor er at en rekke generaler åpent aksepterte skytingen av krigsfanger som gjengjeldelse.

Beevor gjengir forløpet av Hitlers siste store motoffensiv på slutten av andre verdenskrig dag for dag. Perspektivet veksler fra soldatene i felten til offiserenes møter, både i de tyske, britiske og amerikanske styrkene. Også sivilbefolkningens redsler er flettet inn. Underveis møter vi også på litterære storheter som på ulike vis deltok i krigen. Kurt Vonnegut måtte overgi seg under selve slaget og endte som krigsfange i Dresden, en erfaring som senere ble til Slaughterhouse-Five. Hemingway fulgte med som krigsreporter, og J.D. Salinger befant seg i Paris, der han var i gang med Catcher in the Rye.

Ardennene 1944 er blitt nok en velregissert og velskrevet fortelling av krigshistoriens mester. Den er drivende godt fortalt, ikke minst ved måten Beevor uanstrengt beveger seg på begge sider av frontlinjen. Jan Erik Ebbestad Hansen, Aftenposten

Antony Beevor er krigskronikørenes ubestridte mester. Han sitter på et svært rikt kildemateriale og kan rekonstruere enkelttrefninger ned til detaljnivå. Med Ardennene 1944 er han tilbake i det formatet han kanskje behersker aller best, historien om slaget, i dette tilfellet sammenstøtet som endelig brakk ryggen på Det tredje riket.

Med omfattende kunnskaper og ofte fremragende fortellerteknikk levendegjør Beevor vår nære historie. Beevor er etablert som krigskronikøren framfor noen. Arne Dvergsdal, Dagbladet

Fakta

Om forfatteren

Antony Beevor (f. 1946) er verdensberømt for historiebøkene sine. Han er utdannet ved Winchester og Sandhurst, og hadde blant annet den berømte forfatteren og krigshistorikeren John Keegan som lærer. Beevors store gjennombrudd kom med Stalingrad (1998) som solgte mer enn 1,2 millioner eksemplarer på verdensbasis. Beevor ble tildelt både Samuel Johnson-prisen for faglitteratur, Wolfson History Prize og Hawthornden Prize for Stalingrad-boken. Siden har han blant annet også skrevet Berlin – nederlaget 1945 (2002), D-dagen (2009), og Den andre verdenskrig (2012) og høstet flere utmerkelser. Ardennene 1944 (2015) er hans siste bok så langt.

Medlemsblad

Bla i boka

Bla i boka

Anmeldelser

«Beevor får på mesterlig vis frem hvor avgjørende enkeltindividers personlighetstrekk kan være selv i et gigantisk militært maskineri. [...] Beevors nærhet til soldatenes verden gjør dette til en uromantisk og sannferdig krigshistorie, som lukter krutt, død og djevelskap.»

, VG Terningkast 6

Med omfattende kunnskaper og ofte fremragende fortellerteknikk levendegjør Beevor vår nære historie. Beevor er etablert som krigskronikøren framfor noen.

, Dagbladet Terningkast 5