– Det ble for mange detaljer i denne boken. Burde vært redusert med ca 1/3 del og heller konsentrert om de store linjene. Rangerer Stalingrad, Berlin og Ardennene av samme forfatter klart foran.
Arnhem
«Antony Beevor er på tokt igjen, og han vet å rigge en story. Den britiske forfatteren og historikeren gjenskaper de alliertes siste store nederlag og nazistenes grufulle hevn så det suser over sidene.»
Guri Hjeltnes, VG
Logg inn for å se din bonus
Arnhem, Nederland, september 1944. En dristig operasjon planlegges av de allierte. Etter D-dagen – landgangen i Normandie – er Belgia erobret av de allierte, og nå vil de frigjøre Nederland og ta kontroll over Ruhr-området i Tyskland. 5000 fly skal slippe 35 000 soldater bak tyske linjer i Nederland. Målet er intet mindre enn å få slutt på andre verdenskrig. Mens historien om D-dagen er godt kjent, forteller Beevor her den viktige fortsettelsen av de alliertes kamp for å nedkjempe tyskerne.
Storslagen plan
De allierte krigsstrategene legger en dristig plan for hvordan de skal overmanne de tyske styrkene ved de ni broene over Rhinen i Nederland. På tampen av krigen ville de vise både motstanderne og verden for øvrig sin overlegenhet. Men mye gikk galt underveis, de led et sviende nederlag og byen Arnhem ble jevnet med jorden.
En bro for mye
«Jeg tror vi går en bro for langt», skal generalløytnanten Frederick Browning ha sagt da planen ble lagt fram. Han fikk rett. De allierte led store tap, større enn den tyske siden. «Historien om generalers forfengelighet, dårlig planlegging og enkeltsoldaters ekstreme heltemot er godt lesestoff,» skriver Gunnar Kagge i sin anmeldelse i Aftenposten.
De risikerte alt
Nederlenderne risikerte alt for å hjelpe de allierte styrkene. Tyskerne svarte med å hevne seg nådeløst på dem helt fram til krigens slutt. Historiker Antony Beevor rekonstruerer de grusomme hendelsene i det dramatiske slaget, i selve hjertet av krigen.
Boka er rikt illustrert med foto i tillegg til kart, ordliste og tegnforklaringer.
Visste du at ...
- ... de allierte led et sviende nederlag ved Arnhem i Nederland etter D-dagen?
- ... slaget om broene ved Arnhem ble kalt Market Garden?
- ... uttrykket «en bro for langt» stammer fra dette slaget?
- ... mange historikere mener operasjonen var et oppgjør mellom allierte generaler?
- ... operasjonen derfor var så vågal, på grunn av allierte generalers rivalisering?
- ... den nederlandske motstandsbevegelsen advarte om for sterke tyske styrker rundt Arnhem?
- ... britene nylig hadde avslørt tysk infiltrering av egen etterretning i Nederland og derfor ikke stolte på motstandsbevegelsens rapporter?
- ... nesten 200 000 nederlendere ble fordrevet fra hus og hjem etter nederlaget?
- ... Arnhem ble jevnet med jorden?
- ... Beevor mener nederlaget rett og slett skyldtes en alt for dårlig plan?
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 542
- ISBN
- 9788202587826
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2018
- Originaltittel
- Arnhem
- Format
- 23 x 17 cm
- Nr
- 8132593
Om forfatteren
Antony Beevor (f. 1946) er verdensberømt for historiebøkene sine. Han er utdannet ved Winchester og Sandhurst, og hadde blant annet den berømte forfatteren og krigshistorikeren John Keegan som lærer. Beevors store gjennombrudd kom med Stalingrad (1998) som solgte mer enn 1,2 millioner eksemplarer på verdensbasis. Beevor er tildelt flere priser og utmerkelser.
Medlemsblad
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herBla i boka
Anmeldelser
«Antony Beevor er på tokt igjen, og han vet å rigge en story. Den britiske forfatteren og historikeren gjenskaper de alliertes siste store nederlag og nazistenes grufulle hevn så det suser over sidene.»
Guri Hjeltnes, VG
«Antony Beevor er en mester som krigshistoriker og skuffer ikke når han skriver om slaget ved Arnhem. Historien om generalers forfengelighet, dårlig planlegging og enkeltsoldaters ekstreme heltemot er godt lesestoff.»
Gunnar Kagge, Aftenposten
Medlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– arnhem