Lagerrydding: Opptil 70% rabatt på bøker!
Min side Kundeservice Bli medlem

Bokstaven R

hundre landssviksaker fra Rinnan til Rød

«... Sæveraas er og blir en bunnsolid skribent, han skriver elegant, men aldri ornamentert, stoffet føles komplekst, men ikke tungt.»

Johanne Elster Hanson, Morgenbladet

Den 1. februar 1947 ble etterretningsagenten, angiveren og torturisten Henry Oliver Rinnan henrettet ved skyting etter å ha blitt dømt til døden for 13 mord, tortur på flere titalls personer og opprulling av tallrike motstandsnettverk. Les mer

349,-

399,- Spar: 50,-

Sendes innen 1 virkedag
Den 1. februar 1947 ble etterretningsagenten, angiveren og torturisten Henry Oliver Rinnan henrettet ved skyting etter å ha blitt dømt til døden for 13 mord, tortur på flere titalls personer og opprulling av tallrike motstandsnettverk. Litt over et år senere ble forhenværende politiinspektør Knut Rød frifunnet ved rettskraftig dom for sin tjeneste i Statspolitiet under okkupasjonen, deriblant for sin rolle under aksjonen mot jødene høsten 1942. Mens det er lite debatt om riktigheten av Rinnans dødsdom, er derimot frifinnelsen av Rød fortsatt svært kontroversiell.

Til tross for at de hadde gjort seg skyldige i vidt forskjellige forbrytelser, ble både Rinnan og Rød under landssvikoppgjøret tiltalt etter straffeloven § 86, som gjorde det straffbart å yte «fienden bistand i raad eller daad». Hva var det som gjorde at Rinnan ble dømt til døden, mens Rød ble frikjent? Ved å gå gjennom disse to dommene fra rettsoppgjøret, samt 98 mellomliggende landssviksaker hentet fra bokstaven R. i Liste Nr. 1 over mistenkte for grovere arter av landssvik, presenterer denne boken en ny og original tilnærming som åpner for en diskusjon om de bakenforliggende årsakene og de moralske dilemmaene knyttet til utfallet av Rød-saken og rettsoppgjøret den inngikk i.

Detaljer

Forlag
Pax
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
339
ISBN
9788253043395
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
23 x 17 cm
Nr
8219427

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«... Sæveraas er og blir en bunnsolid skribent, han skriver elegant, men aldri ornamentert, stoffet føles komplekst, men ikke tungt.»

Johanne Elster Hanson, Morgenbladet

«Bokstaven R er en sakprosabok som opplyser, egger til mer kunnskap og utfordrer til debatt.»

Guri Hjeltnes, VG

«Jeg kan ønske meg flere bøker som denne. Vi trenger bøker som problematiserer en del av mytene som er blitt dannet, som at rettsoppgjøret ikke var særlig rettferdig.»

Gunnar Kagge, Aftenposten

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Bokstaven R:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

1979
Ny!

1979

Val McDermid
Paperback 
229,-
 

1989

Val McDermid
Innbundet 
393,- 449,-
 

Gulosten

Kristian Krohg-Sørensen
Paperback 
220,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv