Min side Kundeservice Bli medlem

Bokstaven R

hundre landssviksaker fra Rinnan til Rød

«... Sæveraas er og blir en bunnsolid skribent, han skriver elegant, men aldri ornamentert, stoffet føles komplekst, men ikke tungt.»

Johanne Elster Hanson, Morgenbladet

Den 1. februar 1947 ble etterretningsagenten, angiveren og torturisten Henry Oliver Rinnan henrettet ved skyting etter å ha blitt dømt til døden for 13 mord, tortur på flere titalls personer og opprulling av tallrike motstandsnettverk. Les mer

299,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Den 1. februar 1947 ble etterretningsagenten, angiveren og torturisten Henry Oliver Rinnan henrettet ved skyting etter å ha blitt dømt til døden for 13 mord, tortur på flere titalls personer og opprulling av tallrike motstandsnettverk. Litt over et år senere ble forhenværende politiinspektør Knut Rød frifunnet ved rettskraftig dom for sin tjeneste i Statspolitiet under okkupasjonen, deriblant for sin rolle under aksjonen mot jødene høsten 1942. Mens det er lite debatt om riktigheten av Rinnans dødsdom, er derimot frifinnelsen av Rød fortsatt svært kontroversiell.

Til tross for at de hadde gjort seg skyldige i vidt forskjellige forbrytelser, ble både Rinnan og Rød under landssvikoppgjøret tiltalt etter straffeloven § 86, som gjorde det straffbart å yte «fienden bistand i raad eller daad». Hva var det som gjorde at Rinnan ble dømt til døden, mens Rød ble frikjent? Ved å gå gjennom disse to dommene fra rettsoppgjøret, samt 98 mellomliggende landssviksaker hentet fra bokstaven R. i Liste Nr. 1 over mistenkte for grovere arter av landssvik, presenterer denne boken en ny og original tilnærming som åpner for en diskusjon om de bakenforliggende årsakene og de moralske dilemmaene knyttet til utfallet av Rød-saken og rettsoppgjøret den inngikk i.

Detaljer

Forlag
Pax
Språk
Bokmål
ISBN
9788253044347
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Bokstaven R

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«... Sæveraas er og blir en bunnsolid skribent, han skriver elegant, men aldri ornamentert, stoffet føles komplekst, men ikke tungt.»

Johanne Elster Hanson, Morgenbladet

«Bokstaven R er en sakprosabok som opplyser, egger til mer kunnskap og utfordrer til debatt.»

Guri Hjeltnes, VG

«Jeg kan ønske meg flere bøker som denne. Vi trenger bøker som problematiserer en del av mytene som er blitt dannet, som at rettsoppgjøret ikke var særlig rettferdig.»

Gunnar Kagge, Aftenposten

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Bokstaven R:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv