Den største forbrytelsen

ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust

En rystende fortelling om frontkjempere, statspolitiet og de nazistiske byråkratene som gjorde den norske jødeutryddelsen mulig.
På begynnelsen av 1900-tallet kommer det unge jødiske ekteparet Benzel og Sara Braude til Kristiania. Les mer

229,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

En rystende fortelling om frontkjempere, statspolitiet og de nazistiske byråkratene som gjorde den norske jødeutryddelsen mulig.
På begynnelsen av 1900-tallet kommer det unge jødiske ekteparet Benzel og Sara Braude til Kristiania. De slår seg ned på Grünerløkka og får fire barn: syersken Helene, kommunisten Isak, skuespillerspiren Harry og bokseren Charles. På en annen kant av byen vokser Stian Bech jr. opp. Han er sønn av en antisemittisk høyesterettsadvokat og sliter med å leve opp til omgivelsenes forventinger. Krigen skal gi Bech jr. nye muligheter. En kald februardag i 1941 kommer Wilhelm Wagner fra sikkerhetspolitiet i Berlin til Oslo for å kartlegge alle jøder i Norge. På hvert sitt vis flettes alle disse skjebnene inn i nazismens fanatiske utryddelsesprosjekt.

Hvem stod bak forsøket på å utslette jødene fra Norge? Hvorfor og hvordan kunne denne forbrytelsen skje? Marte Michelet behandler dette traumatiske kapitlet av norsk krigshistorie i sin fulle bredde, basert på moderne forskning og en møysommelig gjennomgang av norsk og tysk arkivmateriale. Det er en rystende beretning, og samtidig et levende portrett av jødisk liv i Norge i mellomkrigstiden og de skjebnesvangre okkupasjonsårene.

26. november 1942 står ofre og gjerningsmenn ansikt til ansikt. Da går den første transporten med norske jøder til Auschwitz. Bare et fåtall skal vende tilbake i live.

Vinner av Brageprisen 2014 i klassen Sakprosa.

Solgt til Sverige, Albert Bonniers Förlag.

Anmelderne jubler:

"Årets beste sakprosabok! I ett sluk leser du debutboken til Marte Michelet om forbrytelsen over alle forbrytelser, tilintetgjørelsen av jødene, velskrevet med kunnskap, klokskap og klo."
Guri Hjeltnes, VG Les hele anmeldelsen.

"... en velskrevet bok som forandrer vårt bilde av det norske Holocaust. Etter mitt skjønn er det årets viktigste bok."
Marius Wulfsberg, Dagbladet

"I et levende og til tider fremragende språk, skaper hun lys over et lite stykke norsk kulturhistorie som stort sett har ligget i skygge ... Det unike i prosjektet er konstruksjonen, hvordan hun fører de tre hovedhistoriene sammen til et dramatisk crescendo, og hvordan hun klarer å gå tett på personene uten noen gang å miste det store perspektivet. Heller enn å anbefale boken, er det fristende å påby alle å lese den."
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad Les hele anmeldelsen.

"Dette er en særdeles viktig bok om den norske Holocausthistorien. Bruddstykker av dette er kjent, men er aldri blitt fortalt i sammenheng. Dessuten skriver Michelet drivende godt. Boken bør bli pensum for alle skoleelever i Norge."
Berit Aalborg, Vårt Land

"Et viktig verk om det som aldri må glemmes ... Ingen kan lese denne boken uten at det kjennes i hjertet."
Rune Hallheim, Aftenposten Les hele anmeldelsen.

"Marte Michelet har skrevet en medrivende menneskebok om Holocaust i Norge ... Marte Michelets store bedrift er at historien hennes belyser hvor mange som medvirket."
Bo Lidegaard, Dagens Næringsliv og Politiken Les hele anmeldelsen i Politiken.

"En fremragende og godt skrevet bok."
Johan O. Jensen, Adresseavisen

"Marte Michelet makter, tross råskapen i stoffet hun behandler, å utmale to polære familieskjebner i det 20. århundre på en høyst redelig måte. Boka, Den største forbrytelsen, er derfor ikke bare anskuelsesundervisning i ondskap av første klasse, men også sakprosa av aller høyeste kvalitet. Marte Michelets bok har dessuten et fyldig noteapparat, som gjør at den naturlig hører hjemme i pensum på de høyeste lærestedene. Jeg kan ikke annet enn å anbefale denne boken på det sterkeste." Terje Carlsen, Trønder-Avisa

"Etterrettelig, respektfullt og intelligent om det norske Holocaust." Frode Johansen Riopelle, Klassekampen

"Bunnsolid om et svik som ikke er til å bære ... Mange kommer til å ønske seg denne boka til jul. Mitt øsnke er at Den største forbrytelsen bare er begynnelsen på et langt forfatterskap." Hege Ulstein, Dagsavisen

"Den største forbrytelsen är en populärvetenskaplig bladvändare från allra första början." Henrik Arnstad, Aftonbladet

"Med 'Den største forbrytelsen' skriver hon in sig bland de stora norska journalisterna. Hennes bok är lysande populärhistoria, pedagogisk, välresearchad och spännande som en thriller." Ulrika Knutson, Expressen

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Bokmål
ISBN
9788205470446
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2014
Originaltittel
Den største forbrytelsen
Priser
Brageprisen Sakprosa 2014

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Den største forbrytelsen:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv