Min side Kundeservice Bli medlem

Det svenske sviket

1940-1945

«Eirik Veum fortsetter sitt dokumentariske kjempearbeid om andre verdenskrig med denne boken om Sveriges manøvreringer som nøytral stat i årene 1940 til 1945.»

Sindre Hovdenakk, VG

Nabolandet Sverige ble redningen for tusenvis av nordmenn på flukt under andre verdenskrig. Men hvor nøytralt var Sverige egentlig? Og hvorfor var den norske statsminister Nygaardsvold så forbannet på svenskene? Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Nabolandet Sverige ble redningen for tusenvis av nordmenn på flukt under andre verdenskrig. Men hvor nøytralt var Sverige egentlig? Og hvorfor var den norske statsminister Nygaardsvold så forbannet på svenskene?

Lenge ble det gode forholdet mellom Sverige og Norge trukket fram som en viktig del av krigshistorien. Nabolandene kaller hverandre «broderfolk» for å understreke vennskapet, og for mange ble Sverige redningen under krigsårene. Men dette er bare en del av sannheten.

Eirik Veum tar for seg forholdet mellom Norge, Sverige og Tyskland før og under okkupasjonsårene. Boka forteller om hvordan de svenske myndighetene ga Tyskland bistand og støtte under felttoget mot Norge, senere under okkupasjonen og ved aksjoner mot den norske motstandsbevegelsen. Den norske kronprinsessen, Märtha, var under hardt press av sin onkel, kong Gustav V i Sverige, i spillet om hva som skulle skje med det norske monarkiet.

For Sverige var det viktigste å unngå å bli involvert i verdenskrigen, det var deres politiske hovedlinje. Det innebar langt på vei å gjøre slik tyskerne ønsket eller krevde i krigens første år, og Veum ser på hvordan Norge ble ofret fordi Sverige ville holde muligheten åpen for en god posisjon i et eventuelt fremtidig, germanistisk storrike.

Men svenskene serverte også 340 000 porsjoner såkalt svenskesuppe til trengende nordmenn hver eneste dag i 1945. 60 000 norske flyktninger fikk hjelp i krigsårene, over 7000 ble hentet fra konsentrasjonsleir i «de hvite bussene» og vi fikk bistand til å bygge opp landet.

I Det svenske sviket har forfatteren tatt mål av seg til en helhetlig gjennomgang av relasjonen mellom Norge og Sverige under krigen og hvilke konsekvenser svenskenes valg fikk for nordmenn, også de negative.

Om det var et svik? Eirik Veum har samlet en omfattende faktadokumentasjon, så får den som leser, dømme selv.

Medlemsvurdering:
En del viste jeg fra før, men at de gikk så langt som de gjorde for å unngå å havne i krig med Tyskland, Samtidig viste jeg ikke at det var så mye tyskvennlighet hos svenske politikere, militære, næringsliv og selveste kongen.

Jarle Aas

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Kagge
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
479
ISBN
9788248918509
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2016
Format
22 x 16 cm
Nr
8093776

Medlemsblad

 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Eirik Veum fortsetter sitt dokumentariske kjempearbeid om andre verdenskrig med denne boken om Sveriges manøvreringer som nøytral stat i årene 1940 til 1945.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Et omfattende bilde av Sveriges svært fleksible nøytralitet og manglende broderkjærlighet»

Sven Egil Omdal, Berlingske Tidende

Medlemmers vurdering

H
Hoistorieinterressert – 24.07.2019

– Interessant bok. Kommer fram mye man ikke visste fra føt

J
Jarle Aas – 28.05.2019

– En del viste jeg fra før, men at de gikk så langt som de gjorde for å unngå å havne i krig med Tyskland, Samtidig viste jeg ikke at det var så mye tyskvennlighet hos svenske politikere, militære, næringsliv og selveste kongen.

P
Per Jandal – 22.12.2017

– Spennende og lærerikt om hvor langt svenskene gikk for å tekkes Nazi-Tyskland.

S
Sonja Werdenhoff – 07.03.2017

– Godt skrevet. Fikk et annet syn på hvordan det må ha vært for nordmenn å ta seg over grensen til Sverige under krigen, enn historier som man har hørt fra svenskene selv.

D
David Steel – 06.03.2017

– Interessant problemstilling. Ikke særlig velskrevet. Kunne trenge en språkvask.

A
Atle Røthe – 16.01.2017

– En avdød onkel, som var en aktiv motstandsmann under Krigen, var mange ganger over svenskegrensen med informasjon. Husker han sa at han måtte nesten være like mye på vakt på den svenske siden av grensen som på den den norske. Etter å ha lest Erik Veums bok, forstår jeg hvorfor. Svært mange nordmenn, som rømte fra den tyske okkupasjonsmakten og til det frie, nøytrale Sverige, fikk oppleve at Sverige var ikke så nøytralt likevel. Mange ble regelrett fengslet eller plassert i langvarig forvaring. Noen ble sågar arrestert og returnert til norsk politi eller tyske grensevakter. Forfatteren gir en grundig dokumentasjon gjennom utrolig mange eksempler på hvor lite nøytrale Sverige var under Krigen. Båndene var overraskende mange og tette mellom både den svenske regjeringen og Nazi-Tyskland. Det samme gjaldt det svenske kongehuset, forsvaret og etterretningen. Men heldigvis gir Veum også en rekke eksempler på at det fantes en god del eksempler på det motsatte i det svenske folket og i pressen. Kanskje kunne Eirik Sveum med fordel ha vært litt mindre grundig og servert litt færre eksempler, men i det store og hele har han levert nok en imponerende skildring av et viktig kapittel i norsk krigshistorie.

V
Vigdis Bjørkøy – 22.11.2016

– Denne boken er spennende som en krim og svært overraskende, siden den bryter med det gjengse norske bildet av at Sverige kom Norge til unnsetning og var vår beste venn og redning under andre verdenskrig. Godt bygget opp, gode kilder og gjennomarbeidet. Anbefales.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Det svenske sviket:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv