Min side Kundeservice Bli medlem

Endestasjon Auschwitz

min historie fra innsiden av leiren

«'Endestasjon Auschwitz' av den nederlandske psykiater Eddy de Wind er dermed et bemerkelsesverdig dokument. Ja, mer enn det, boken er også et litterært verk, skrevet med harmdirrende realisme og poetisk prosa.»

Arne Dvergsdal, Dagbladet

Unik utgivelse - skrevet i leiren av én som overlevde.
I 1943 ble den den unge jødiske legen Eddy de Wind sendt til Auschwitz sammen med sin kone Friedel. Der kom de seg gjennom de brutale utvelgelsesprosessene og ble satt i arbeid. Les mer

179,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Unik utgivelse - skrevet i leiren av én som overlevde.
I 1943 ble den den unge jødiske legen Eddy de Wind sendt til Auschwitz sammen med sin kone Friedel. Der kom de seg gjennom de brutale utvelgelsesprosessene og ble satt i arbeid. Iblant fikk Eddy og Friedel stukket hilsener til hverandre gjennom gjerdet, eller sneket seg unna for en rask omfavnelse. Men først og fremst var hver dag og hver time en kamp for å overleve.

Da krigen gikk mot slutten og russerne rykket stadig nærmere, rømte de gjenværende nazistene og tok en rekke fanger med seg - deriblant Friedel. Eddy gjemte seg under en haug klær og ble igjen i Auschwitz. Han fant en notatbok og en penn, og begynte å skrive om hva han hadde vært gjennom.

Endestasjon Auschwitz ble opprinnelig publisert i Nederland i 1946, og for første gang lansert internasjonalt i 2020 i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen av leiren. Boken gir et nærgående og autentisk bilde av hvordan det var å leve i Auschwitz. Samtidig er den en tidløs fortelling om at det finnes håp selv når alt virker som mørkest.

«Jeg lærte så mye av denne modige mannen. For meg er dette det ultimate Holocaust-vitnesbyrdet.» Heather Morris, forfatter av Tatovøren i Auschwitz

«'Endestasjon Auschwitz' er den eneste boken som er skrevet i utryddelsesleiren. Den har universell verdi og er i klasse med Anne Franks dagbok.» Flemming Østergaard, Jyllandsposten

«En skjult bokskatt.» + «Denne øyenvitneskildringen fortjener mange lesere. Man får lyst til å lese den om igjen, og den gir deg lyst til å lese og lære enda mer om krigen.»
Mari Grydeland, Aftenposten

«En liten bok med en stor historie om ondskap. Endestasjon Auschwitz sitter i leseren, lenge.»
Guri Hjeltnes, VG

«Et bemerkelsesverdig historisk dokument. Ja, mere enn det, boken er også et litterært verk, skrevet med harmdirrende realisme og poetisk prosa.»
Arne Dvergsdal, Dagbladet

«En innsiktsfull og gruoppvekkende historie om fornedrelsene fangene ble utsatt for.»
Torgeir E. Sæveraas, Klassekampen

Hvor langt er det til de disige, blå fjellene? Hvor bred er sletten som strekker seg ut i det strålende vårlyset? Kanskje en dagsmarsj for frie føtter. En time til hest, i raskt trav. For oss er det lenger, mye lenger, uendelig langt. Fjellene tilhører ikke denne verden, tilhører ikke vår verden. For mellom oss og fjellene løper tråden.

Vår lengsel, den ville hamringen i hjertet, blodet som strømmer til hodet, alt sammen så avmektig. På grunn av denne tråden som er strukket mellom oss og sletten. To rader med tråd, og over dem gløder dempede, røde lys, som tegn på at døden holder øye med oss, alle oss som er fanget inne i denne firkanten av to rader strømførende piggtråd og en høy, hvit mur.

Alltid den samme utsikten, alltid den samme følelsen. Vi står ved vinduet i hver vår blokk og skuer ut over det forlokkende i det fjerne, og brystet svulmer av anspenthet og maktesløshet.

Det er ti meter mellom oss. Jeg lener meg ut av vinduet og speider mot friheten der borte. Friedel kan ikke engang det, hun er enda mer fanget. Jeg kan fortsatt bevege meg fritt gjennom leiren. Friedel kan ikke det.

(Utdrag av åpningen av boken)

Medlemsvurdering:
Gripende beretning fra innsiden i endestasjonen .Fin skildring av enkelt mennesker.Anbefales.

Ole Volehaugen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788205533530
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
Eindstation Auschwitz

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«'Endestasjon Auschwitz' av den nederlandske psykiater Eddy de Wind er dermed et bemerkelsesverdig dokument. Ja, mer enn det, boken er også et litterært verk, skrevet med harmdirrende realisme og poetisk prosa.»

Arne Dvergsdal, Dagbladet

«Samtidig – og det er bokens styrke – er han rå og direkte. Han har djevelskapen rett innpå – han har sett venner og nære bli pint og drept, og han har legens analytiske blikk på mishandlingen av kvinner med nærgående beskrivelser av 'eksperimentene' og alle sykdommene og plagene fangene ble utsatt for.»

Guri Hjeltnes, VG

«'Endestasjon Auschwitz' er en skjult bokskatt (...) Denne øyenvitneskildringen fortjener mange lesere. Man får lyst til å lese den om igjen, og den gir deg lyst til å lese og lære enda mer om krigen.»

Mari Grydeland, Aftenposten

Medlemmers vurdering

N
Natia Johannesen – 17.01.2021

– Levende dokumentar, hjertekjærende sannhet.

O
Ole Volehaugen – 22.07.2020

– Gripende beretning fra innsiden i endestasjonen .Fin skildring av enkelt mennesker.Anbefales.

T
Tone Greffe – 23.06.2020

– En så gripende historie... jeg gråt og gråt... tenk at dette var virkelighet ... jeg gråter

H
Hilde Skjølaas – 23.06.2020

– Endestasjon Auschwitz

W
Warna Skarås – 23.06.2020

– Dette var en utrolig dårlig bok, dvs oversettelse. Eller mangel på sådan. Si meg, er det ingen som leser gjennom bøker som blir utgitt? "Halve" boka var jo på tysk. Jeg har da vitterlig kjøpt en bok som skulle vært oversatt til norsk? Dette var en bok jeg hadde gledet meg til å lese, men blir trolig årsaken til at jeg snart kommer til å melde meg ut bokklubben.

G
Gro Svendsen Wright – 23.06.2020

– Lettlest og avklarende. Enkelte beskrivelser av hendelser er direkte kvalmende. Boken fikk meg til å ønske å finne mer om hva som var årsaken til jødeforfølgelsene. Det ble avklart at fangene i Auschwitz var en stor variert gruppe av folk fra ulike land i Europa i tillegg til Russland. I tillegg til bøker om Hitler og andre verdenskrig så er denne boken en svært viktig kilde og bidrag til å forklare krigen. Veldig interessant også å lære hvordan tyskerne fikk fangeleiren til å fungere ved hjelp av splitt og hersk i fangehierarkiet i leiren. Eddy de Wind må ha hatt en voldsom indre styrke som klart å leve gjennom denne tiden. Det kan virke som om han ved hjelp av sin kompetanse som psykiater greide å leve seg inn i hvordan SS tenkte, slik at han kunne handle deretter. At han først gikk bort i 1987 gir en følelse av at denne historien ikke er så veldig lenge siden. Han levde tross alt da nynazismen oppsto igjen på 1980-tallet.

S
Sonja H Ellingsen – 27.05.2020

– Kjempebra bok

A
Anne Rød – 27.05.2020

– Endestasjon Auschwitz

D
David Steel – 26.05.2020

– Velskrevet, spennende og grusom lesning. *****

W
Wenche – 26.05.2020

– En vond skildring fra tysk konsentrasjonsleir, men med et underliggende håp og en livsvilje som gjør dypt inntrykk

P
Poul Vig Lund – 26.05.2020

– Lesverdig om hverdagen i Auschwitz.

N
Nemi – 26.05.2020

– Dokumentar og roman i ett

R
Rolf Vik – 26.05.2020

– Det gjør noe med en å lese denne boka.

H
Hilde Stærkebye Kolboholen – 26.05.2020

– Endestasjon Auswich

B
Bodil Bolstad – 26.05.2020

– Alltid tårefylte og grusomt, men nødvendig lesning.

J
Jon B. – 26.05.2020

– En skildring av livet i leiren med den underliggende uhyggen som dominerte uten å skildre for mye i detaljer. Mye av dette er kjent fra andre beretninger, men for yngre lesere vil det være en innføring i bestialiteten som hersket i disse leirene som nazistene opprettet for å renske samfunnet for jøder, sigøynere, homofile og andre uønskede individer. Den er godt skrevet og anbefales.

B
Bente Karstensen – 26.05.2020

– Bok

A
Arild Smestad – 26.05.2020

– Dyster men oppriktig og ærlig lesning om en historie alle bør kjenne til. Dette må ikke få gjenta seg.

A
Ann Helen – 17.05.2020

– Endestasjon Auschwitz

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 10.03.2020

– Nedbrutt og utmattet var nederlenderen Eddy de Wind nær ved å ta sitt eget liv da fangeoppholdet i Auschwitz gikk mot slutten. Men ordene fra en av hans medfanger «reddet» ham. «Du må holde deg i live for å kunne fortelle om dette, overbevise folk om at det er sant, slik at det aldri skjer igjen.» Boka ble hans prosjekt, og mens han fortsatt oppholdt seg i leiren, skrev han ned sine opplevelser fra livet der inne. Slik har 'Endestasjon Auschwitz' blitt en sterk, autentisk og personlig fortelling om livet til Eddy og kjærligheten til kona Friedel, som satt i en av nabobrakkene. Etter krigen ble boka utgitt på et nederlandsk forlag, men forlaget gikk konkurs, og boka forsvant inn i glemselen. Men nå, 75 år etter frigjøringen er dette historiske dokumentet tilgjengelig for oss alle, slik at det aldri skjer igjen.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Endestasjon Auschwitz:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv