Meny
 
Frida - Nina F. Grünfeld

Frida

min ukjente farmors krig

«Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke.»

, VG Terningkast 5

Bli med Nina Grünfeld i hennes nervepirrende jakt på hvem farmoren egentlig var. Hvilken historie skjuler seg bak at faren ble satt bort som nyfødt? Hvem var denne kvinnen de aldri fikk kjenne?

Les mer
Vår pris
345,-
Spar
34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 345,-
Spar: 34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

«Første gangen farmoren min, Frida, dukket opp på politiets lister, var våren 1931», forteller Nina Grünfeld.

Hele livet har hun lurt på hvem farmoren var. Var hun fortsatt i live? Savnet hun sønnen hun måtte gi fra seg da han var en uke gammel? Hvorfor var politiet så interessert i henne? Hva hadde hun gjort? Hva skjedde med henne under krigen?

Hvem var hun?
Nysgjerrigheten på hvem farmoren var og det sterke ønsket om å finne svar, både for seg selv og for faren, Berthold Grünfeld, har resultert i en stor fortelling om en kvinne med et strabasiøst liv. Frida Grünfeld, som forsvant tilsynelatende sporløst under andre verdenskrig, skulle aldri få vite at sønnen hun forlot, fikk et godt liv i Norge og ble en av våre mest kjente psykiatere. Hun fikk aldri vite at hun ble stammor til en hel familiegren her nord.

Endelig på sporet
Barnebarnet Nina Grünfeld har gjort flere forsøk på å spore henne opp. Da stadig flere arkiver etter hvert ble tilgjengelige ble også håpet om å finne svar tent på nytt. Endelig fant hun ledetrådene som kunne gi svar.

Nå får Frida sin historie fortalt av sitt nysgerrige barnebarn, for Nina fant til slutt ut hvem farmoren var, og hva som skjedde.

«Det er sjelden, og svært verdifullt, at en såpass tilgjengelig bok gir innblikk i et slikt liv»

Nikolai Melamed Kleivan, Morgenbladet

Brikkene faller på plass
Nina nøster opp trådene i Fridas liv, fra oppveksten med mor, far og søsken i en liten landsby i Østerrike-Ungarn, til hun forlater hjemmet og lever et omflakkende liv i Sentral-Europa i mellomkrigstiden. Det dukker opp rapporter med mistanke om spionasje, om prostitusjon og arrestasjoner. Nina finner dokumenter om både graviditeten og de lyssky forbindelsene som farmoren hadde i miljøet.

Hjertevarmt fortalt
Da nazistene kom til makten, snørte nettet seg enda tettere sammen rundt jødiske Frida, og vi følger Ninas spennende jakt på de siste brikkene i puslespillet.

Det er en hjertevarm, godt fortalt og medrivende historie om tilhørighet, savn og tap og om å ta hull på skammen og omfavne sin egen historie.

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Guri Hjeltnes, VG
Terningkast 5 Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 307
ISBN: 9788203266058
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 15 cm
Nr: 8161763
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke.»

, VG Terningkast 5

«Et vakkert, til tider poetisk, språk ... levende og god sakprosa.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«'Frida' er blitt en smertefull, nervepirrende og velkomponert bok. Grünfeld makter å skrive frem en historie som henger sammen – uten å ta seg for store friheter.»

, Aftenposten

«Det er sjelden, og svært verdifullt, at en såpass tilgjengelig bok gir innblikk i et slikt liv – man minnes på at også krisene oppleves radikalt annerledes for dem som befinner seg på utsiden av samfunnet.»

, Morgenbladet