Meny
 

Grenselosene

«Velskrevet og viktig om deler av krigshistorien som ikke har fått det fokus de fortjener (...) Kofstad forteller godt og med et dempet engasjement som kler stoffet. Hun har penn god nok til å gi stoffet liv utover rent faktastoff.»

, Adresseavisen Terningkast 5
Hvem var de, grenselosene som satte livet på spill for å hjelpe andre under krigen? Les mer
Vår pris
336,-
Spar
33,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 336,-
Spar: 33,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Tilfeldigheter og geografi gjorde sitt til at over tusen nordmenn i alle aldre tok på seg den farlige og krevende oppgaven som grenselos for flyktningene som av ulike grunner måtte rømme landet under okkupasjonen. Menn og kvinner, barn og ungdommer hjalp til i den hemmelige trafikken over grensen. De sørget for sykler og sleder, ski og båter. De krysset skoger, sjøer og fjell – ofte under svært vanskelige forhold. Hvem var disse ukjente, glemte heltemodige menneskene? 


Nervepirrende
Forfatter Hege Kofstad har samlet historier og kildemateriell fra hele landet om disse helt vanlige menneskene som tilfeldigvis bodde sånn til at de kunne hjelpe, og som så at deres innsats kunne redde mange liv. De meldte seg ikke til heltedåd, de bare hjalp til da situasjonen oppstod, og utviklet etter hvert et velfungerende nettverk langs hele grensen. De levde i konstant frykt for å bli oppdaget, enten av grensepolitiet, tyske soldater eller det farligste av alt – infiltratører, som Henry Rinnan. Da ventet dødsstraff.

Ukjente helter
Grenselosenes innsats er i liten grad anerkjent eller husket, de bare gjorde det de måtte i en vanskelig tid. Det er spennende lesning om guttunger som hentet flyktning-sykler i skogkanten om natta for at de ikke skulle bli funnet av tyske soldater, om husmødre som motvillig steppet inn som grenseloser og med hjertet i halsen fortsatte å hjelpe til, selv om de egentlig ikke torde, om Rinnanbandens utspekulerte infiltrering og mye mye mer.

En vesentlig del av norsk krigshistorie har fått sin fortelling med denne boka. Det er spennende lesning, og en betimelig påminnelse om hvordan enkeltmenneskenes innsats kan bety liv eller død i katastrofesituasjoner.

Visste du at …
… at det var nærmere 1000 grenseloser i Norge under krigen?
… at grenselosene var vanlige, sivile kvinner og menn, barn og ungdom?
… at de til sammen hjalp 40 000 flyktninger ut av det okkuperte Norge?
… at flyktningene var motstandsfolk, tyske desertører, jøder, russere, jugoslaver, polakker, syke, friske, unge, gamle og gravide?
… at grenselosene aldri ble hedret for sin innsats?

Fakta

Medlemsblad

Om forfatteren

Hege Kofstad er journalist og skrivende redaktør for medlemsbladet til organisasjonen Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO ).