BESTSELGERSALG – bøker fra 79,-
Min side Kundeservice Bli medlem

Helt vanlige menn

reservebataljon 101 og den endelige løsningen i Polen

«Dette er .history from below. av ypperste sort, et uvurderlig innblikk i hvordan helt vanlige politimenn reagerte på uhyrlighetene, om hvor industrielt og organisert drapene foregikk, samtidig som vi også får historier om .overbelastede drapsmaskinerier som bryter sammen..»

Øyvind Holen, Dagens Næringsliv

Om morgenen den 13. april 1942 kom mennene i reserve.bataljon 101 til den lille landsbyen Józefów i Polen, en typisk polsk landsby med beskjedne, hvite, stråtekte hus. Da kvelden kom, var 1500 av de 1800 jødiske innbyggerne skutt - kvinner, barn og gamle. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag
Om morgenen den 13. april 1942 kom mennene i reserve.bataljon 101 til den lille landsbyen Józefów i Polen, en typisk polsk landsby med beskjedne, hvite, stråtekte hus. Da kvelden kom, var 1500 av de 1800 jødiske innbyggerne skutt - kvinner, barn og gamle. Arbeidsdyktige menn ble deportert til en arbeidsleir. I de påfølgende 16 månedene deltok bataljonen i skyting av 38 000 jøder. 45 000 ble sendt til konsentrasjonsleiren Treblinka.

Gjerningsmennene var middelaldrende familiefolk fra Hamburg, fra arbeiderklassen og nedre middelklasse. De var ferske rekrutter uten tidligere krigserfaring. Det var mindre enn tre uker siden de kom til Polen.

Browning har studert beveggrunnene som drev mennene til å delta. Han hevder at de fleste ikke var fanatiske nazister, men helt vanlige menn som handlet ut fra sammensatte motiver, som gruppepress, autoritetstro og rolletilpasning.

Helt vanlige menn er en av de viktigste bøkene som er skrevet om Holocaust. Den stiller et spørsmål vi alle må ta stilling til: Kan jeg være sikker på at jeg ville ha handlet annerledes i en lignende situasjon? Brownings svar er urovekkende.

Detaljer

Forlag
Dreyers forlag
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
332
ISBN
9788282657358
Utgave
2. utg.
Utgivelsesår
2024
Originaltittel
Ordinary men
Format
20 x 13 cm

Anmeldelser

«Dette er .history from below. av ypperste sort, et uvurderlig innblikk i hvordan helt vanlige politimenn reagerte på uhyrlighetene, om hvor industrielt og organisert drapene foregikk, samtidig som vi også får historier om .overbelastede drapsmaskinerier som bryter sammen..»

Øyvind Holen, Dagens Næringsliv

«Dette er ei viktig bok. [.] .Helt vanlige menn. er diverre ei nødvendig bok. Mange har vore opptekne av holocaust som .vondskap., og kledd brotsverka i ei slags mytisk skodde. Browning gjev oss ei meir haldbar .forståing., eller i alle fall ei motvillig aning om korleis dette kunne skje.»

Egil Morland, Dagen

«Historia om ein tysk politibataljon under jødeutryddinga opnar for skremmande innsikter. [.] Browning argumenterer overtydande mot at det berre er monster som er i stand til å utføra uhyrlege gjerningar.»

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Helt vanlige menn:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Dune

Frank Herbert
Innbundet 
363,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv