Min side Kundeservice Bli medlem

Hvor ble det av alt sammen?

plyndringen av jødene i Norge

«Berit Reisels nye bok bringer så mye nytt om norske myndigheters neglisjering av jødene at den bør bli stående som en bauta i norsk etterkrigshistorie.»

Jan-Erik Smilden, Dagbladet

Fra innsiden av det norste holocaust-oppgjøret.
Holocaust var også en historie om eiendeler, eiendom, økonomi. Samtidig med arrestasjonene av mannlige jøder i oktober 1942, beslagla politimenn landet rundt verdisaker i jødiske hjem: smykker, klokker, sølvtøy og kontanter. Les mer

179,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Fra innsiden av det norste holocaust-oppgjøret.
Holocaust var også en historie om eiendeler, eiendom, økonomi. Samtidig med arrestasjonene av mannlige jøder i oktober 1942, beslagla politimenn landet rundt verdisaker i jødiske hjem: smykker, klokker, sølvtøy og kontanter. Hus og leiligheter, fabrikker og forretninger ble overdratt til fordel for staten. Etter deportasjonen ble eiendeler og innbo solgt på auksjon til naboer og andre interesserte. Da de overlevende jødene vendte hjem i 1945, var lite igjen av alt de hadde eid. For mange av de overlevende ble kampen mot byråkrati, trenering og mistenkeliggjøring i erstatningsprosessen en ny traumatisk erfaring.

I 1996 nedsatte staten et utvalg for å se på spørsmålet på ny. Da Skarpnesutvalgets innstilling forelå året etter, var flertallets konklusjon klar: Alle nordmenn hadde måttet lide tap under krigen, erstatningsprosessen hadde vært «god og grundig». Blant flertallet var flere prominente historikere og jurister. Berit Reisel og Bjarte Bruland så annerledes på det: Plyndringen av de norske jødene måtte ses i sammenheng med nazistenes forsøk på å utrydde den jødiske befolkningen i Norge. Hva som faktisk hadde skjedd med de norske jødene og deres eiendeler måtte kartlegges på ny. Mindretallets innfallsvinkel førte til en annen konklusjon. Utvalget ble splittet. Da Stortinget sommeren 1998 vedtok å gi jødene i Norge 450 millioner kroner i erstatning, var det mindretallets innstilling som ble lagt til grunn.

I ettertid utgjør Skarpnesutvalget et viktig vendepunkt i den norske etterkrigshistorien. Nå fortelles for første gang denne dramatiske historien innenfra. «Hvor ble det av alt sammen» er en oppsiktsvekkende beretning om politisk spill og dragkamp, om fordommer og motvilje både i byråkratiet og fagmiljøene - og om et lite mindretall som klarte å snu en tung, prestisje ladet prosess. Samtidig er det en personlig historie om den jødiske minoritetens erfaringer.

Detaljer

Forlag
Press
Språk
Bokmål
ISBN
9788232803729
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Hvor ble det av alt sammen?
Format
Vannmerket EPUB

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Berit Reisels nye bok bringer så mye nytt om norske myndigheters neglisjering av jødene at den bør bli stående som en bauta i norsk etterkrigshistorie.»

Jan-Erik Smilden, Dagbladet

«... et nytt og viktig bidrag til historien om det norske holocaust. (...) Hvor ble det av alt sammen? gir et sjokkerende innblikk i mange nordmenns syn på jødene på 1990-tallet. Mye er rystende lesning.»

Erle Marie Sørheim, Aftenposten

«En sjokkerende påminnelse om forsøket på å tilintetgjøre både jødene og sporene etter dem – og det norske samfunnets manglende forståelse av sitt ansvar for det. [B]åde rystende og lærerikt. Fortsatt trenger vi å bli minnet om det som skjedde.»

Erling Rimehaug, Vårt Land

«Berit Reisels dokumentarbok er et sylskarpt oppgjør med norske myndigheters holdning til jødene etter krigen.»

Sindre Hovdenakk, VG

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hvor ble det av alt sammen?:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv