Min side Kundeservice Bli medlem

Jevnet med jorden

brenningen av Finnmark og Nord-Troms 1944

«Olsen har med eit formidabelt arbeid levert ei bok som vil bli ståande om krigens mest dramatiske kapittel på norsk jord.»

Klassekampen

Høsten 1944, da de tyske styrkene på nordfronten måtte trekke seg tilbake, tok de i bruk den brente jords taktikk i Finnmark og Nord-Troms. En hel landsdel ble jevnet med jorden og befolkningen tvangsevakuert, med enorme menneskelige omkostninger. Les mer

199,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Høsten 1944, da de tyske styrkene på nordfronten måtte trekke seg tilbake, tok de i bruk den brente jords taktikk i Finnmark og Nord-Troms. En hel landsdel ble jevnet med jorden og befolkningen tvangsevakuert, med enorme menneskelige omkostninger. Tiltaket ble begrunnet militært: Det gjaldt å forhindre en russisk invasjon, het det i propagandaen.

Begrunnelsen var en bløff. Det foreslå ingen militær trussel fra russernes side. I virkeligheten var det NS-regimet og Reichskommissar Terboven som fikk Hitler til å gi ordre om at Nord-Norge skulle legges i aske. Hensikten var å hindre de norske eksilmyndighetene i å bite seg fast i nord.

Nye arkivfunn viser at det hele dreide seg om en krigsforbrytelse av dimensjoner. Hvorfor ble ingen tiltalt og straffet etter krigen for de ufattelige lidelsene som var blitt påført sivilbefolkningen i Nord-Norge?

Medlemsvurdering:
Engasjerende, omfattende og interessant - mye å tenke på - mye å ta inn . Formidlet på en leservennlig, oversiktlig og god måte. Ønsker man å forstå mer, og få et bilde av det politiske spillet både før, under og etter brenningen av Troms og Finnmark, menneskenes ondskap, de menneskelige lidelsene befolkningen i nord gikk gjennom, lidelser som går langt utover at hus og hjem ble brent, men også om enkeltpersoners vilje til å hjelpe og å sette eget liv på spill - så er dette boka å lese. Historiene til enkeltpersoner gjør at både gjerninger og ugjerninger står klart fram. Anbefaler å ta puste- og tenkepauser innimellom.

Anna Marie Goosen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
330
ISBN
9788203269301
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
22 x 14 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Olsen har med eit formidabelt arbeid levert ei bok som vil bli ståande om krigens mest dramatiske kapittel på norsk jord.»

Alf Skjeseth, Klassekampen

«Velskrevet beretning med meningers mot.»

Fredrik Fagertun, Nordlys

Medlemmers vurdering

R
Richard Nilssen – 23.06.2020

– Grei handel!. Anbefales på det varmeste.

A
Anna Marie Goosen – 31.03.2020

– Engasjerende, omfattende og interessant - mye å tenke på - mye å ta inn . Formidlet på en leservennlig, oversiktlig og god måte. Ønsker man å forstå mer, og få et bilde av det politiske spillet både før, under og etter brenningen av Troms og Finnmark, menneskenes ondskap, de menneskelige lidelsene befolkningen i nord gikk gjennom, lidelser som går langt utover at hus og hjem ble brent, men også om enkeltpersoners vilje til å hjelpe og å sette eget liv på spill - så er dette boka å lese. Historiene til enkeltpersoner gjør at både gjerninger og ugjerninger står klart fram. Anbefaler å ta puste- og tenkepauser innimellom.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Jevnet med jorden:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 
Donald
Ny!

Donald

Knut Nærum
Paperback 
78,- 89,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv