Festprishelggjør et kupp!
Min side Kundeservice Bli medlem

Kollaboratørene

tre historier om bedrag og overlevelse under andre verdenskrig

I kriger er det kollaboratører. Hvem er de som dras mot det farlige dobbeltspillet? Hvordan påvirker de andre – så noen ser en helt der andre ser en skurk?

Les mer

299,-

499,- Spar: 200,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Bestselgersalg – faktabøker fra 169,- Velg flere her

Runhild

Skrevet av: Runhild, Redaktør

Merkelappen ‘kollaboratør’ hefter ved folk som samarbeider med fiendtlig okkupasjonsmakt under krigen. Mange av dem var suverene bløffmakere, også når de skulle omskrive sin egen historie i ettertid. Av noen ble de ansett som helter, mens andre avskrev dem som skurker. I Kollaboratørene møter vi tre av de mest spektakulære skjebnene som gjorde seg bemerket i gråsonene under 2. verdenskrig. Men hva var sant og hva er oppdiktet?

Ian Buruma, som mange kjenner fra boka År null, går i dybden av hvordan krigen rammer den enkelte med alt det innebærer av skyld og ansvar, historier og minner, myter og sannhet.
     Vi får møte den finsk-estiske levemannen Felix Kersten som ble SS-sjefen Himmlers personlige massør og nære fortrolige. Massemorderen Himmler kalte ham i all vennskapelighet Den magiske Buddha.
     «Østens juvel», Kawashima Yoshiko, var en mandsjurisk prinsesse i mannsklær som spionerte for det japanske hemmelige politiet i Kina. Hun ble mytologisert som en blanding av Mata Hari og Jeanne d'Arc i japansk propaganda.
     Den jødiske immigranten Friedrich Weinreb slo seg ned i Nederland og drev et dobbeltspill der han tilbød å redde jødiske flyktninger mot betaling, for så å angi dem til det tyske politiet.

I jakten på de tre kollaboratørenes sanne historier kommer vi også tett på menneskene som omga dem og dramatikken de opplevde før, under og etter krigen. – Jeg har valgt hovedpersonene mine ikke som typiske eksempler på forrædere, men som mennesker som oppfant seg selv på nytt i en tid hjemsøkt av krig, forfølgelse og massedrap, da moralske valg ofte fikk fatale konsekvenser, men sjelden var så enkle og entydige som vi ble fortalt etter at faren var over, sier Buruma.

Detaljer

Forlag
Forlaget Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
314
ISBN
9788232805228
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
The collaborators
Format
22 x 15 cm
Nr
8218951

Om forfatteren

Ian Buruma (f. 1951) er en av verdens mest kjente historikere, og en svært anerkjent forfatter og kritiker. Han er professor i menneskerettigheter og journalistikk ved Bard College. Buruma har gitt ut en rekke bøker, blant annet År null (2015), Vekten av skyld (2016) og Tokyo (2020).

Medlemsblad

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kollaboratørene:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Fri

Lea Ypi
Innbundet 
229,- 399,-
 

Sove ute

Marius Nergård Pettersen
Paperback 
363,- 399,-
 

Skyldig

Sven Petter Næss
Innbundet 
349,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv